Dodik osudio američke sankcije šefu bezbednosne agencije Srbije

Milorad Dodik tokom sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi u maju 2023.

Predsednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik osudio je uvođenje sankcija direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandru Vulinu, ocenivši da su one znak da je Vulin radio i radi u korist svoje države i svog naroda.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država stavilo je 11. jula na Vulina na listu sankcija zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom.

Dodik je rekao da je to "nagrada za njegov patriotizam i istrajanost u očuvanju prijateljskih odnosa sa Rusijom i ruskim narodom".

"Svako ko je neutralan na današnjoj globalnoj političkoj sceni i nije stao na stranu američkih interesa, za SAD je neprijatelj. Aleksandar Vulin je za SAD ’kriv’, jer je ostao prinicipijelan i izričito protiv uvođenja sankciji Rusiji zbog rusko-ukrajinskog sukoba", naveo je Dodik, prenosi agencija Beta.

Podsetio je da se i on našao na udaru američkih sankcija, jer je, kako tvrdi, Republika Srpska bila protiv uvođenja sankcija Rusiji i zastupala neutralan stav.

Dodik je dva puta stavljen na američku "crnu listu", prvi put 2017. godine zbog opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma, a potom su mu SAD uvele dodatne sankcije u januaru prošle godine, zbog umešanosti u koruptivne radnje i podrivanje Dejtonskog sporazuma.

Dodiku je sankcije uvela i Velika Britanija.

Pročitajte i ovo: Kanin: Dodikovi potezi ovise i o tome kako stoji Rusija

U odluci američkog Ministarstva finansija se navodi da je Aleksandar Vulin umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne aktivnosti povezane sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Vulin je u decembru 2022. imenovan za čelnika nacionalne bezbednosne službe – Bezbednosno-informativne agencije.

Evropski parlament je 10. maja usvojio Rezoluciju u kojoj se izražava zabrinutost zbog imenovanja Vulina na čelo BIA-e, koji se u tekstu rezolucije opisuje kao osoba "poznata po svojoj anti-EU i prokremaljskoj retorici".

Pročitajte i ovo: U Srbiji zahtevi za smenu Vulina nakon sankcija SAD

Vulin je poznat široj javnosti po oštroj retorici prema susedima u regionu i prijateljstvu prema Rusiji.

U jednoj od poslednjih kritika na njegov račun, ambasade Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, kao i EU, kritikovali su učešće Vulina na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi u maju ove godine.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja se nije uskladila sa politikom sankcija ka Rusiji, zbog invazije koju je ta zemlja pokrenula na Ukrajinu u februaru 2022.