Da li Dodik pravi paravojne formacije?

Optužbe da pravi paravojne formacije: Milorad Dodik

Navodi u medijima da Milorad Dodik uz podršku Moskve pravi paravojne jedinice uzburkale su strasti u BiH. Navodno, organizacija ˝Srbska čast˝ regrutuje osobe koje će činiti okosnicu buduće paravojne jedinice. Zvaničnici Republike Srpske odbacuju ove navode nazivajući ih bombastčnim podvalama, dok tako ne misli ministar bezbjednosti Dragan Mektić. Iz organizacije ˝Srbska čast˝ poručuju da se bave humanitarnim radom, a iz organizacije Veterani Republike Srpske najavljuju tužbe. Analitičari ističu da se ovde radi o korišćenju pojedinih organizacija u svrhu predizborne kampanje.

Prema pisanjima pojedinih medija, predsjednik organizacije ˝Srbska čast˝ iz Republike Srpske, Igor Bilbija, regrutuje osobe iz kriminalonog miljea koji bi trebali činiti okosnicu buduće paravojne formacije.

Vaš browser nepodržava HTML5

Pretnja po bezbednost BiH

Navodno, uloga ovih jedinica koje su obučavali ruski i srpski specijalci, je da učestvuju u razbijanju bilo kakvih protesta koje bi u Republici Srpskoj organizovala opozicija.

Tokom obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, pripadnici ove organizacije bili su i na ulicama Banjaluke, a nedavno su prisustvovali i skupu podmlatka Veterana RS "Powers" u sali za sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Na društvenim mrežama ova organizacija se predstavlja kao patriotska, a njeni članovi na fotografijama često koriste vojna obilježja, uniforme i vojnu opremu.

Predsjednik organizacije ˝Srbska čast˝ Igor Bilbija kaže da ovo udruženje nije politički obojeno, da ih niko ne finansira i da se bave humanitarnim radom.

˝'Srbska čast' je registrovana u Srbiji. Vodi je moj brat Bojan Stojković i sjedište je u Nišu. Mi nismo, mi nemamo ni članove mi imamo simpatizere širom Republike Srpske. Naša djelovanja su humanitarnog karaktera i to je sve što radimo, a što se tiče oružja i uniformi, mi smo se slikali u uniformama sa Veretanima ispred njihovog objekta i skinuli uniforme, a ne znam o kojem oružju govorite, ja nemam oružije niti sam se slikao˝, kaže Bilbija.

Vaš browser nepodržava HTML5

Svečani defile uprkos neustavnosti

Dodao je kako su pojedini članovi organizacije članovi i Airsof sportskih klubova u Srbiji, koji se bave takmičenjem u borbenim simulacijama.

Iz Kabineta predsjednika Republike Srpske, odbacuju navode da Milorad Dodik formira paravojne jedinice.

U saopštenju ističu da RepublikaSrpska ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije i da su konstrukcije o formiranju paravojnih jedinica izuzetno opasne te da nisu u funkciji informisanja građana.

Predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, priče o paravojnim formacijama u Republici Srpskoj naziva bombastičnim nagađanjima.

˝Ovo su razna podmetanja, nastojanja da se odmakne od teme. Nastojanja da se Republika Srpska dodatno isproblematizuje jer nikada nije dosta ni Sarajevu ni pojedinim strancima da to problematizuju i da stavljaju u nekakav kontekst˝, smatra Cvijanović

Sa druge strane Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH kaže da već duže vrijeme sigurnosne službe prate organizaciju ˝Srbska čast˝ i da će sve navode dostaviti Tužilaštvu BiH.

˝Nisu nikakvi humanitarci nego su paravojna formacija koja ima uniforme, koja ima obilježje, koja ima oružje. Otkud im uniforme, ko im je nabavio te najkvalitetnije uniforma američke proizvodnje marke 5-11 i čizme i druge dijelove opreme. Nema ni jedna bezbjednosna institucija u BiH opremu takvog kvaliteta˝, poručuje Mektić.

Nisu to nikakvi humanitarci, nego paravojska: Dragan Mektić

Duško Vukotić, predsjednik organizacije ˝Veterani Republike Srpske˝, na čiji su poziv članovi ˝Srbske časti˝ došli na proslavu 9. januara, kaže da će podnijeti tužbe zbog iznjetih neistina.

˝Uslijediće tužbe prema Draganu Mektiću, prema novinaru Slobodna Vaskoviću i prema novinaru Avdi Avdiću da dokažu ono o čemu pišu˝, poručuje Vukotić.

Nedžad Korajilić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu smatra da su političke strukture u BiH rano krenule u predizbornu kampanju koristeći razne organizacije kao oblik hibridnog ratovanja.

˝Na jedan takav način pokušava se unijeti nestabilnost na odredjena područija. Onda kada se unese nestabilnost, onda je izuzetno lako sa ljudima manipulisati i usmjeravati ih gdje da se svrstaju, gdje da daju podršku jer ćemo navodno zbog toga biti sigurniji˝, poručuje Korajlić.