DPS upozorava da se za izbore u Podgorici sprema 'beogradski scenario'

Predsjednik DPS Danijel Žiković na konferenciji za novinare u Skupštni Crne Gore, 25. septembar

Opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da je najmanje 3.300 birača koji imaju pravo glasa u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska upisano u birački spisak Podgorice, u kojoj se u nedjelju 29. septembra održavaju izbori.

"Mi ćemo na izborni dan spriječiti svako od tih 3.300 lica da ostvare biračko pravo, pošto to pravo imaju nelegalno u Podgorici... Očigledno se razvija nova formula da se utiče na izborne prilike, to je ovaj izborni turizam", kazao je na pres konferenciji 25. septembra predsjednik DPS-a Danijel Živković.

Živković je kazao da imaju imena i prezimena tih ljudi, koja će proslijediti Višem tužilaštvu i biračkim odborima.

"Očekujemo od tužilaštva da će po najhitnije postupiti i napraviti ekspresnu istragu".

Vanredni lokalni izbori u Podgorici će se održati 29. septembra.

Posljednji su održani 2022. kada je vlast u glavnom gradu, poslije 24 godine, izgubila DPS. Tada su vlast osvojili Pokret Evropa sad (PES), proruski Demokratski front, Demokrate i Pokret URA.

Živković je podsjetio da je dovođenje birača sa strane bilo tokom parlamentarnih izbora 2020. i lokalnih izbora u Nikšiću godinu kasnije. DPS je izgubio na tim izborima 2020. i 2021.

Nije precizirao koje partije u Crnoj Gori "animiraju" dolazak glasača iz susjednih država za potrebe izbora u glavnom gradu.

"U posjedu smo informacija da će parlamentarna većina pribjeći 'beogradskom scenariju', odnosno dovođenju birača sa strane i na taj način prekrajati izbornu volju građana".

Pročitajte i ovo: Sendvič, ceduljica i fiktivna adresa: Put glasača iz BiH u Beograd

Tokom izbora u Srbiji decembra prošle godine, opozicija, tamošnji i međunarodni posmatrači su konstatovali organizovano dovođenje glasača iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u glavni grad Srbije.

"Naveli smo u preliminarnom izveštaju da su glasači dovođeni iz drugih zemalja da glasaju na lokalnim izborima u Beogradu", izjavio je dan posle izbora u Beogradu Albert Džonson, šef posmatračke misije OEBS-a.

Opozicija je tvrdila da su birači dovođeni sa ciljem uvećavanja broja glasača Srpske napredne stranke (SNS) predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prema istraživanju RSE, na lokaciji u Beogradu gde su dovoženi glasači iz BiH, uočena su vozila firme "T&M Group Solutions" čiji je direktor i suvlasnik Dane Šijan.

Šijan je zajedno sa Vladimirom Mandićem, privođen uoči lokalnih izbora u Nikšiću u martu 2021. godine. Obojiča su članovi Vučićevog SNS i bivši reprezentativci Srbije u rukometu.

Kako je objašnjeno, privođeni su zbog sumnje da su u Crnu Goru nelegalno unosili novac i pomagali koaliciji okupljenoj oko proruskog Demokratskog fronta.

Pročitajte i ovo: Šta govori kampanja pred vanredne izbore u Podgorici?