Dodik najavio sjednicu o zakonima za preuzimanje nadležnosti BiH na RS

Administratorka USAID-a Samantha Power u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH, 21. januar, 2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i lider vodeće stranke u Republici Srpskoj (RS) Milorad Dodik najavio je sjednicu skupštine tog entiteta na kojoj će se naći zakoni vezani za preuzimanje državnih ovlaštenja BiH na RS.

Sjednica Narodne skupštine RS je zakazana i na njoj će se raspravljati o Nacrtu zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, te o nacrtu zakona kojim bi se poništio Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH u Republici Srpskoj, najavio je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu u petak, 21. januara.

„RS nema nijedan plan, nijedan pokret da se izvrši secesija. Mi ostajemo privrženi politici Ustava BiH, da se uradi ono što pripada RS“, rekao je Dodik, ne preciziravši kada će tačno biti održana sjednica Skupštine RS.

Narodna skupština RS je u decembru na posebnoj sjednici usvojila deklaraciju o “vraćanju nadležnosti” sa državnog nivoa na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta u BiH. Vlada je zadužena da pripremi zakon o porezu na dodatnu vrijednost, zakon o akcizama, zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, kao i zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Razgovori o Vučićevoj molbi

Dodik je najavio i razgovore vladajućih i opozicionih stranaka u RS oko molbe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se predstavnici iz tog entiteta vrate u institucije BiH.

Političari iz RS bojkotuju rad u institucijama BiH otkako je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko u julu 2021. godine nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida.

„Okupićemo se i vlast i opozicija čim se stvore uslovi oko formata razgovora, razgovaraćemo o tome“, rekao je Dodik o Vučićevoj molbi da se vrate u institucije BiH.

Pročitajte i ovo: Kretanja Dodikovih stavova o blokadi institucija BiH

Dodik se novinarima obratio, nakon što je prije toga prisustovao sastanku članova Predsjedništva BiH sa administratorkom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanthom Power, koja boravi u posjeti BiH.

Dodik je rekao da je kako je Power poručila da Sjedinjene Američke Države (SAD) žele da BiH funkcioniše.

“Pitala me je kako mislim da Amerika jednostrano pristupa. Objasnio sam da njihovi službenici ovdje imaju skrivenu agendu kojom pokušavaju centralizovati BiH do mjere da se ne uvažavaju dejtonska rješenja”, rekao je Dodik.

Pročitajte i ovo: Power: Veoma opasno potpaljivanje vatre podjela u BiH

Dodik se osvrnuo na tvrdnju Samanthe Power o korupciji u BiH, navodeći da se SAD miješaju u unutrašnje stvari BiH, jer ih niko nije pozvao da se bave korupcijom u toj zemlji.

“Amerikanci pokušavaju da nađu tužioca koji bi bio spreman da podigne optužnicu protiv mene”, ustvrdio je Dodik, dodavši kako protiv njega nema “nijedne presude ili postupka u BiH ili bilo gdje u region”.

Boravak Samathe Power u BiH je prva zvanična posjeta BiH iz SAD nakon što je Ministarstvo finansija te zemlje, 5. januara, objavilo proširenu listu sankcija za djela korupcije. Na listi je je i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider vodeće SNSD-a.

Pročitajte i ovo: Escobar: Sankcije Dodiku i drugima imaju efekta, biće i novih