Dnevno@RSE: Zelenski u ukrajinskom parlamentu predstavio 'plan pobjede'; Protest protiv otvaranja litijuma na zapadu Srbije

Okupljeni u centru Loznice, 16. oktobar 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Šesnaest ljudi, uključujući gradonačelnika grada Nabatije na jugu Libana, ubijeno je u srijedu kada je opštinska zgrada pogođena u izraelskom napadu, saopštile su libanske vlasti. Premijer Libana Nadžib Mikati osudio je ovaj napad, rekavši da "svijet namjerno ćuti o zločinima okupacije", optuživši ga da ohrabruje Izrael da nastavi, kako je rekao, "agresiju i zločine".
  • Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u srijedu je u parlamentu te zemlje predstavio "plan pobjede" s mjerama za koje kaže da će preokrenuti tok rata u korist Kijeva i eventualno okončati sukob sa Rusijom najkasnije sljedeće godine. Njegov plan u pet tačaka, između ostalog, traži da Kijev dobije bezuslovni poziv za članstvo u vojnom savezu NATO-a. Ukrajinski lider je rekao da će plan predstaviti 17. oktobra na samitu Evropske unije u Briselu.
  • NATO smatra da je situacija u regionu Zapadnog Balkana zabrinjavajuća zbog okolnosti u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, izjavio je u srijedu generalni sekretar alijanse Mark Rutte, upozorivši da u tom regionu Rusija podstiče podjele.

Balkan na RSE

U Loznici, gradu na zapadu Srbije, u srijedu je održan protest protiv otvaranja rudnika litijuma u tom kraju, što planira međunarodna kompanija "Rio Tinto". U videu pogledajte šta su poručili ekološki aktivisti na protestu. Okupljenima u Loznici prodružili su se i predstavnici dijela opozicionih stranaka. Protest je organizovan nakon što je Skupština Srbije, glasovima vladajuće većine, odbacila Prijedlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma. U međuvremenu, ministrica energetike Srbije razgovarala je u srijedu sa ambasadorkom Njemačke o saradnji u energetici i o litijumu.

Tijelo posljednje žrtve, za kojom se tragalo na području Konjica nakon poplava u toj oblasti, pronađeno je u Jablaničkom jezeru, potvrdile su u srijedu lokalne vlasti. U BiH su pronađena tijela 27 žrtava poplava. Magistralna cesta od Jablanice do Mostara koja je 4. oktobra oštećena u poplavama i odronima na jugu Bosne i Hercegovine otvorena je u potpunosti za saobraćaj 16. oktobra.

Da li se može živjeti sa 490 eura? Ovo pitanje svaki dan sebi postavlja Svetislav Savić koji je otpravnik vozova u preduzeću Željeznice Republike Srpske (RS). On je jedan od oko 1.800 radnika koji su tražili povećanje plate od uprave ove firme. Zaposleni u Željeznicama RS su, međutim, saznali od uprave da novca nema ni za redovnu platu, zbog čega su zaprijetili generalnim štrajkom.

Šest radnika lučke kompanije Port of Adria iz Bara, kod kojih je utvrđena najveća koncentracija olova u krvi, upućeni su 16. oktobra u beogradski Institut za medicinu rada na ispitivanja, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore. Ukupno su testirana 63 radnika, od kojih su samo pet imali normalne vrijednosti. Kako je otkriven slučaj?

U novom izvještaju nevladine organizacije Freedom House "Sloboda na internetu", Srbija ima 70 poena od mogućih 100. Glavna istraživačica u beogradskoj nevladinoj SHARE Fondaciji Mila Bajić, koja je učestvovala u izradi ovog izvještaja ističe da je Srbija posljednjih par godina u svakom izvještaju gubila poene, a da je najniže poene dobila po pitanju kontrole i manipulisanja izvora informacija na internetu od strane vlade ili drugih moćnih aktera kako bi unaprijedili određeni politički interes.

Još jednom ruskom državljaninu, antiratnom aktivisti Antonu Bobriševu odbijen je zahtjev za privremeni boravak u Srbiji i naloženo mu je da napusti zemlju, saopštilo je u srijedu Rusko demokratsko društvo. "Progon ruskih državljana u Srbiji zbog njihovih antiratnih stavova se nažalost nastavlja", ocijenjeno je u saopštenju Ruskog demokratskog društva.

Pročitajte i priču o Zakiullahu Majidiu (24) iz Afganistana, koji je poslije osam godina odustao od života u Srbiji. Status koji je kao izbjeglica dobio, nije mu omogućio da izvadi pasoš. Ovaj i drugi problemi sa kojima se suočavao natjerali su ga, kaže, da sigurnost i bolji život potraži u nekoj od država Evropske unije.

Vojne operacije Izraela u Pojasu Gaze i Libanu

Prva humanitarna pomoć u protekle dvije sedmice stigla je u sjevernu Gazu, dok Sjedinjene Američke Države traže od Izraela da u narednih mjesec dana poveća dostavu humanitarne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze – ili se suoči sa smanjenjem američke vojne podrške u sukobu sa Hamasom, palestinskom militantnom organizacijom.

Izraelsko kontinuirano zračno bombardovanje Libana ostavilo je mnoge pripadnike armenske zajednice, koja broji 150.000 ljudi, pred bolnim izborom: ostati i rizikovati smrt ili napustiti zemlju koju smatraju domom. "Nikada nisam vidio ovako opsežna razaranja ili napade na civilno stanovništvo", rekao je član armenske zajednice u Libanu.

Dim nakon izraelskih zračnih napada u selu Kana na jugu Libana, 16. oktobra 2024.

Sjedinjene Države su navele da će poslati Izraelu napredni protivraketni sistem THAAD i oko stotinu američkih trupa da njime upravljaju u pokušaju da ojačaju protuzračnu odbranu zemlje nakon raketnih napada Irana. Pentagon je 13. oktobra saopštio da će ovaj sistem ojačati ionako moćnu protuzračnu odbranu Izraela. Šta je THAAD?

Rat u Ukrajini

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden najavio je paket sigurnosne pomoći Ukrajini vrijedan 425 miliona dolara, objavila je Bijela kuća 16. oktobra. Paket uključuje dodatne kapacitete protuzračne odbrane, municiju zemlja-zemlja, oklopna vozila i kritičnu municiju za zadovoljenje hitnih potreba Ukrajine, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

U videu pogledajte kako ruska bezbjednosna služba (FSB) regrutuje ukrajinsku djecu da pale automobile u vlasništvu ukrajinske vojske. U ekskluzivnom istraživanju Ukrajinskog servisa RSE, govore tinejdžeri koji su palili automobile i drugu državnu imovinu kako bi brzo zaradili novac.

Svijet

Italijanski brod sa 16 migranata stigao je u srijedu u albansku luku Šenđin. U pitanju je prva grupa migranata koju su vlasti Albanije pristale da prihvate. Ovaj sporazum - postignut između Tirane i Rima u novembru prošle godine, a koji negativno kritikuju organizacija za ljudska prava - predviđa da Albanija prihvati do 36.000 migranata godišnje, a zahtjevi za azil ovih migranata bit će obrađeni u dva centra u Albaniji.

Više od 140 ljudi poginulo je dok su desetine povrijeđene na sjeveru Nigeriji nakon što je prevrnuta cisterna eksplodirala dok su pokušavali da pokupe gorivo koje je izlijevalo iz vozila, saopštile su u srijedu hitne službe. To je posljednja takva nesreća u vrijeme kada je benzin postao dragocjena roba tokom najgore ekonomske krize u Nigeriji posljednjih decenija.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro!

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!