Ambasada SAD: Prijetnje Anteni M neprihvatljiv pokušaj zastrašivanja medija

Pored urednika Antene M, prijetnje je dobio i kolumnista tog portala Dragan Bursać

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori objavila je da je zabrinuta zbog prijetnji upućenih crnogorskom mediju Antena M.

Kako se navodi u objavi ambasade na Twitteru to je "još jedan primjer u seriji neprihvatljivih pokušaja zastrašivanja medija."

SAD očekuju od vlasti Crne Gore da privedu pravdi one koji targetiraju novinare. "Sloboda medija je ključna za demokratiju", istaknuto je u objavi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore prethodno je saopštilo da je podnijeta prijava povodom prijetnji uredniku Radio Antena M iz Podgorice Darku Šukoviću i kolumnisti Draganu Bursaću.

U objavi nije precizirano da li je podnijeta prijava protiv nepoznatog lica ili identifikovanog počinioca.

Podogorički radio Antema M objavio je danas (26. maj) da je uredniku tog medija Darku Šukoviću prijećeno na zvaničnoj Facebook stranici Antene M.

Ranije danas Antena M je objavila da je sa istog profila potpisanog kao Marko Aprcović, prijećeno smrću njihovom kolumnisti Draganu Bursaću.


Bursać je bosanskohercegovački novinar i kolumnista.

Antena M je objavila skrinšotove prijetnji u kojima se Bursaću prijeti ubistvom, a Šukoviću mučenjem i bombom na Antenu M.

Reakcije Đukanovića i dijela opozicije

Povodom prijetnji oglasio se i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

"Očekujem od nadležnih organa da se hitno otkrije i kazni akter ovih monstruoznih prijetnji, nezabilježenih u građanskoj Crnoj Gori” napisao je Đukaanović na Twiteru.

Mnistarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, najoštrije je osudila prijetnje upućene kolumnisti Draganu Bursaću, uredniku Darku Šukoviću i redakciji Antene M. Ističe da zabrinjavaju sve učestaliji napadi na novinare i medije u Crnoj Gori te da iziskuju snažniji institucionalni odgovor.

Reagovali su iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) osuđujući prijetnje Bursaću i pozivajući nadleže da hitno otkriju identitet počinioca i da ga procesuiraju.

Iz SDP su saopštili da je Bursać prepoznat kao kritičar “narastajućeg nacionalizma, klerikalizma i svih tendencija u regionu koje neodoljivo podsjećaju na pokušaj reanimacije anahrone politike sukoba s kraja prošlog vijeka”.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Medijski savjet za samoregulaciju (MSS) osudio je prijetnje Bursaću i Šukoviću, kao i radio stanici Antena M, i pozvao nadležne da energično reaguju i pronađu počinioca.

Iz MSS- a kažu da je i do sada novinarima prijećeno na društvenim mrežama, ali da još niko “ nije otvoreno prijetio metkom, kidnapovanjem i bacanjem bombi" . Dodali su da je u pitanju vjerovatno lažni profil.