Amerikanci obustavili pomoć Dodikovoj stranci

Milorad Dodik

Američke organizacije Nacionalni demokratski institut, Međunarodni republikanski institut te Agencija za razvoj (USAID) prekinuli su odnose sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata, strankom premijera RS Milorada Dopdika.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu saopštili su da su 25. februara obavijestili Savez nezavisnih socijaldemokrata da Vlada SAD-a kroz svoje programe pomoći političkim partijama više neće podržavati SNSD. U saopštenju se kao razlog prestanka podrške navodi kako američka vlada vjeruje da postupci i izjave iz SNSD-a nisu doprinijele napretku Bosne i Hercegovine, da nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom, te da podrivaju državne institucije neophodne za ostvarivanje evroatlantskih ciljeva.

Lider SNSD-a i premijer Republike Srpske Milorad Dodik smatra da takva odluka ima dnevnopolitičku svrhu:

“Nisu oni naivni da ne vjeruju da ne znamo šta to znači. Ali sjećam se da su tako nešto uradili i Ivaniću prije izvjesnog vremena, pa je nakon šest mjeseci Ivanić bio kod Kondolize Rajs, pa su SDS-u rekli da nikad neće ući u Ameriku, pa je Čavić bio tamo. Mislim da to ima više dnevnopolitički i neki drugi karakter. Ja žalim, naravno, za tim, ali to nije moja odluka. I mi smo imali uspješnu saradnju i ja sam zahvalan za tu vrstu saradnje, mnogo smo stvari naučili. Žao mi je što je donio takvu odluku, ali ako to znači da je to pritisak ili traženje poslušnosti - žao mi je, na ovoj strani to neće naći.”

U saopštenju se naglašava da će američka vlada i dalje održavati redovne odnose sa Vladom Republike Srpske i njenim zvaničnicima. Napomenuto je da nisu nametnute ni sankcije SNSD-u i stranačkim članovima. Na kraju se ističe da je politika američke vlade takva da se ne pruža finansijska ili tehnička pomoć nijednoj stranci u Bosni i Hercegovini zasnovanoj na etnicitetu ili nacionalizmu.