Abazović o navodima o prijetnji 'kavačkog klana': Spreman sam da platim cijenu

Zbog indicija da su pripadnici kavačkog kriminalnog klana spremali da ugroze život potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, pojačano mu je obezbjeđenje, saopšteno je 26. aprila iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)

"Spreman sam da platim bilo koju cijenu, svi moramo da se založimo", izjavio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović povodom policijskih navoda da mu je ugrožena bezbjednost od strane tzv. kavačkog kriminalnog klana.

Organizovanog kriminala nema bez političke podrške, jer ako je kriminal organizovan, onda ima pipke u svemu, izjavio je Abazović novinarima 27. aprila.

Zbog indicija da su pripadnici kavačkog kriminalnog klana spremali da ugroze život potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, pojačano mu je obezbjeđenje, saopšteno je 26. aprila iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz MUP-a su naveli da su pripadnici policije došli do saznanja da je potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću ugrožen život od strane Slobodana Kašćelana i njegove grupe, a zbog njihovog prošlonedjeljnog hapšenja.

Do tih saznanja su, kako dodaju, došli rješavajući slučaj ubistva Zorana Ašanina 25. aprila u Mojkovcu. Na njega je, prema policijskom saopštenju, pucao Goran Pantović koji je često viđan u društvu Slobodana Kašćelana, navodnog vođe kriminalnog klana. Zbog ubistva u Mojkovcu Pantović je uhapšen.

Iz MUP-a su naveli da njihova saznanja ukazuju da je ta namjera kavačkog klana reakcija na njihovo hapšenje zbog krivičnih djela teškog i organizovanog kriminala.

Pročitajte i ovo: MUP Crne Gore: Indicije o ugrožavanju bezbjednosti Dritana Abazovića 

Zgrada u kojoj Abazović stanuje u Podgorici je pod pojačanim mjerama bezbjednosti, sa četiri automobila i osam policajaca, objavila je Pobjeda.

Navodni vođa klana Slobodan Kašćelan i nekoliko članova su uhapšeni 21. aprila, ali im je pritvor od 72 sata ukinuo istražni sudija i pušteni su da se brane sa slobode. Par sati kasnije je Vijeće Višeg suda preinačilo tu odluku i odredilo im pritvor od 30 dana.

Protiv ukupno 14 osoba kavačkog klana je policija podnijela krivičnu prijavu za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo i pokušaj ubistva.

Pročitajte i ovo: Dio 'kavačkog' klana u pritvoru, za drugim se traga

Rukovoditeljka stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković smatra da je organizovani kriminal “odavno srastao sa djelovima sistema”.

Ona je na novinarsko pitanje o prijetnjama Abazoviću kazala 27. aprila da postavljenja ljudi na nekim pozicijama koji nisu na njihovom platnom spisku, stvara određenu nervozu organizovanim kriminalnim grupama, koje pokušavaju da ostanu na slobodi i sačuvaju svoje bogatstvo.

Kavački klan je jedan od dva kotorska klana koja su u sukobu od 2014. godine kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina, nakon čega su se podijelili na “škaljarski” i “kavački” klan.

U njihovim međusobnim obračunima je, prema procjenama policije, proteklih šest godina poginulo oko 50 osoba.

Pročitajte i ovo: Rat klanova: Likvidacije i pred porodicama