Dodik za optužnicu krivi američkog ambasadora u BiH

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, maj 2023.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, protiv kojeg je u petak 11. augusta Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo optužnicu zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH, rekao je da "to nema veze s pravom i da predstavlja političko nasilje iza kojeg stoji američki ambasador u BiH koji širi srbofobiju".

Tužiteljstvo BiH je optužnicu podignulo i protiv direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, zbog istog krivičnog djela.

Dodik je rekao da ne postoji zakon po kojem Tužiteljstvo BiH optužuje njega i Lukića iako je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt odlukom 1. jula izmijenio Krivični zakon BiH i kriminalizirao nepoštovanje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Dodik je u subotu novinarima u Banjoj Luci rekao da je "optužnica danima pisana uz asistenciju američkog ambasadora Michaela Murphyja". Ako dobije poziv iz Suda BiH, rekao je da će se odazvati, ali i da će podnijeti prijavu protiv tužitelja koji je podigao optužnicu.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država poručili su nakon podizanja optužnice protiv Dodika i Lukića da je to "važan korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije".

"Zakoni BiH vrijede za sve građane. Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštivanje tih zakona", stoji u objavi Ambasade SAD na Twitteru .

Pročitajte i ovo:

Ambasada SAD o optužnici protiv Dodika: Zakoni BiH vrijede za sve građaneTužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv DodikaAmeričko produbljivanje 'sanitarnog koridora' oko vrha Republike Srpske

Tužiteljstvo BiH je 9. jula je formiralo tim od tri tužitelja nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen ukaz predsjednika bh. entiteta Dodika u vezi s nepoštovanjem odluka visokog predstavnika.

U ukazu, koji je objavljen istog dana, navodi se da se odluke Ureda visokog predstavnika u BiH više ne objavljuju, time i ne poštuju, u tom bh. entitetu, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primjenjivati na teritoriji tog bh. entiteta.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak u vezi a antidejtonskim potezima Narodne Skupštine RS-a i usvajanjem dvije pomenute odluke. Istog dana Schmidt je kriminalizirao nepoštovanje odluka visokog predstavnika, na šta su se oglušile iz Vlade RS-a.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH