Dodik, Čović i Krišto u Banjaluci: Saglasnost o evropskom putu, ne i o NATO-u

Na sastanku su, sem Krišto, Čovića i Dodika, bili i drugi funkcioneri iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na čijem čelu je Dodik, Banja Luka, 21. februar 2023.

Mi smo saglasni o evropskom putu Bosne i Hercegovine, imamo različita mišljenja o NATO-u, ali se uvažavaju ta različita mišljenja, rekao je Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, nakon sastanka s predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

"Evropski put i 14 prioriteta treba da se stavi na dnevni red i da se o njima razgovara, te da o njima postignemo konsenzus", istakao je Dodik nakon sastanka u Banjaluci u utorak, 21. februara.

Pročitajte i ovo: Bećirović najavio intenzivniji put BiH u NATO, Cvijanović kaže da govori u svoje ime

Dodao je da je dogovor da se što brže nađu sa partnerima u bh. vlasti i da razgovaraju o tim pitanjima.

Kazao je da su razgovarali o kadrovskim pitanjima ali da su se najviše zadržali na "usaglašavanju strukture budžeta", kako bi što prije mogli da pregovaraju o njemu.

Što se tiče Istočne gasne interkonekcije sa Srbijom, koja bi značila još jednu rutu za ruski gas u BiH, Dodik je rekao da će u narednim danima biti održan zajednički sastanak, prije formalnog odlučivanja o njoj, da bi se taj proces deblokirao.

Pročitajte i ovo: Novi ruski plinovod za BiH zaustavljen na Drini

Novinarima se obratio i Dragan Čović, koji je rekao da očekuje brži rad Savjeta ministara BiH.

"Dogovorili smo se, a sutra ćemo vjerujem već imati razgovore sa trećim partnerom kako bi sve usaglašene tačke išle na dnevni red, a da se oko spornih tačaka dogovaramo", rekao je Čović.

On je takođe poslao poruku da je budžet prioritet, da država ne bi i dalje bila u režimu odluka o privremenom finansiranju.

Na sastanku su bili i Zoran Tegeltija, ministar finansija BiH, Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, Radovan Višković, premijer Republike Srpske, kao i Sanja Vulić, poslanik u Predstavničkom domu bh. Parlamenta.

Savez nezavisnih socijaldemokrata, na čijem čelu je Dodik, i Čovićeva Hrvatska demokratska zajednica BiH, na državnom nivou čine vlast zajedno sa strankama Šestorke, grupacijom od šest partija iz Federacije BiH.

Pročitajte i ovo: Most: Da li će preživjeti nova vlast u BiH?

Novi saziv Savjeta ministara BiH je zvanično potvrđen 25. januara na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.