Porodice traže pomoć za Britance osuđene na smrt u Donjecku

Britanci Ejden Aslin, Šon Piner i Marokanac Brahim Saudun u kavezu sudnice na lokaciji koja je navedena kao Donjeck

Porodice dvojice Britanaca osuđenih na smrt zbog borbe s ruskim snagama u Ukrajini izjavile su da im je hitno potreban pristup medicinskoj i pravnoj pomoći.

Ejden Aslin (Aiden Aslin, 28) iz Notingemšira, Šon Piner (Shaun Pinner, 48) iz Bedfordšira i treći čovek, marokanski državljanin Saudun Brahim, osuđeni su na smrt na sudu u Donjeckoj Narodnoj Republici, koji drže proruski pobunjenici, javila je ruska novinska agencija RIA Novosti, a prenosi BBC.

Sud nije međunarodno priznat. Njihovi advokati su najavili da će se žaliti na presudu.

Agencija RIA Novosti je na Telegramu saopštila: "Vrhovni sud DNR izrekao je prvu kaznu plaćenicima – na smrt su osuđeni Britanci Ejden Aslin i Šon Piner i Marokanac Saadun Brahim, javio je dopisnik RIA Novosti iz sudnice." Oni se terete da su bili plaćenici.

Sud je trojicu muškaraca proglasio krivima za "najamničke aktivnosti i činjenje radnji u cilju preuzimanja vlasti i svrgavanja ustavnog poretka DNR", prenela je agencija Interfaks reči jednog sudskog zvaničnika.

Međutim, porodice britanskih muškaraca kažu da su bili u ukrajinskoj vojsci.

Pročitajte i ovo: Borba za Sjeverodonjeck odlučuje o sudbini Donbasa, kaže Zelenski

Dvojica muškaraca živjela su u Ukrajini i služila u njenim oružanim snagama nekoliko godina. Njihovi rođaci u Ujedinjenom Kraljevstvu vode kampanju za njihovo oslobađanje, sa zastupnicima u njihovim izbornim jedinicama.

Osude iz Velike Britanije

Robert Jenrick, zastupnik u Newarku, gdje živi porodica Aslina, rekao je da je izricanje presude britanskim državljanima prekršilo Ženevsku konvenciju "na najneverovatniji način od strane Rusije zbog postojanja ovog suda , a sada i ove osude na smrt".

Richard Fuller, zastupnik za North Bedford, rekao je da je razgovarao s Pinerovom majkom i očuhom koji su "očito vrlo vrlo zabrinuti".

Rekao je da je prioritet za majku Pinera da njezin sin i Aslin imaju "pristup odgovarajućim zdravstvenim službama i Crvenom krstu" i pristup nezavisnim pravnim savjetima "dok nastoje pripremiti svoju obranu od ovog lažnog suđenja i ove presude koja potpuno je protiv međunarodnog prava".

Britanske vlasti su osudile odluku suda kao "lažnu presudu".

"U potpunosti osuđujem osudu Ejdenu Aslinu i Šonu Pineru koje drže ruski punomoćnici u istočnoj Ukrajini", napisala je ministarka spoljnih poslova Liz Trus na Tviteru.

"Oni su ratni zarobljenici. Ovo je lažna presuda bez apsolutno ikakvog legitimiteta", dodala je ona.


Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona rekao je da, prema Ženevskim konvencijama, ratni zarobljenici imaju pravo na imunitet boraca i da ih ne treba krivično goniti zbog učešća u neprijateljstvima.

Robert Dženrik, član parlamenta okruga u kojem živi Aslinova porodica, rekao je da je postupak sličan "prikaznom suđenju iz sovjetske ere" i zahtevao je od Liz Trus da pozove ruskog ambasadora u Forin ofis.

"Ruski ambasador i ruska vlada moraju da znaju da se neće izvući sa ovim", rekao je on za BBC.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije osudilo ono što je nazvao eksploatacijom ratnih zarobljenika u političke svrhe i rekao da oni "imaju pravo na imunitet boraca".

Trojica muškaraca su zarobljena dok su se borili na strani Ukrajine protiv Rusije i snaga koje podržava Rusija koje su ušle u zemlju 24. februara.

Britanske državljane Aslina i Pinera zarobile su snage koje podržava Rusija u Mariupolju u aprilu, tokom teških borbi za kontrolu nad gradom.

Marokanac Sadun se predao u martu dok se borio u malom gradu između Mariupolja i glavnog grada regiona Donjecka.

Tokom postupka, trojica muškaraca su držana u kavezu sa crnim rešetkama, čuvani od vojnika prekrivenih lica i sa trakama na rukama sa proruskim simbolom "Z", pre nego što su zamoljeni da stoje dok im se čita presuda, pokazao je snimak iz sudnice koji je objavila agencija RIA Novosti.

Trojica muškaraca su izjavila da će se žaliti na odluku, javila je ruska agencija Tass, a prenosi Rojters.

Izvor: BBC, Rojters