Čović protiv ukidanja etničkih prefiksa u izbornom zakonu BiH

Dragan Čović, Mostar (15. septembar 2021.)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio je u četvrtak (30. septembar) kako ne bi trebalo pregovarati o ukidanju etničkih prefiksa pri izboru vlasti u BiH kako je to predložio američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer, prenosi Hrvatska novinska agencija HINA.

Specijalni izaslanik američkog State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer izjavio je 29. septembra u intervju za Glas Amerike (Voice of America) da bi problem izbornog zakona trebalo riješiti "uklanjanjem etničkih prefiksa" kod izbora članova Predsjedništva BiH i poslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Čović je istakao kako se može raspravljati samo o racionalnoj organizaciji BiH, ali ne i o "pitanju zadovoljenja potrebe osiguranja jednakopravnosti triju naroda", što je "minimumi" određen ustavom i Daytonsko-pariškim sporazumom", naglasio je Čović.

Palmer je doputovao u četvrtak u Sarajevo gdje je započeo novu seriju razgovora sa ciljem pokretanja pregovora kako bi se došlo do rješenja za izmjene izbornog zakona.

Čović smatra kako građanski model preovladava u aktuelnom izbornom Zakonu BiH, te ističe da samo mali procenat ima etničkih predznaka koji se tiču konstitutivnih naroda.

"Etničkih predznaka, odnosno svega što se tiče konstitutivnih naroda u Ustavu BiH i u svim našim zakonima, u izbornom kapacitetu ima negdje oko tri posto u svim izbornim jedinicama, a u 97 posto se radi o klasičnom građanskom modelu", rekao je Čović, koji je dodao i da treba naći mjeru između građanskog i etničkog.