Dodikova podjela na Srbe patriote i izdajnike

Milorad Dodik u stilu predizborne kampanje

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik nastavlja osporavanje države Bosne i Hercegovine, te podjelu srpskog naroda na patriote i izdajnike.

On je, gostujući na prnjavorskoj TV K3, rekao da Oružane snage Bosne i Hercegovine više neće učestvovati u obilježavanju 9. januara, Dana RS-a, već počasni vod sastavljen od 50 policajaca RS-a.

"Taj počasni vod ćemo promovisati na Dan RS-a. Ne trebaju nam Oružane snage BiH. Na kraju krajeva, mi njih i ne doživljavamo kao naše oružane snage. Svaka čast svim Srbima koji se tamo nalaze, želimo im sve najbolje, ali namjera formiranja Oružanih snaga BiH jeste bila da se podredi RS tome. Mi smo to odbili i ne želimo nikada da prihvatimo. To nije naša vojska", kazao je Dodik.

Reagujući na ovu Dodikovu izjavu, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak poslao je otvoreno pismo svim pripadnicima Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH iz RS-a.

"Povodom izjave Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u kojoj vam je poručio 'da vas ne doživljava kao naše', kao ministar koji u Savjetu ministara BiH predstavlja Republiku Srpsku, želim vam poručiti da smatram da je ova izjava pogrešna i štetna, te da predstavlja isključivo lični stav gospodina Dodika", naveo je Crnadak.

Uvjeravam vas, istakao je Crnadak, da vas narod Republike Srpske doživljava svojim, te da pripadate Republici Srpskoj, jer vi jeste narod i dijelite sve dobro i loše sa narodom Republike Srpske.

"Kao nekadašnji zamjenik ministra odbrane iz reda srpskog naroda upoznao sam mnoge od vas i lično sam se uvjerio da je među vama mnogo bivših boraca Vojske Republike Srpske, članova porodica poginulih boraca, vrijednih i čestitih ljudi, koji samo žele da u miru rade svoj posao i da se zajedno sa drugim narodima okrenu budućnosti", naveo je bosanskohercegovački šef diplomatije.

"Pozivam vas da nastavite obavljati svoje dužnosti vojnika, podoficira, oficira, generala, civilnih lica i državnih službenika na profesionalan i dostojanstven način, poštujući Dejtonski sporazum i brojne ustavne i zakonske mehanizme zaštite pozicije srpskog naroda i Republike Srpske, kao i njihove uloge u funkcionisanju sistema odbrane u BiH", zaključio je u pismu Igor Crnadak.

Za člana Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Dragana Mektića koji je i ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, izjava predsjednika RS-a je "skandalozna" i potvrda da aktuelna vlast u ovom bh. entitu sve čini kako bi podijelila Srbe na patriote i izdajnike.

"Dodik ne doživljava Srbe u Oružanim snagama BiH kao svoje, ne doživljava Srbe u pravosudnim institucijama kao svoje, on ne doživljava Srbe u zajedničkim institucijama kao svoje... Poziva ih da ostave kruh i kašiku i da idu na kazan... Srbi su za njega samo botovi iz SNSD-a (Savez nezavisnih socijaldemokrata, predsjednik SNSD-a je Milorad Dodik, op. a.), rekao je Mektić.

Mektić: Srbi su za njega (Dodika) samo botovi iz SNSD-a

Stavom da vojnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ne treba da prisustvuju obilježavanju 9. januara, Dana RS-a, Dodik je ispunio veliku želju i Bošnjaka i stranaca, koji su prošle godine pokušali da na sve načine ospore ovakav način proslave, poručili su iz Partije demokratskog progresa (PDP).

"Za razliku od vlasti u RS-u, mi se ponosimo srpskim vojnicima i oficirima, kao i Srbima u Federaciji BiH, koje su oni zaboravili", navode iz PDP-a.

SNSD je saopštio da ne treba dozvoliti da se ponovi ponižavanje pripadnika Trećeg (Republika Srpska) puka "na način kako je to prilikom prošlog obilježavanja Dana Republike kukavički učinio srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić".

Mladen Ivanić na obilježavanju Dana RS-a u Banjaluci, 9. januar 2017.

Pripadnici Trećeg (Republika Srpska) puka, navodi se iz SNSD, trebalo je tada da dobiju naredbu da se postrojavaju u čast Dana RS, ali je Ivanić tražio da se postrojavaju u njegovu čast, kao da se slavi njegov rođendan.

Devetog januara ove godine u paradi u Banjaluci povodom Dana Republike, prisustvovali su i pripadnici Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, koji baštini tradiciju Vojske RS-a. Oni su odavali počast, u tom trenutku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, što je u skladu sa propisima.

Kolumnistica Oslobođenja Gordana Katana ocjenjuje da ovakav Dodikov potez nije iznenađujući.

"Kako se tri člana Predsjedništva BiH svakih osam mjeseci smjenjuju, u ovom trenutku predsjedavajući je Dragan Čović (predsjednik Hrvatske demokratske zajednice HDZ BiH, op. a.). S obzirom na dobre koalicione odnose SNSD-a i HDZ-a čiji su lideri Dodik i Čović, vjerovatno jedan od dogovora koji je pao na njihovom nedavnom sastanku na Jahorini je bio i da se ne poziva Treći pješadijski puk (RS) Oružanih snaga BiH i izaziva nova političku krizu u BiH. Dodik u stilu predizborne kampanje koju vodi za opšte izbore naredne godine, podjele na Srbe patriote i Srbe izdajnike, i ovo je želio pretvoriti u svoju političku pobjedu", ocjenjuje Gordana Katana.

Praznici u Bosni i Hercegovini su jedan od stalnih predmeta političkih prepucavanja i sporenja.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je krajem 2015. godine osporio odredbe Zakona o praznicima RS-a prema kojima se 9. januar proslavlja kao Dan RS-a jer je diskriminišuća za građane tog bh. entiteta koji nisu Srbi, jer se na taj dan obilježavala i krsna slava RS-a – Sveti arhiđakon Stefan.

U RS-u je 25. septembra 2016. održan i referendum, takođe osporen od Ustavnog suda BiH, na kojem su se građani izjasnili da podržavaju da se 9. januar i dalje obilježava kao Dan RS-a.

Narodna skupština RS-a je 25. oktobra 2016. godine usvojila izmjene Zakona o praznicima, prema kojem se Dan RS-a obilježava i praznuje kao sekularni praznik i nema obavezujući karakter.