Aerodrom Donjeck deset godina na prvoj liniji fronta

Ova fotografija iz juna 2012. prikazuje zgradu terminala Međunarodnog aerodroma Sergej Prokofjev u Donjecku ubrzo nakon njegovog otvaranja u maju te godine.

Danas, ovo je sve što je ostalo od aerodroma. Tokom proteklih 10 godina, objekat je pretvoren u ruševine dok se nalazio na, ili uz liniju fronta u Ukrajini.

Aerodrom u izgradnji, u februaru 2011.

Renovirani aerodrom u Donjecku izgrađen je na vrijeme da ugosti timove i navijače za UEFA Evropsko prvenstvo u fudbalu 2012. godine, kojem je Ukrajina bila domaćin zajedno sa Poljskom.

Autobuska i taksi stajališta na novom aerodromu, u junu 2012

Objekat je dobio ime po ruskom kompozitoru Sergeju Prokofjevu, koji je rođen u današnjem ukrajinskom regionu Donjeck 1891. godine.

Djeca slušaju muzičara kako se priprema za nastup na aerodromu u martu 2014.

Na otvaranju aerodroma u maju 2012., zamjenik ukrajinskog premijera je predvidio da će otvaranje elegantnog novog objekta "opsluživati ​​oko 4 miliona putnika godišnje" do 2015. godine.

Militanti koje podržava Rusija patroliraju na aerodromu 26. maja 2014.

Separatisti su zauzeli objekat u Donjecku odmah nakon što je na predsjedničkim izborima Petro Porošenko proglasio pobjedu 25. maja, nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča.
 

Ukrajinski helikopter iznad aerodroma koji drže separatisti 26. maja.

Do 27. maja 2014. ukrajinske snage su bile ponovo zauzele aerodrom, koje će držati nekoliko mjeseci, dok se rat sa separatistima koje podržava Rusija širio po istočnom dijelu Donbasa.

Separatisti koje podržava Rusija unutar ostataka aerodroma u Donjecku usred druge bitke za aerodrom u oktobru 2014.

Septembra 2014. godine separatističke snage su pokrenule napad na ukrajinske trupe koje su se skrivale unutar objekta. Aerodrom je bio jedino preostalo uporište koje je Kijev imao u Donjecku nakon što su ovaj grad na istoku zauzele prokremljske snage.
 

Vozilo gori na aerodromu 16. oktobra.

Usred bliskih borbi za kontrolu nad objektom od kraja 2014. do početka 2015. godine aerodrom je pretvoren u ruševine, jer su snage koje podržava Rusija na kraju povratile kontrolu.

Grafiti koje su ostavili ukrajinski na aerodromu u martu 2015.

Od 2015. aerodrom je postao mjesto fronta između ukrajinskih i ruskih snaga i simbol uništenja tokom uglavnom statičnog rovovskog sukoba.

Par gleda ruševine aerodroma u aprilu 2017.

Nakon što je Kremlj pokrenuo sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ruske snage su do novembra te godine preuzele cijelo područje srušenog aerodroma.

Posljednja dostupna slika ruševina aerodroma, snimljena 26. maja 2024

Danas je uništeni aerodrom čvrsto pod ruskom kontrolom. Ali s obzirom da je linija fronta udaljena otprilike 20 kilometara, ovo mjesto ostaje na dohvat ukrajinske artiljerije, što znači da će vjerovatno ostati opustošeno u doglednoj budućnosti.