Britanska ambasada: RS nema pravo da preispituje Ustavni sud BiH

Julian Reilly, ambasador Velike Britanije u BiH

To nije mudar potez i može biti od koristi samo onima koji igraju političke igre na račun ljudskih života, poručili su iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini (BiH) dan nakon što je Republika Srpska (RS) zakonom odbacila primjenu odluka državnog ustavnog suda.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je 27. juna Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u tom entitetu.

"Na jučerašnjoj sjednici NSRS podržana je nezakonita i nepromišljena odluka koja nema pravno uporište u BiH. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno uspostavlja primat Ustava i Ustavnog suda BiH", navodi se u saopštenju koje je 28. juna na svom Twitter profilu podijelio Julian Reilly, britanski ambasador u BiH .

Ističe se kako niti jedan entitet "nema pravo niti mogućnost da preispituje vrhovnu vlast i integritet Ustavnog suda BiH".

"Za funkcionalnu BiH potreban je angažman i doprinos svih grupa diljem zemlje. To je u srži Dejtonskog mirovnog sporazuma. Izabrani predstavnici RS su odabrali da onemoguće građane u RS da imaju svoj glas u Ustavnom sudu BiH", stoji u saopštenju Ambasade Velike Britanije u BiH.

Većina u Skupštini RS predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, uz podršku dijela opozicije usvojila je novi zakon sporeći to što je Ustavni sud BiH izmjenio Pravilnik o svom radu.

Izmjenom Pravilnika, na sjednicama, na kojima se odlučuje o određenim pitanjima ne moraju prisustvovati sudije iz RS, čime su spriječene moguće blokade odlučivanja iz ovog bh. entiteta.

Pročitajte i ovo: Eurozastupnik Reuten: EU treba sankcionirati Milorada Dodika

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozvao je međunarodnu zajednicu na djelovanje "u skladu sa Dejtonskim sporazumom".

"Kao član Predsjedništva ostavljam sedam dana međunarodnoj zajednici, a posebno svjedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, da zaustave ubijanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jučerašnjom odlukom NSRS je izvršen najteži udar na Sporazum", navodi se u saopštenju Bećirovića od 28. juna.

Pročitajte i ovo: Bećirović dao 'sedam dana' međunarodnoj zajednici da reaguje na odluku RS

Odluku Skupštine RS u vezi sa Ustavnim sudom BiH osudili su i u Ambasadi SAD u BiH nazvavši to "bezobzirnim napadom" na Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

U Ambasadi Ruske Federacije u BiH podržali su zakon usvojen u Skupštini RS navodeći da "predstavlja logičan rezultat neadekvatnih akcija samog Suda".

U Spoljnopolitičkom komitetu Evropskg parlamenta (EP) 27. juna izglasan je izvještaj o BiH u kojem se osuđuje "zapaljiva retorika i secesionistička politika rukovodstva entiteta RS, uključujući proslavu 9. januara, takozvanog "Dana RS".

Pročitajte i ovo: Komitet EP osuđuje 'secesionističku politiku' rukovodstva RS