Dobitnici Nobela za mir: Ruska invazija na Ukrajinu je bila očekivana

Oleksandra Matvijčuk, direktorka Centra za građanske slobode, ukrajinske nevladine organizacije koja je jedna od ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir, obraća se učesnicima Beogradskog bezbednosnog foruma. Beograd, 27. oktobar 2022.

Rat u Ukrajini nije rat dve države, to je rat dva sistema – autoritarizma i demokratije, izjavila je Oleksandra Matvijčuk (Matviychuk), direktorka Centra za građanske slobode, ukrajinske nevladine organizacije koja je među ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade za mir.

Matvijčuk je to izjavila 27. oktobra u onlajn obraćanju na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji.

"Vojske danas govore, jer se glasovi građanskog društva nisu čuli ranije, svakako ne na mestima na kojima ljudi koji imaju moć donose odluke", rekla je Matvijčuk.

Ona je ukazala da je zanemarivanje građanskih i ljudskih prava godinama unazad jedan od ključnih faktora koji je doveo do toga da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

U ime beloruskog aktiviste za ljudska prava Aleša Beljatskog (Ales Byalyatski) iz Belorusije obratio se Uladzimir Vjaličkin (Vialichkin), član beloruske grupe za prava Vjasna (Vyasna) čiji je Beljatski osnivač.

"Dobitnici Nobelove nagrade za mir služe kao primer vladama širom sveta da je obeležje uspešne i stabilne demokratije postojanje jakog građanskog društva", naveo je Vjaličkin.

Šezdesetogodišnji Beljatski trenutno je u zatvoru zbog optužbi za utaju poreza koje su njegove pristalice odbacile rekavši da su politički motivisane.

Pročitajte i ovo: Nobelova nagrada za mir aktivistima iz Bjelorusije, Rusije, Ukrajine

Na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji obratila se i Anastasija (Anastasia) Garina, izvršna direktorka ruske organizacije za ljudska prava Memorijal. Reč je o jednoj od najuglednijih organizacija za ljudska prava u Rusiji.

Garina je ocenila da ruska invazija na Ukrajinu nije bila neočekivana, da je reč o procesu koji je trajao godinama, kao i da propaganda nije nastala sa ratom u Ukrajini, već je bila prisutna mnogo pre.

"Nije to bilo kao da smo se probudili jednog jutra i našli se u nedemokratskoj državi", navela je Garina.

Ruski Vrhovni sud zatvorio je Memorijal u decembru 2021. navodeći da je ta organizacija prekršila kontroverzni zakon "o stranim agentima".

Beloruski aktivista za ljudska prava Ales Byalyatski, ruska organizacija za ljudska prava Memorijal i ukrajinska organizacija za ljudska prava Centar za građanske slobode za dobitnike Nobelove nagrade za mir proglašeni su 7. oktobra.

U obrazloženju Nobelovog komiteta, tada je navedeno da "laureati nagrade za mir predstavljaju civilno društvo u svojim matičnim zemljama" i da " već dugi niz godina promovišu pravo da kritikuju moć i štite osnovna prava građana".