Dodik kaže da je priča o ruskim kampovima u RS-u 'dio hibridnog rata'

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, 26. 10. 2024.

Priča o navodnim kampovima u Republici Srpskoj je dio hibridnog rata koji se vodi protiv Republike Srpske, rekao je predsjednik ovog entiteta u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik.

Dodik je na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu 26. oktobra ocijenio da je riječ o "podmetanju, propagandi i pažljivo odabranim aktivnostima i lažima su usmjereni ka rušenju Republike Srpske i njenog rukovodstva".

Pri tome je imenovao ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u BiH koja je izvještaje o Rusima koji su u RS obučavali za nerede u Moldaviji ranije ocijenila uznemiravajućim.

"Mi vjerujemo da je od strane nekih američkih izvora zatraženo od Moldavaca da pošalju tako jednu gnusnu laž", rekao je Dodik koji je s vrhom entiteta, članovima porodice i nekoliko, kako je obrazloženo, s Dodikom povezanih kompanija na "crnoj listi" SAD-a.

Prve izvještaje o postojanju kampova u kojima su pojedinci obučavali mlade za izazivanje nereda u Moldaviji, objavile su policija i obavještajna agencija te zemlje, 17. oktobra. Tada su objavljeni i detalji koji govore o postojanju lokacija u BiH i Srbiji na kojima su mlade u kampovima obučavale osobe povezane s ruskim privatnim vojnim skupinama Ferma i Wagner.

Pročitajte i ovo: Moldavska policija uhapsila više osoba zbog 'pripremanja destabilizacije nakon obuka u Rusiji, BiH i Srbiji' 

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je izjavio 24. oktobra da su u Bosnu i Hercegovinu dolazili ljudi koji su "u ime i na račun Ruske Federacije obučavali pripadnike moldavskih timova".

Međutim, iz Ministarstva sigurnosti BiH su odbacili kao netačne informacije koje su objavile vlasti Moldavije.

"Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini ne raspolažu podacima da bilo gdje u BiH, pa ni u Republici Srpskoj (RS), postoje kampovi u kojima su navodno obučavane osobe iz Moldavije", saopćeno je u četvrtak iz kabineta ministra sigurnosti, Nenada Nešića, koji održava prijateljske veze s Rusijom i koji podržava Milorada Dodika, proruski orijentiranog predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.


Referendum o integraciji Moldavije u Evropsku uniju prošao je s vrlo tijesnom podrškom birača, usred navoda o ruskom miješanju kako se to ne bi dogodilo.

"Zatraženo je da nam se kaže gdje su kampovi u Republici Srpskoj i mi ćemo ih uništiti. Nećemo ih raspustiti, uništićemo ih. Vjerujemo da je ovo spekulacija koja je urađena na zahtjev određenih centara moći u vrijeme kada sam se ja nalazio sa delegacijom na sastanku globalnog karaktera - BRICS-a", rekao je Dodik.

POGLEDAJTE Treba li Zapad da strepi od BRICS plusa?

Predsjednik Republike Srpske i vladajuće stranke u tom entitetu boravio je protekle sedmice u Rusiji gdje je prisustvovao samitu BRICS-a, organizacije koju su formirale Rusija, Kina, Indija, Brazil i Južnoafrička Republika, a kasnije su se pridružili Egipat, Etiopija i Iran.

"Republika Srpska će od parlamenta BiH tražiti saglasnost za apliciranje nekom od oblika BRICS organizacije", kazao je Dodik.

Dodik je ocijenio da se "BRICS bavi pitanjima mira", da je to "asocijacija slobodnih zemalja koje donose autentične odluke", ali i da "nije zamjenska platforma za EU i samo zlonamjerni to mogu povezivati na takav način".


Svoj put u Rusiju nazvao je "uspješnim" te dodao da je na sastanku sa liderom Rusije Vladimirom Putinom "razgovarao o važnim pitanjima".

Pročitajte i ovo: Susret Dodika i Putina u Kazanju


"Danas sam održao i sastanak sa komandantom EUFORA generalom Laslom Šticom i rekao mu da mi dajemo podršku misiji EUFOR-a", kazao je Dodik. Dodao je da će "zamoliti prijatelje" da produže mandat EUFOR-a jer smatra da je vojna misija Evropske unije u BiH "dovoljno neutralna i pokazuje snažne elemente sigurnosti da se može vjerovati u nju".

EUFOR je najduža vojna operacija Evropske unije te jedina koja ima izvršni mandat da koristi silu. Evropska unija (EU) i Sjevernoatlantski savez (NATO), prema sporazumu iz 2003. godine, mogu u bilo kom trenutku u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u Bosni i Hercegovini u slučaju prijetnje sigurnosti ove zemlje.

Jednogodišnji mandat EUFOR-u svakog novembra produžava Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Pročitajte i ovo: NATO smije primijeniti silu u BiH

Sastanku u Istočnom Sarajevu prisustvovali su, osim Dodika, kadrovi i koalicijski partneri njegove stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, među kojima su bili i članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Gojko Knežević, direktor državne Agencije za istrage i zaštitu SIPA-e Darko Ćulum, ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan, zamjenik direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Risto Zaric, te predsjednik Narodne Skupštine RS-a Nenad Stevandić.