Rekonstrukcija Donbasa posle Drugog svetskog rata

Rekonstrukcija zgrade u gradu danas poznatom kao Donjeck, ubrzo pošto je sovjetska Crvena armija oslobodila region Donbasa od nacističkih snaga tokom Drugog svetskog rata. Donjeck se zvao Staljino od 1924. do 1961. godine. 

Ova fotografija je jedna od nekoliko iz arhiva Harvardske biblioteke koja prikazuje posleratnu rekonstrukciju istočnog ukrajinskog regiona Donbas tokom 1940-ih.

Fotografija pod nazivom "Donbas leči svoje rane" prikazuje radnike koji popravljaju opremu u rudniku uglja Dzeržinski.

Donbas su okupirale nacističke i italijanske snage od 1941. do 1943. Većina fotografija u ovoj fotogaleriji snimljena je između 1944. i 1949. godine. 

Zgrade rudnika uglja koju su srušene dok su se povlačile nemačke snage, piše u tekstu uz fotografiju. 

Region Donbasa je 2014. ponovo zahvaćen sukobom usled separatističke kampanje koju je podržao Kremlj. Taj sukob je prethodio ratu posle ruske invazije na Ukrajinu 2022. koji i danas traje.

Spomenik pored neidentifikovanog rudnika. Natpis kaže: "Ovde su sahranjeni sovjetski ljudi koje su surovo mučili do smrti nemačko-fašistički đavoli tokom okupacije Staljina, 1941-1943. godina".

Milione Ukrajinaca su ubile okupatorske snage predvođene nacistima tokom Drugog svetskog rata, koji je usledio ubrzo pošto je stanovništvo sovjetske Ukrajine desetkovano glađu koju je sproveo Kremlj i koja je poznata kao Holodomor. 

Rudar popravlja mašinu na fotografiji iz serije koju je fotograf nazvao "Reaktiviranje uglja rudnika u Donbasu".

Fotografija, koja deluje kao da je inscenirana u propagandne svrhe, prikazuje radove na rekonstrukciji u fabrici gvožđa i čelika u današnjem Donjecku. 

U vreme kada su ove fotografije snimljene, došlo je do priliva etničkih Rusa koji su se došli u region Donbasa da učestvuju u njegovoj obnovi. 

Fotografija s natpisom: "Hiljade mučenih civila bačene su u okno prikazano iznad, koje se nalazi u rudniku Kalinovka nedaleko od Staljina, glavnog grada Donbasa".

Donjeck je ranije nosio naziv Juzovka, po svom osnivaču iz Velsa Džonu Hjuzu, pre nego što je dobio ime po sovjetskom lideru Josifu Staljinu.

Mehaničar proverava sklapanje teške mašinerije tokom rekonstrukcije fabrike mašina "Staljin2 u Kramatorsku krajem 1940-ih.

Prema izveštaju CIA iz 1952. godine s kojeg je sklonjena oznaka poverljivo, fabrika je bila "80 odsto oštećena tokom rata" i nastavila je da radi u punom kapacitetu u maju 1949. godine.

Rekonstrukcija administrativne zgrade u ulici Artema, u centru Donjecka. Zgrada je teško oštećena tokom rata, a zatim obnovljena u stilu "socijalističkog klasicizma".

Snimak napravljen tokom leta u današnjem Donjecku. Bioskop u pozadini otvoren je 1939. godine i nazvan je po ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku. Bioskop i danas radi u tom ukrajinskom gradu pod okupacijom Rusije.

Fotografija snimljena iz parka Šćerbakova u Donjecku pokazuje most koji je napravila sovjetska inžinjerija tokom borbi za grad, i koji je kasnije postao stalni most.

Taj park je prvo dobio ime po Postiševu Petroviču, komunisti koji je odigrao ključnu ulogu u uništavanju ukrajinskog verskog nasleđa i u Holodomoru. Nakon što je Petrovič pogubljen 1938. pod optužbom da je bio deo "desničarske trockističke organizacije", park je preimenovan po komunističkom funkcioneru Aleksandru Šćerbakovu.

Fabrika za pravljenje mašina u Kramatorsku. Fabrika je izgrađena 1890-ih, posle čega ju je preuzela i proširila sovjetska vlada.

Utovar uglja u železnički vagon u obnovljenom rudniku u Donbasu. 

Tramvaj prolazi pored Donjeckog pozorišta, u to vreme poznatog kao Dramsko pozorište Staljino. Aktivnosti pozorišta privukle su međunarodnu pažnju 2014. pošto su predstave nastavljene po planiranom repertoaru u jeku nemira koje je podržavala Rusija i koji su te godine zahvatili Donjeck.

Topljeno gvožđe teče u fabrici gvožđa i čelika u Staljinu posle njene restauracije nakon Drugog svetskog rata.