Dodikov plan za vanredne situacije

Milorad Dodik

Nakon podizanja krivične prijave protiv premijera RS Milorada Dodika i više ministara zbog "nanošenja štete budžetima BiH i RS" u iznosu od 145 miliona konvertibilnih maraka, brojne nevladine organizacije stale su uz Vladu. Neki analitičari predviđaju da bi se moglo dogoditi "spontano okupljanje naroda" kako bi se izrazila podrška Dodiku i njegovoj politici. Počela su stizati i pisma podrške. Istovremeno, i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata ima plan za vanredne situacije, a nakon podnošenja krivične prijave.

Plan A i plan B, tako su prvaci Saveza nezavisnih socijaldemokrata nazvali svoje daljnje aktivnosti u, kako kažu, novonastaloj situaciji nakon podnošenja krivične prijave protiv lidera SNSD-a i premijera RS Milorada Dodika. Sam Dodik najavio je kako će plan B značiti povlačnje iz insititucija vlasti Bosne i Hercegovine, te moguće raspisivanje referenduma o tome da li građani žele RS u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

To će uslijediti ako se ne ostvari plan A koji podrazumijeva postizanje hitnog dogovora za onemogućavanje paralelnoog funkcionisanja u državnim institucijama. Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić:


„Znači da ne postoje paralelno dva tužilaštva ili paralelno dvije SIPE ili paralelno dva MIP-a, već da postoji jedan. I Izvršni odbor SNSD-a naglasio je da će pokušati da povrati normalno funkcionisanje ovih institucija, da je to osnovni plan SNSD-a. Sve ostalo su alternative koje su veoma loše i za koje RS ne snosi odgovornost.“

Dodik je čak krivičnu prijavu nazvao „obaračem koji će ako bude povučen dovesti i do definitivnog raspada BiH“. Interesantno je da su se u odbranu Dodika uključile i brojne nevladine organizacije tvrdeći da time isključivo staju u zaštitu RS. Tako pisma podrške stižu od Udruženja penzionera, radnika nekolicine fabrika, Zavoda distrofičara, Unije studenata a najglasniji su predstavnici boračkih populacija i logoraša. Predsjedavajući aoscijacije nevladinih organizacija SPONA Branislav Dukić najavio je i masovne proteste ukoliko bi došlo do potvrđivanja optužnice protiv Dodika:

„Ako bi došlo do onog najgoreg da se neko liši slobode od predstavnika vlasti, onda je sigurno Banja Luka u roku od 24 sata čitava RS u njoj, što bismo vjerovatno pokazali ne samo međunarodnoj zajednici i Evropi nego svim onima koji pokušavaju da ukinu RS, da je satanizuju i da ona nestane.“

Ovdje je zaista već godinama praksa da svi političari koji su na vlasti imaju svoje nevladine organizacije. Zvuči suludo, ali je istinito. Imaju sve dežurne bukače naroda i imaju sve dežurne protestante za ispunjavanje svojih ciljeva.

Neki politički analitičari smatraju da rekacija vladajuće strukture u RS predstavlja klasičnu manipulaciju kojom se želi skrenuti pažnja sa veoma ozbiljnih optužbi. Glavna urednica sarajevskog dnevnog lista Oslobođenje Vildana Selimbegović:


„Nije Dodik uradio ništa novo. Ovdje je zaista već godinama praksa da svi političari koji su na vlasti imaju svoje nevladine organizacije. Zvuči suludo, ali je istinito. Imaju sve dežurne bukače naroda i imaju sve dežurne protestante za ispunjavanje svojih ciljeva. I to je jedna od stvari koje smo mi redovito doživljavali. Ono po čemu se možda ova situacija razlikuje od nekih drugih jeste zapravo samo količina para. Ovdje se radi o 145 miliona teškoj optužbi.“

Direktor Centra za humanu politiku iz Doboja Momir Dejanović mišljenja je da dignuta halabuka nema nikakvog opravdanja, te da treba pustiti Tužilaštvo BiH da radi svoj posao:


„Ovdje se još uvijek radi o prijavi i o sumnji da je izvršeno krivično djelo, tako da oko toga dizati veliku prašinu, buku i manipulisati s tim u smislu da je to udar na RS meni je neprihvatljivo. Ono što je za mene jasno odavno već da je naša politička struktura, posebno vladajuća, kriminalizovana. Po meni je ovo pokušaj da se ljudi koji su visoko pozicionirani u vlasti u toj političkoj strukturi pokušaju izdići iznad zakona i institucija koje bi i njih trebalo da kontrolišu.“

Vildana Selimbegović smatra da cijela situacija ipak neće imati težih političkih posljedica u obliku takozvanog događanja naroda jer se tako nešto nije desilo ni u ranijim sličnim situacijama, poput sudskog procesa protiv lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića:


„Hoće li biti plan A ili plan B - i jedan i drugi plan je vrlo političke prirode. Tek kada dođemo u situaciju da pričamo o tome da se pred sudom brane argumentima, dokazima o nevinosti, tada ćemo moći razgovarati o onom što se zove pravna država i onome što se zove politika u pravosuđu.“