Dnevno@RSE: Diskriminacija romske djece u školi u Beogradu; Bugarski desničari snažno guraju zakon o 'stranim agentima'

Osnovna škola "Vuk Karadžić" u kojoj je došlo do preraspodjele romske djece u odjeljenjima, Ripanj, 9. septembra 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Uzajamne posjete i nove poruke o intenziviranju saradnje sa Kinom stigle su 9. septembra iz Beograda. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se kineskom kolegi Si Đinpingu jer je odnose dvije zemlje "podigao na strateški nivo". O "brojim aspektima partnerstva" u Beogradu je razgovarao sa jednim od sekretara Komunističke partije Kine Lin Vuom. Istog dana, ministar policije Ivica Dačić je sa bezbjednosnog foruma u Kini poručio da je Srbija "u uslovima svjetske nestabilnosti izabrala dalje jačanje saradnje sa dokazanim prijateljem – Kinom".

Iako se Crna Gora i Srbija i dalje smatraju zemljama liderima u pristupnim procesima, u postojećim okolnostima, samo Crna Gora može da se nada punopravnom članstvu do kraja ove dekade. Koliko je utemeljen optimizam o članstvu u EU za Crnu Goru i Srbiju do 2028.?

Premijer Kosova Albin Kurti u ponedjeljak je razgovarao sa predstavnicima lokalne vlasti iz Leposavića o "novim" uslugama koje pružaju agencije koje funkcionišu u okviru centralnih kosovskih institucija. Ovaj sastanak dolazi nakon što su kosovske vlasti krajem avgusta zatvorile institucije Srbije u četiri opštine na sjeveru Kosova, uz obrazloženje da se njihovim radom krši Ustav i zakoni Kosova.

Sastanak kosovskog premijera i predstavnika vlasti u Leposaviću, 9. septembar 2024.

Školska uprava Beograd preporučila je osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Ripnju nadomak Beograda da preraspodijeli odjeljenja prvog razreda, nakon što se dio roditelja žalio direktoru jer je u jednom odjeljenju bilo više djece romske nacionalnosti nego u drugom. "Mnogo sam razočarana. Ovo su jaki stresovi za nas. Saterani smo u ćošak", kazala je Radmila Vasić, majka sedmogodišnje devojčice, koja se na početku školske godine našla na meti diskriminacija zbog svoje nacionalne pripadnosti. Pročitajte više na Diskriminacija 'po pravilniku' romske djece u školi u Beogradu.

Mještani više sela u blizini Andrijevice na sjeveru Crne Gore ipak neće morati da se sele - prvobitna trasa autoputa, koja je prelazila preko njihovih imanja i kuća izmještena je nakon višemjesečne borbe mještana. "Ovo je velika pobjeda Kralja i Kraljana", kaže Igor Ćirović iz andrijevačkog sela Kralje čije su kuće, u najvećem dijelu bile na "udaru" prethodnog plana dionice od Mateševa do Andrijevice. Pročitajte kako su mještani sela oko Andrijevice izmjestili autoput.

Pogledajte video o tome šta za korisnike Doma starih u Podgorici znači izvođenje posebnih vježbi disanja i istezanja te elementi joge prilagođeni trećem dobu.

Rat u Ukrajini

Komesar UN-a za ljudska prava osudio je ponovljene napade Rusije na ukrajinska energetska postrojenja i rekao da se plaši za tamošnje civile ove zime. Volker Turk je rekao da je stanovništvo "zarobljeno u ciklusima terora, kroz stalne napade Rusije na civilne objekte kao što su bolnice, škole i supermarketi, i ponovljene talase ciljanja energetske infrastrukture koji dovode do nestanka struje širom zemlje".

Desetogodišnji Nazar Čaban počinje novu školsku godinu hiljadama kilometara daleko od svoje domovine, Ukrajine. Bežeći od rata, Nazar je prošle godine sa majkom Tetianom stigao na Kosovo u okviru projekta za smještaj ukrajinskih novinara. Pogledajte video o tome kako im je Kosovo, nekada za njih nepoznato mjesto, sada postalo novi dom.

Dok se ruske snage probijaju dublje u istočnu Ukrajinu u svom pokušaju da zauzmu čitav region Donjecka, fotograf Radija Slobodna Evropa Serhiy Nuzhnenko snimio je artiljerijsku jedinicu u odbrani strateškog grada Pokrovska.

Saša, 22, pripadnik 15. brigade Nacionalne garde Ukrajine.

Svijet

Najmanje 14 ljudi je ubijeno u izraelskim zračnim napadima na brojne vojne lokacije u centralnoj Siriji, javlja državna novinska agencija te zemlje. Sana je citirala direktora bolnice koji je rekao da su još 43 osobe ranjene u napadima u blizini Masyafa, u provinciji Hama, u nedjelju navečer. Grupa za praćenje sa sjedištem u Velikoj Britaniji ranije je izvijestila da su najmanje četiri vojnika i tri civila ubijena u napadima koji su uništili vojne i naučne objekte u kojima su bile prisutne oružane grupe koje podržava Iran.

Stranka krajnje desnice Preporod traži da Bugarska usvoji zakone slične ruskim, za suzbijanje stranog finansiranja. Međutim, nekoliko visokorangiranih članova stranke imalo je koristi od programa finansiranih iz inostranstva koje sada osuđuju. Ruski restriktivni zakon o "stranim agentima", uveden 2012. i od tada pooštren, služio je kao obrazac za druge vlade koje nastoje ućutkati kritičare, kažu posmatrači.

Tražimo odgovore

Desetine muzičara ili njihovih produkcijskih kuća kritikovali su i prigovorili što se njihova muzika koristi u kampanji bivšeg predsjednika i republikanskog kandidata Donalda Trumpa za novembarske izbore u Sjedinjenim Državama. Neki su zaprijetili sudskim tužbama.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte o Trumpovim problemima sa puštanjem muzike na političkim mitinzima.

Šta ima?

Poslušajte dnevni podcast u kojem možete poslušati više o štrajku zdravstvenih radnika u Sarajevu. U SAD-u se održava prva debata predsjedničkih kandidata. Svjetski je dan prevencije samoubistava. Svake godine više od 700.000 počini samoubistvo, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Šta ima još...

Za kraj, pogledajte video kako je izgledao svečani doček paraolimpijaca u Sarajevu.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro!

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!