Dnevno@RSE: Stradanje radnika međunarodnih humanitarnih organizacija u Gazi i Ukrajini; Šta kosovska optužnica kaže o Banjskoj?

Radnici Crvenog krsta su donosili brikete za gorivo stanovnicima ratom razorenog regiona Donjecka kada se dogodio napad, 12. septembar 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Optužnica Specijalnog tužilaštva Kosova protiv 45 osoba za oružani napad u Banjskoj tereti većinu njih za terorizam i teška krivična djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo. Prema dokumentu na 158 stranica do kojeg je došao RSE, Milan Radoičić se tereti i za omogućavanje i finansiranje izvršenja terorizma i pranja novca, dok su Radule Stević i pravno lice RAD D.O.O. optuženi samo za pranje novca. Šta kosovska optužnica kaže o Banjskoj?
  • Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 12. septembra sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuelom Giaufretom i u razgovoru pozvao zemlje članice EU da se "suprotstave samovolji Prištine".
  • Mađarski premijer Viktor Orban sastao se u Budimpešti s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Na sastanku se razgovaralo o integraciji Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i o tome kako Mađarska, kao predsjedavajuća Vijeća EU, može da unaprijedi ovaj proces, saopšteno je iz Orbanove kancelarije za štampu.

RSE Intervju

Ishod pregovora u procesu pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji je direktno povezan sa ishodom rata u Ukrajini, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vessela Therneva, zamjenica direktora Evropskog Vijeća za inostrane odnose i šefica ureda u Sofiji. "Jer ako Ukrajina izgubi, onda ne vidim nikakvu perspektivu za proširenje", smatra Therneva.

Premijer Mađarske Viktor Orban ima interes da predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik ostane na vlasti, između ostalog, i zato što tako može vršiti uticaj na političke procese u Bosni i Hercegovini. Ovo je, između ostalog, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa rekao Adi Ćerimagić, viši analitičar Inicijative za evropsku stabilnost u Berlinu.

Balkan na RSE

Kineska fabrika guma Linglong, koja je izgrađena u Zrenjaninu, gradu na sjeveru Srbije, zvanično se otvara u petak, 13. septembra iako bar jedan od tri njena pogona radi već više od godinu dana - proizvodi i izvozi gume. Pet godina dugu izgradnju ove fabrike pratile su optužbe i prigovori.

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić najavila je da će prijedlog opozicije o zabrani iskopavanja litijuma biti na dnevnom redu parlamenta do kraja septembra. To je pokušaj onih koji se protive iskopavanju litijuma da spriječe projekte poput projekta Jadar na zapadu Srbije. Ukoliko bi bile prihvaćene izmjene, praktično bi bilo zabranjeno istraživanje i eksploatacija ruda bora i litijuma. Iz kompanije "Rio Tinto" za RSE navode da ne komentarišu "nacrte zakona", ali da bi eventualna zabrana istraživanja i eksploatacije "predstavljala presedan".

Pravosuđe u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska suočava se s odgođenim suđenjima i nagomilanim predmetima. Razlog je štrajk advokata po službenoj dužnosti koji je počeo 1. avgusta. Advokatska komora RS je tada sa Advokatskom komorom Federacije BiH obustavila zastupanje klijenata pred Sudom Bosne i Hercegovine i svim sudovima u RS, tražeći isplatu dugovanja i povećanja tarifa za ovaj posao.

Broj penzionera u Bosni i Hercegovini se gotovo izjednačio s brojem radnika kojih je u junu bilo oko 855.000. Vladama dva entiteta u BiH – Federaciji BiH i Republici Srpskoj u čijoj nadležnosti su socijalna pitanja - u prosjeku nedostaje više od 200 miliona eura godišnje za isplatu penzija što entitetske vlade namiruju iz budžeta od drugih prikupljenih poreza. Razlika između uplaćenih doprinosa i isplaćenih mirovina će se, prema zvaničnom procjenama vlasti, i dalje povećavati zbog sve većeg broja umirovljenika, redovnog zakonskog povećanja penzija za nekoliko postotaka godišnje i nedostajućeg broja radnika.

Prvi put od 1999. godine u centru Sjeverne Mitrovice je otvoreno nekoliko privrednih subjekata u vlasništvu kosovskih Albanaca. Međutim, miris hrane koji dolazi iz jednog restorana u vlasništvu kosovskog Albanca ne privlači mnogo građana te opštine. Ne zalaze ni u novootvorenu prodavnicu koja nudi širok asortiman robe i koja ima svoj lanac u opštinama južno od Ibra. Vesna iz Sjeverne Mitrovice otvaranje ovih privrednih objekata u toj opštini sa srpskom većinom na sjeveru Kosova vidi kao "provokaciju".

Miradije Gaši, menadžerka restorana u Sjevernoj Mitrovici

Hiljadama kilometara daleko od kuće, oduzetih pasoša, bez novca, sa jednim obrokom u toku dana, primorane pod prijetnjom smrću da pružaju seksualne usluge muškarcima. To su uslovi u kojima su, prema svom svjedočenju, živjele dvije žene u gradu na istoku Srbije, opisani u optužnici protiv kineskog državljanina, koji se, nakon hapšenja u martu u Boru, na istoku Srbije, tereti za trgovinu ljudima.

U Bosni i Hercegovini je mali rizik od širenja virusa majmunskih boginja (mpox), kažu iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Ova organizacija proglasila je globalnu vanrednu situaciju jer se bolest pojavila u Evropi i Aziji, iako je karakteristična uglavnom za područje zapadne i centralne Afrike.

Pedeset eutanaziranih krava, oboljelih od Q groznice, najprije je neadekvatno zakopano u okolini Opštine Nikšić, na sjeveru Crne Gore. Zatim, nakon protesta mještana, nadležni su ponovo otkopali leševe krava i prevezli ih šleperom na drugu lokaciju. Ekološki aktivisti ističu da u Crnoj Gori ne postoji ni stočno groblje ni mjesto spaljivanja životinjskog otpada.

Pogledajte video prilog o tome kako je u Srbiji po prvi put proizvedena električna energija od hrane i to u organizovanoj akciji odvajanja otpada iz ugostiteljstva. Ostaci obroka iz tri beogradska hotela prerađeni su u "zelenu struju" čime je spriječena emisija 17 tona ugljen-dioksida i sačuvana oveća šuma.

Rat u Ukrajini

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) osudio je u četvrtak napad u kojem su poginula tri njegova radnika koji su dijelili pomoć u Donjeckoj oblasti na frontu na istoku Ukrajine. Zvaničnici predsjedništva Ukrajine saopštili su ranije da su ruske snage napale vozila Crvenog krsta u artiljerijskom udaru u kojem su također ranjena još dvojica radnika Crvenog krsta, prenio je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je kazao da je Moskva pokrenula kontraofanzivu protiv trupa njegove zemlje u ruskoj regiji Kursk, više od mjesec nakon što je Kijev pokrenuo napad.

Ukrajina je optužila Rusiju da je koristila strateške bombardere da projektilom pogodi civilni brod koji je prevozio žito u Crnom moru u pomorskoj ekonomskoj zoni Rumunije. Ako se potvrdi, incident bi označio nagli porast napetosti između Moskve i vojnog saveza NATO-a, koji se od invazije Moskve u februaru 2022. kretao između straha od eskalacije i podrške Ukrajini u njenom ratu s Rusijom.

Britanski mediji navode da je ova zemlja, iza zatvorenih vrata, dala Ukrajini zeleno svjetlo za korištenje svojih raketa Storm Shadow za udare duboko u ruski teritorij dok su moskovske trupe tokom noći na četvrtak ponovno gađale energetske objekte i civilnu infrastrukturu na sjeveroistoku Ukrajine, ranivši najmanje 14 ljudi. Prema pisanju lista The Guardian, vladini izvori rekli su da je već donesena odluka da se Kijevu dopusti korištenje krstarećih projektila britanske proizvodnje unutar Rusije.

Nedavni medijski izvještaji tvrde da je Rusija od Irana dobila raketne sisteme Fath-360, zajedno sa stotinama projektila. U fotogaleriji pogledajte kako taj sistem naoružanja izgleda i kako bi mogao uticati na rat u Ukrajini.

Svijet

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice saopštila je da je šest njenih zaposlenika ubijeno u izraelskom zračnom napadu na jednu od škola koju vodi u središtu Gaze. Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) je navela da je to "najveći broj poginulih među našim osobljem u jednom incidentu" od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru.

Rusija proširuje upotrebu sistema plaćanja prepoznavanjem lica za vožnje podzemnom željeznicom, s početnim lansiranjem u Kazanju i Nižnjem Novgorodu. Neki zagovornici ljudskih prava upozoravaju da sistem olakšava vladin nadzor nad građanima i savjetuju stroge mjere zaštite građanskih prava. "Taj sistem će postati još jedan moćan instrument u današnjoj Rusiji za nadzor i kontrolu građana", upozorio je advokat za ljudska prava Andrej Fedorkov.

Tražimo odgovore

Senat Meksika je 11. septembra odobrio reformu pravosuđa koja je podstakla štrajk sudskih radnika, zaoštrila odnose sa Sjedinjenim Državama i izazvala nestabilnost tržišta u drugoj po veličini ekonomiji Latinske Amerike. Reformu je predložio odlazeći predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, a podržala ju je novoizabrana predsjednica Claudia Sheinbaum, koja preuzima dužnost 1. oktobra.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte Šta sada, pošto je Senat Meksika odobrio kontroverznu reformu pravosuđa?

Šta ima?

U današnjem podcastu 'Šta ima?' poslušajte više o blokadi saobraćajnice u Sarajevu koju su najavili zdravstveni radnici iz Kantona Sarajevo, koji traže povećanje satnice za svoj rad. Podcast donosi i detalje o okončanju vježbe EUFOR-a u BiH "Brzi odgovor 24", koja je trajala od 24. avgusta.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutro!

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!