Trampov sin na večeri sa biznismenima u Beogradu o investicijama

Donald Tramp Mlađi na Globalnom poslovnom samitu u Nju Delhiju, Indija, 23. februara 2018.

Donald Tramp Mlađi (Trump Jr.), sin republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, organizovao je 23. septembra u Beogradu poslovnu večeru sa biznismenima iz Srbije, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Slavko Carić, bivši predsednik izvršnog odbora Erste Bank, potvrdio je za RSE da je prisustvovao večeri na kojoj je, kako navodi, tema bila "investicije i atraktivnost poslovnog ambijenta regije i Srbije iz perspektive investitora iz Sjedinjenih Država".

Kako dalje navodi, razgovaralo se o tome "koje su sličnosti, a koje razlike investiranja između regije Jugoistočne Evrope i Sjedinjenih Država, te koje su prednosti ovog regiona i kako ostvariti pun potencijal u međusobnoj poslovnoj saradnji".

Partnerka Donalda Trampa Mlađeg Kimberli Gilfojl (Kimberly Guilfoyle) objavila je njihovu fotografiju sa večere u Beogradu na mreži Instagram.

Fotografija sa večere u Beogradu koju je na Instagramu objavila Partnerka Donalda Trampa Mlađeg Kimberli Gilfojl.

Donald Tramp Mlađi je izvršni potpredsednik u "Tramp organizaciji" (Trump Organization).

Ova kompanija je poslovni subjekt koji obuhvata stotine firmi i partnerstava koje poseduju ili upravljaju poslovnim zgradama, hotelima, rezidencijalnim kulama, golf klubovima, pravima brendiranja, ugovorima o licenciranju i drugom imovinom širom sveta.

Tramp Mlađi učestvuje i podržava oca u predsedničkoj kampanji.

čitajte Povratak Trumpa ili pobeda Harris? Balkan može da očekuje promene, kaže Joseph

Bio je svedok na suđenju 2023. na kom se porodica Tramp teretila za poreska krivična dela. Optužbe obuhvataju i poresku prevaru i falsifikovanje poslovnih dokumenata.

"Tramp organizacija" je, prema optužbama, preuveličala svoje bogatstvo i falsifikovala poslovnu evidenciju.

Tramp Mlađi je na tom suđenju rekao da nije radio na finansijskim izveštajima u kampanji, prenosi BBC.

Najstariji sin Donalda Trampa učestvovao je i u predsedničkoj kampanji svog oca i 2016.

Bio je saslušavan pred Senatom u vezi sa istragom navodne umešanosti Rusije u predsedničke izbore 2016. godine.

Tramp Mlađi sastao se u junu 2016. sa ruskom advokaticom Natalijom Veseljnickajom pošto mu je navodno rečeno da bi ona mogla da mu da kompromitujuće informacije o tadašnjoj protivkandidatkinji njegovog oca, Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Poslovi Tampovog zeta u Beogradu

Poslovne poduhvate u Beogradu već ima zet bivšeg američkog predsednika Džareda Kušnera (Jared Kushner).

Srbija je sa njegovom firmom potpisala ugovor o "revitalizaciji" kompleksa Generalštaba u centru Beograda čiji su delovi porušeni u NATO bombardovanju 1999. godine.

Ugovor o revitalizaciji kompleksa Generalštaba potpisao je 15. maja ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić sa kompanijom Kušnerovom kompanijom "Affinity Global Development".

Tim ugovorom, koji još nije objavljen, Srbija je zemljište kompleksa iznajmila na 99 godina.

List "Njujork tajms" je 18. marta objavio da je investicija vredna 500 miliona dolara i da bi država Srbija, prema predlogu ugovora, trebalo da dobije 22 odsto profita.

Vaš browser nepodržava HTML5

Dileme pred ulazak Trampovog zeta u zgradu Generalštaba u Beogradu

Na prostoru ruševina iz bombardovanja planira se izgradnja dve visoke zgrade sa stanovima i hotelima, iako sa ovog objekta, izgrađenog između 1955. i 1965, nije skinuta zaštita kulturnog dobra, zbog čega se tome protive stručne institucije i organizacije.

Arhitektonska akademija, udruženja i društva doneli su u maju Deklaraciju u kojoj traže da se Generalštabu dodeli status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju što je najveći stepen zaštite.

Takođe se traži da se zgrade Generalštaba i Ministarstva odbrane restauriraju i saniraju u skladu sa utvrđenim merama zaštite kulturnih dobara koje propisuju da se ti objekti vrate u prvobitno stanje.

Deklaraciju je podržalo skoro 40 stručnih institucija i i organizacija. Sa istim stavom je izašla i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

Dvadesetak dana nakon što je potpisan ugovor sa Kušnerovom kompanijom direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović podnela je ostavku.

Isto je učinila i direktorka Zavoda za spomenika kulture Beograda, Olivera Vučković.

Njihove ostavke nisu obrazložene niti su se Đukanović i Vučković oglašavale tim povodom, ali su mediji spekulisali da njihov čin ima veze sa zahtevom vlasti da se skine zaštita sa Generalštaba.