Dnevno@RSE: Ustavni sud BiH utvrdio neustavnost zatvorskih kazni za vrijeđanje RS;Beogradski advokat položio cvijeće na grob Bljerine Jašari

Beogradski advokat Čedomir Stojković položio je u Memorijalnom kompleksu "Adem Jašari" u Prekazu na Kosovu cvijeće na grob Bljerine Jašari, sedmogodišnje djevojčice koju su ubile srpske snage 1998. godine.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Evropski parlament

Balkan na RSE

Beogradski advokat Čedomir Stojković položio je u Memorijalnom kompleksu "Adema Jašarija" u Prekazu na Kosovu cvijeće na grob Bljerine Jašari, sedmogodišnje djevojčice koju su ubile srpske snage 1998. godine. "Bljerina, mržnja umire, ti živiš vječno. Neka hiljade suza stvore hiljade godine mira i milione nada i snova koje počinju od riječi: oprosti," kazao je Stojković. On je položio cvijeće dvije sedmice nakon što su srpski organi uhapsili srpskog opozicionara, Nikolu Sandulovića, pošto je objavio fotografije na društvenoj mreži X kako polaže vijenac na grob Adema Jašarija, osnivača Oslobodilačke vojske Kosova. Šta je Stojković još rekao u Prekazima, pogledajte u videu.

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog pozdravio je što Srbi sa Kosova koriste demokratsko pravo i pravni okvir za prikupljanje potpisa u okviru peticije za smjenu albanskih gradonačelnika u Sjevernoj Mitrovici i Leposaviću. Pozvao je lokalne i centralne vlasti da obezbijede svu neophodnu dokumentaciju Inicijativnim grupama za pokretanje peticije u još dvije opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Centralna banka Kosova je 17. januara saopštila da će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti euro. Takvu odluku su, kako kažu, donijeli na osnovu Ustava Kosova i zakona. Međutim, ona za sobom povlači pitanje kako će se iz budžeta Srbije sada isplaćivati plate zaposlenima u srpskim institucijama na Kosovu, penzije, dječiji dodatak ili socijalna pomoć. Dinar, inače zvanična valuta Srbije, do sada je mogao da se koristi i u trgovinskim objektima u svim srpskim sredinama na Kosovu.

Radnici fabrike "Magna" u Aleksincu bili su izloženi isparenjima lijepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila, potvrđeno je iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije 18. januara. Pregledano je ukupno 105 pacijenata sa simptomima trovanja, od kojih je četvoro zadržano u Zdravstvenom centru Aleksinac, a šestoro upućeno u UKC Niš.

U BiH su proteklih godina najviše rasle cijene hrane, pića, stanovanja, električne energije, plina i drugih energenata. U posljednjih mjesec dana vlast u entitetu Federacija BiH sprovodi kampanju zaustavljanja poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Međutim, Međutim, pojedine ankete pokazuju da neki građani ne znaju za kampanju, dok drugi tvrde da ne kupuju proizvode s liste "zaključanih" cijena, nego u trgovinama traže akcijske ponude.

U prvih devet mjeseci prošle godine umrlo je preko 7.000 ljudi više nego što se rodilo, a pozitivan prirodni priraštaj Bosna i Hercegovina je posljednji put imala 2008. godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku. Procjene agencija o trenutnom broju stanovnika se razlikuju, no sve pokazuju smanjenje. Ipak postoje porodice koje prkose statistici o čemu govori video 'Sve se samo posloži': Ljubavlju protiv statistike.

Može li Crna Gora postati kripto raj? Odgovor na ovo pitanje mogao bi donijeti najavljeni zakon koji treba da reguliše tržište elektronskim novcem. Dok se čeka na zakon, obavljaju se transakcije na kripto berzama, nude nekretnine za kriptovalute, bilo je pokušaja rudarenja (proizvodnje) elektronskog novca a postavljen je i prvi kriptomat.

Slovenija će postaviti privremene objekte za procesuiranje migrantskih dolazaka na granici sa Hrvatskom navodeći kao razlog porast dolazaka, objavila je u četvrtak vlada te zemlje. U 2023. godini broj neovlaštenih ulazaka je značajno povećan u odnosu na prethodni period, navela je vlada i ukazala da je razlog dolazaka i porasta ilegalnih migracija spoljni i da država na to nema uticaja te ih vidi kao višu silu.

Kriza na Bliskom istoku

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je kako je obavijestio Sjedinjene Države da se protivi uspostavi palestinske države kao dijela bilo kakvog poslijeratnog scenarija. "Izrael će pristati samo na dogovor kojim bi zemlja stekla sigurnosnu kontrolu nad cijelim Pojasom Gaze", rekao je izraelski premijer na pres-konferenciji u četvrtak.

Hamasova vlada je izvijestila o desetinama napada izraelske vojske, uključujući i grad Khan Yunis na jugu i palestinske izbjegličke kampove u središnjoj Gazi. U posljednja tri mjeseca ubijeno je više od 24.000 Palestinaca, većinom žena i djece, prema podacima ministarstva zdravlja. Šira humanitarna kriza u opkoljenoj Gazi obilježena je prijetnjom od gladi i bolesti, što podstiče međunarodne pozive na prekid vatre.

Evropski zastupnici usvojili su rezoluciju kojom se poziva na trajni prekid vatre u izraelskom ratu protiv Hamasa, pod uslovom da se rasformira palestinska militantna grupa u Gazi i da se oslobode svi taoci koje drži. Rezolucija, koja je neobavezujuća i veoma simbolična, usvojena je sa 312 glasova za, 131 protiv i 72 suzdržana.

Sjedinjene Države izvele su rano u četvrtak nove napade na Hute koji su se spremali ispaliti projektile u Crveno more, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, John Kirby. Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da će se američko-britanski napadi na Hute u Jemenu nastaviti, dodajući da su pobunjenici nastavili napadati brodove u Crvenom moru. Američka vojska ciljala je Hute četvrti put u manje od sedam dana.

Raseljeni palestinski dječak sjedi na kanisteru za vodu u šatorskom kampu u Rafahu u južnom pojasu Gaze, 18. januara 2024. (Reuters)

Rat u Ukrajini

Ukrajina "intenzivno" radi sa partnerima na obnavljanju vazdušnog saobraćaja obustavljenog skoro dvije godine, sa glavnim fokusom na međunarodni aerodrom Borispil izvan Kijeva, rekao je zvaničnik predsjednika 18. januara. Vazdušni prostor Ukrajine naglo je zatvoren ruskom invazijom u februaru 2022. zbog sigurnosnog rizika za avijaciju. Svi koji dolaze u Ukrajinu stižu željezničkim ili cestovnim saobraćajem.

NATO pokreće najveću vježbu od Hladnog rata, uvježbavajući kako bi američke trupe mogle da ojačaju evropske saveznike u zemljama koje se graniče s Rusijom ako dođe do sukoba sa "bliskim" protivnikom.

Kremlj je posljednjih dana branio ‘tradicionalne vrijednosti’ kritikom rodno neutralnih toaleta u stranim zemljama, pojačavajući tvrdnje o kulturološkom ratu sa Zapadom u odnosu na sve veću zabrinutost javnosti o posljedicama stvarnog rata Rusije protiv Ukrajine.

Moskva ne odustaje od svog cilja "denacifikacije" i "demilitarizacije" Ukrajine insistirajući da je kroz istoriju pripadala Rusiji. U Post Scriptumu Dragana Štavljanina pogledajte: Kako je 1654. Ukrajina potpala pod Rusiju?

Svijet

Vijest da je Španjolka Mar Galcerán, nakon decenijske bitke da se glas osoba sa intelektualnim poteškoćama čuje, ušla u političku istoriju svoje zemlje kao prva poslanica sa Daunovim sindromom, naišla je na sveopšte odobravanje. O njenom se imenovanju govorilo kao "ogromnom koraku naprijed" i "primjeru istinske inkluzije", a sama Galcerán, koja je na tu funkciju izabrana 12. januara, navela je da "društvo počinje da uviđa da osobe sa Daunovim sindromom mogu mnogo da doprinesu".

Broj novinara u zatvorima širom svijeta naglo je porastao 2023., pokazuju podaci Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), a zemlje poput Bjelorusije i Rusije koriste ekstremizam i druge "protudržavne" zakone kao "najčešće oružje" za ušutkavanje nezavisnih medija. U godišnjem izvještaju o zatvorenim novinarima, objavljenom 18. januara iz Komiteta navode da se u periodu do 1. decembra 321 novinar nalazio iza rešetaka, što je drugi najveći broj zatvorenih novinara od 1992. otkako postoji ovo mjerenje.

Tražimo odgovore

Gotovo 40 posto poslova širom svijeta moglo bi biti pogođeno omasovljavanjem vještačke inteligencije, što je trend koji će dodatno produbiti nejednakosti, navodi Međunarodni monetarni fond (MMF) u analizi objavljenoj sredinom januara.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte: Zašto je vještačka inteligencija parna mašina nove industrijske revolucije?

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org


Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!