Dnevno@RSE: Srbija potvrdila pretragu moguće masovne grobnice kod Novog Pazara; Putinova posjeta Mongoliji pokazala ograničenja MKS-a

Lokacija deponije "Golo Brdo" kod Novog Pazara na jugozapadu Srbije.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Predsjednik Francuske Emmanuel Macron imenovao je za premijera bivšeg evropskog komesara Michela Barniera, saopštila je Jelisejska palata. Barnier (73) je postavljen na funkciju predsjednika Vlade Francuska skoro dva mjeseca od održavanja francuskih parlamentarnih izbora.
  • Očekuje se da će specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograd Miroslav Lajčak posjetiti Kosovo u petak, 6. septembra, saznaje Radio Slobodna Evropa iz izvora u Briselu. Ova posjeta, kako je nedavno izjavio i sam Lajčak, ima za cilj pripremu sastanka na nivou glavnih pregovarača u okviru dijaloga Kosova i Srbije. Ovog puta, prema izvorima, Lajčak poslije Prištine neće posjetiti Beograd.
  • U centru Beograda se u četvrtak dogodio napad na mladića koji je nosio LGBT zastavu, objavio je portal N1. Napad se dogodio tokom trajanja manifestacije "Nedelja ponosa", koja je počela 2. septembra i čija kruna bi trebalo da bude Parada ponosa zakazana za 7. septembar.

RSE Intervju

Srbija mnogo više pokušava da se ponaša kao zapadni saveznik sa posebnim mišljenjem nego kao zemlja koja je u sredini jer nije lako ostati na ogradi, kaže za RSE Ivan Krastev, predsjedavajući Centra za liberalne strategije u Sofiji, i stalni saradnik Instituta za humanističke nauke u Beču.

"Na izvjestan način, ako ste na ivici onda postajete previše ranjivi jer će neke od spoljnopolitičkih odluka koje donosite imati uticaj na unutrašnje političkom planu", ističe Krastev.

Balkan na RSE

Deponija kod sela Kožlje na jugozapadu Srbije jedan je od lokaliteta koji bi, prema informacijama vlasti u Prištini, mogla da skriva zločine srpskih snaga nad albanskim civilima na Kosovu tokom rata devedesetih. Komisija za nestale Vlade Srbije potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da su počele pripreme za raščišćavanje lokacije i izgradnju pristupnog puta, nakon čega je planirana pretraga terena deponije "Golo Brdo". Iskopavanja će se vršiti na zahtjev Kosova koje je srpskoj strani dostavilo informacije o mogućnosti da su na ovom mjestu pokopani posmrtni ostaci ubijenih albanskih civila, koji se više od dvije decenije vode kao nestali.

Ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill izjavio je da Srbija počinje da donosi važne strateške odluke i da to neće biti promijenjeno situacijom na terenu na Kosovu, te da je rudarenje litijuma sa Njemačkom "ispravan put". Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da "nije siguran" da kompanija "Rio Tinto" želi da uloži dovoljno novca u zaštitu životne sredine i voda u Srbiji. Rekao je da zna da je moguće obezbijediti najbolje uslove za rudarenje litijuma.

Tekst pod naslovom "Koncert za Nermina - Islamizacija Podgorice", koji je 4. septembra objavljen na portalu Borba, a potom uklonjen, naišao je na oštru osudu, gotovo svih partija, Islamske zajednice, Ombudsmana, nevladinih udruženja...Tekst se bavi koncertom kojim su, prošle sedmice, u podgoričkom kvartu Stara varoš muzičari podržali kampanju Nermina Abdića, nosioca liste Demokratske partije socijalista (DPS) za lokalne izbore u Podgorici 29. septembra.

Posljednji lokalni izbori u Podgorici su održani prije nepune dvije godine kada je vlast u glavnom gradu, poslije 24 godine, izgubila Demokratske partija socijalista Mila Đukanovića. Tada su vlast osvojili Pokret Evropa sad (PES), proruski Demokratski front, Pokret Ura. Na ovim podgoričkim izborima liste predvode bivši i sadašnji ministri, doktori, poslanici.

Kompanija Meta i platforma X počele su obradu podataka o ličnosti u svrhu razvoja vještačke inteligencije (AI), o čemu nisu obavijestili korisnike svojih usluga u zemljama Zapadnog Balkana koje nisu članice Evropske unije, potvrdio je u četvrtak povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije Milan Marinović. O izmjeni politike privatnosti Mete je Radio Slobodna Evropa pisao početkom avgusta.

Oko pedeset tona smokava će ove sezone ubrati na svojoj plantaži Hivzija Šator, iz sela Lokve u Opštini Čapljina, na jugu Bosne i Hercegovine. Vrlo je zadovoljan poslom i zaradom, kaže Hivzija za Radio Slobodna Evropa, ali dodaje da mu se ne čini pošteno što trgovci na smokvama zarađuju i do dva puta više od proizvođača. Pročitajte kakav je put Hivzijinih smokava od plantaže u Hercegovini do kupaca u Sarajevu.

Pogledajte video o tome kako je najtoplije ljeto zabilježeno u velikom dijelu Balkana drastično promijenilo berbu grožđa u regiji ove godine. Proizvođači su bili prisiljeni brati grožđe ranije nego što iko pamti. Neke će berbe biti manje, ali će kvaliteta biti bolja, kažu proizvođači. Ali dok proizvođači grožđa vide nekoliko razloga za slavlje, vrućina, zajedno sa sušom, opteretila je krhku elektroenergetsku mrežu regije, smanjila ključne rezerve vode i dovela do propadanja usjeva.

Bosna i Hercegovina je sa 262 rijeke najbogatija zemlja pitkom vodom u regiji i među deset vodom najbogatijih zemalja u Evropi. Uprkos tome, mnoga područja u zemlji se suočavaju sa redukcijama vode dok su korita brojnih rijeka suha.

Rat u Ukrajini

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država američkog Lloyd Austin i načelnik združenog štaba general Charles Brown u Njemačkoj će 6. septembra održati sastanak sa Kontakt grupom za odbranu Ukrajine o daljoj vojnoj pomoći toj zemlji koja je pod invazijom Rusije, saopštio je Pentagon.

Pogledajte video iz ukrajinskog grada Poltave gdje se 4. septembra ožalošćena rodbina okupila ispred mrtvačnice da bi identificirala žrtve ruskog zračnog napada prethodnog dana. Više od 50 ljudi je ubijeno i više od 270 ranjeno u napadu na vojni centar za obuku. Spasioci u ruševinama još traže preživjele.

Ukrajinski parlament je odobrio je imenovanje Andrija Sibige za ministra vanjskih poslova. On će u okviru velike rekonstrukcije Vlade Ukrajine zamijeniti Dmitra Kulebu koji je u srijedu podnio ostavku.

Svijet

Tokom ovosedmične posjete Mongoliji, ruski predsjednik Vladimir Putin je, kako je saopšteno, potpisao sporazume o snabdijevanju avio-gorivom glavnog grada Mongolije, Ulan Batora, i iznio prijedloge za poboljšanje željezničke veze između dvije zemlje. Međutim, Putinova posjeta dospjela je na naslovne strane iz potpuno drugačijeg razloga: riječ je o prvoj posjeti ruskog predsjednika jednoj državi članici Međunarodnog krivičnog suda (MKS) otkako je taj sud u martu 2023. izdao nalog za njegovo hapšenje.

Novi projekat od nacionalnog prioriteta u Rusiji, koji je najavio Putin u januaru, ima za cilj razvoj novih medicinskih tehnologija za suzbijanje starenja. Izvori kažu da je projekat zamisao Mihaila Kovalčuka, Putinovog insajdera poznatog po svojim čudnim naučnim teorijama.

Tražimo odgovore

Nekoliko domaćih medija nedavno je izvijestilo da se seksualno eksplicitne slike i videozapisi južnokorejskih žena često nalaze u chat sobama na Telegramu.

Južnokorejski regulatori i policija u zadnjoj sedmici avgusta rekli su da će se boriti protiv lažiranja seksualnog iskorištavanja, pozivajući Telegram i druge kompanije društvenih medija da sarađuju s njima u borbi protiv te prakse.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte Zašto je Južnu Koreju zahvatila epidemija digitalnog seksualnog kriminala?

Šta ima?

U sedmičnom izdanju podcasta Šta ima traži se odgovor na pitanje - kako se u Bosni i Hercegovini čuvaju okoliš i prirodna bogatstva kojima zemlja obiluje. Kroz BiH teku 244 rijeke i među deset je država po bogatstvu svježom vodom u Evropi, a nešto manje od 43 posto Bosne i Hercegovine prekriveno je šumom. No, samo tri posto teritorije su zaštićena prirodna područja, a ni rascjepkani politički sistem te nedovoljno razvijena svijest ne doprinose da se priroda čuva onako kako treba.

Šta ima još...

Za kraj pogledajte video iz Podgorice gdje je naslikan mural podrške palestinskoj djeci. Osmijesi dvoje djece na zidu simbolizuju snagu i nadu da će prestati stradanje nedužnih u Pojasu Gaze. Mural je uradio slikar Mišo Joskić, uz podršku građana i volontera Pokreta za solidarnost s Palestinom.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutro!

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!