Novi dokumenati daju uvid o tome kako je Jeffrey Epstein koristio svoje veze s bogatim i slavnim

Jeffrey Epstein na fotografiji snimljenoj za registar seksualnih prestupnika Državnog odjela za krivično pravosuđe New Yorka 28. marta 2017.

Associated Press

Nova serija nezapečaćenih dokumenata koji se odnose na seksualno zlostavljanje tinejdžerki od strane Jeffreyja Epsteina objavljena je u četvrtak s detaljima o tome kako je finansijer koristio veze s bogatim, moćnim i slavnim da regrutira svoje žrtve i prikrije svoje zločine.

Tih 19 dokumenata, ili oko 300 stranica, upola je manje od preko 40 objavljenih u srijedu. Dosadašnji dokumenti, a još ih pristiže, bili su ispunjeni imenima poznatih ličnosti i političara koji su se družili s Epsteinom ili radili s njim u godinama prije nego što je javno optužen, prije skoro dvije decenije, da je plaćao maloljetnim djevojkama za seks.

Većina tih imena bila je poznata svima koji su pomno pratili skandal, uključujući krivično suđenje Ghislaine Maxwell, koja je bila Epsteinova bivša djevojka, voditeljica domaćinstva i glavni regrutator mladih, ranjivih žena.

Tokom njenog krivičnog suđenja prije dvije godine, Epsteinove žrtve, od kojih su neke težile da budu modeli ili umjetnice, rekle su kako je spominjao imena svojih poznatih i uticajnih prijatelja kako bi im sugerirao da je on karta za ostvarenje njihovih snova. Maxwell (62) je osuđena za trgovinu ljudima i služi 20-godišnju zatvorsku kaznu.

Otprilike 250 dokumenata koji su otpečaćeni, počevši od ove sedmice, u jednoj od tužbi protiv Maxwell uglavnom ponavljaju ono što se odavno zna o čovjeku koji se kretao u elitnim krugovima sve dok ga hapšenje zbog trgovine seksom u julu 2019. nije toliko satjeralo u ćošak da je oduzeo sebi život u zatvoru.

Ali dokumenti su uključili nekoliko svježih detalja o piramidi zlostavljanja koja je rasla tokom tri decenije i oštetila desetine tinejdžerki i mladih žena.

Pročitajte i ovo: Dokumenti iz slučaja Jeffreya Epsteina: Šta se zna?

Među poznatim ljudima u Epsteinovoj orbiti prije nego što je razotkriven kao seksualni predator bili su bivši predsjednici Donald Trump i Bill Clinton, pjevač Michael Jackson i mađioničar David Copperfield, prema iskazima njegovih žrtava i drugih svjedoka citiranih u novoobjavljenim dokumentima. Nijedan od tih muškaraca nije optužen za nedjelo.

Bilo je i ponavljanja poznatih priča o britanskom princu Andrewu. Tužila ga je jedna od Epsteinovih žrtava, Virginia Giuffre, koja je rekla da je imala seksualne odnose s princom kada je imala 17 godina. Princ, koji je negirao optužbe, riješio je tužbu 2022. godine.

Sudski dokumenti koji se sada objavljuju odnose se na tužbu iz 2015. koju je Giuffre pokrenula protiv Maxwell. Hiljade stranica dokumenata u toj tužbi je ranije objavljeno, ali su neki dijelovi bili zatamnjeni zbog zabrinutosti za privatnost.

Američka okružna sutkinja Loretta A. Preska naložila je prošlog mjeseca da se ta zatamnjenja povuku, uglavnom zato što su imena u dokumentima već objavljena u vijestima ili kroz druge sudske postupke.

Pročitajte i ovo: Maxwell osuđena na 20 godina zatvora zbog seksualne trgovine

Dokumenti objavljeni u četvrtak uglavnom su se fokusirali na pravne prepirke oko tužbe Virginie Giuffre i njene veze s novinarom britanskog tabloida kojeg su advokati Ghislaine Maxwell optužili da ju je primorao da izmisli neke od svojih navoda.

Među zanimljivijim dokumentima objavljenim u srijedu je izjava Johanne Sjoberg iz maja 2016, koja je radila kao maserka u Epsteinovom domaćinstvu. Sjoberg je rekla da je jednom srela Michaela Jacksona u Palm Beachu na Floridi, u kući Jeffreyja Epsteina, ali da se ništa loše nije dogodilo sa pokojnom pop ikonom. Epstein je također imao domove na Menhetnu, Novom Meksiku i Djevičanskim ostrvima.

Opisala je i putovanje u Njujork u aprilu 2001. na kojem je rekla da joj je princ Endru dodirnuo grudi dok su pozirali za fotografiju u Epsteinovoj kući na Menhetnu.

Clinton je ranije rekao preko portparola da, iako je putovao Epsteinovim avionom nekoliko puta, nikada nije posjetio njegove domove, nije znao za njegove zločine i nije razgovarao s njim od kada je osuđen. Trump je također rekao da je jednom mislio da je Epstein "sjajan momak", ali da su se kasnije posvađali.

Pročitajte i ovo: Epsteinova smrt pokreće nova pitanja

Sjoberg je također svjedočila da je jednom otišla na večeru u jedan od Epsteinovih domova kojoj je prisustvovao i mađioničar David Copperfield.

Rekla je da je Copperfield izvodio mađioničarske trikove prije nego što je pitao da li je svjesna "da su djevojke plaćene da pronađu druge djevojke". Jedna optužba protiv Epsteina i Maxwell bila je da su neke djevojke koje je platio za seksualne činove kasnije vrbovale druge žrtve. Sjoberg je rekla da Copperfield nije bio precizniji o tome na šta je mislio. Copperfieldov publicista nije odgovorio na e-mail u kojem je tražen komentar.

Novoobjavljeni zapisi uključuju i mnoge reference na Jean-Luc Brunela, francuskog agenta modela koji je bio blizak sa Epsteinom i koji se ubio u zatvoru u Parizu 2022. godine dok je čekao suđenje zbog optužbi da je silovao maloljetne djevojke. Giuffre je bila među ženama koje su optužile Brunela za seksualno zlostavljanje.