Dnevno@RSE: Protest u Beogradu pred zgradom RTS-a; Hiljade na protestima u Izraelu; Brazilska suspenzija platforme X

Protest pred zgradom RTS-a, 1. septembar 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Protest sa zahtjevom da Radio-televizija Srbije informiše javnost o problemima u životnoj sredini održan je u nedjelju pred zgradom javnog medijskog servisa u Beogradu. Sa skupa u organizaciji pokreta Eko Straža zatraženo je da RTS omogući predstavnicima ekoloških organizacija da se javnosti obrate u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik. Protest je održan pod naslovom „Sigurnost je u brojevima“, kako je saopštila Eko Straža, u znak podrške građanskim aktivistima koje je policija u prethodnih mjesec dana privodila na protestima protiv rudarenja litijuma u Srbiji.
  • Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Alexander Kasanof sastao se u nedjelju s predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom na praškom forumu GLOBSEC gdje su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Kasanof je preuzeo funkciju zamjenika pomoćnika sekretara za Zapadni Balkan od Gabriela Escobara, čiji je mandat istekao u maju ove godine.
  • Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak najavio je posjetu Prištini radi pripreme nove runde dijaloga na nivou glavnih pregovarača. Lajčak je rekao da će učestvovati i na Strateškom forumu na Bledu u Sloveniji, koji se održava 2. i 3. septembra.

Balkan na RSE

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za Radio Slobodna Evropa da su postupci za proširenje suvereniteta na Kosovu legitimni i u skladu s Ustavom zemlje, ali da uspjeh i održivost tih postupaka zavisi od saradnje sa saveznicima. Ona je ove izjave dala 31. avgusta nakon što je upitana o reakcijama Zapada na zatvaranje pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje - dijelu u kojem većinski žive Srbi. Priština smatra da ove institucije, koje djeluju pod vodstvom Srbije, "krše ustavnost i zakone Republike Kosovo". Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja James O'Brien pozvao je premijera Kosova Albina Kurtija da zaustavi "nekoordinisane akcije koje negativno utiču na naše partnerstvo".

Strateška promjena istorijskog značaja i pokazatelj evropskog duha – tako je predsjednik Francuske Emmanuel Macron opisao sporazum sa Srbijom o kupovini francuskih borbenih aviona. Srbija sporazumom sa Francuskom o kupovini 12 "Rafala", prvi put dobija zapadne avione u vojnom vazduhoplovstvu. Šta Srbiji donose francuski 'Rafali'?

Tema Mosta Radija Slobodna Evropa bila je kako će se potpisivanje Memoranduma o iskopavanju litijuma između Srbije i Evropske unije odraziti na odnos građana Srbije prema Evropskoj uniji. Sagovornici Omera Karabega su bili Bojana Selaković, koordinatorica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, i Bojan Vranić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

U BiH se i dalje traga za više od 7.600 nestalih. 29 godina nakon rata gotovo 80 posto nestalih je pronađeno u oko hiljadu grobnica, o čemu govori najnovije izdanje magazina TV Liberty. Dok porodice nestalih apeliraju na počinioce i svjedoke da otkriju lokacije, grobnice je sve teže pronaći, kažu iz Instituta za nestale osobe BiH.

"Zarađuje za život kao energetska konsultantkinja, a održiva moda joj je uglavnom hobi", tako je češki Reporter magazin prije 10 mjeseci predstavio Sanju Božinovsku, promovišući njen ekološki brend hulahopki. Sada kao ministarica energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Sjeverne Makedonije ona negira da je to bio njen posao, tvrdeći da je pomogla prijateljima iz zemlje da prošire posao u Češkoj. Ministarica Sanja Božinovska je u upitniku, pored nekretnina u stanovima vrijednim više od milion eura, prijavila i vlasništvo kompanije Sustainable services sa sjedištem u Češkoj.

Crtanje murala i grafita često je percipirano kao kreativni prostor za muške autore. Konceptualna umjetnost, takođe. Upravo taj stereotip, kažu umjetnice, učesnice Street Arts Festivala u Mostaru, pokušavaju promijeniti stvaralaštvom baš u toj oblasti. Više u tome pogledajte u video priči: 'Živimo u muškom svijetu, ali žene predvode street art'.

Rat u Ukrajini

Ruski zvaničnici naveli su da je Ukrajina izvela napade dronovima rano 1. septembra na nekoliko regiona u zemlji, uključujući elektrane i rafinerije u regionu Moskve i Tvera. Rusko ministarstvo odbrane, koje citira državna novinska agencija TASS, saopštilo je da su ruske odbrambene snage uništile 158 dronova. Ministarstvo je na Telegramu saopštilo da je najveći broj, njih 122, oboreno u regionima Kursk, Brjansk, Voronjež i Belgorod koji se graniče sa Ukrajinom. Do napada je došlo samo nekoliko dana nakon što se ukrajinska energetska infrastruktura našla na udaru više od 200 ruskih dronova i projektila.

Tri sedmice nakon iznenadnog upada ukrajinskih trupa na rusku teritoriju, građani u regiji Kursk su ljuti zbog neočekivanog obrata koji je donio rat u njihove domove. Tokom posjete ruskom pograničnom mjestu Sudža u organizaciji ukrajinskog Ministarstva odbrane, novinari Radija Slobodna Evropa razgovarali su sa stanovnicima koji su podijeljeni oko toga da li treba ostati ili otići.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavský insistirao je na tome da Ukrajina ima pravo da se brani, uključujući napade na rusku teritoriju usred rasprave o ograničenjima upotrebe oružja koje je nametnuo Zapad. Međutim, priznao je da se saveznici Praga koji isporučuju najsofisticiranije oružje suočavaju sa "strateškim dilemama". Govoreći drugog dana sigurnosne konferencije Globsec u Pragu 31. avgusta, prvi češki diplomat također je priznao da postoji "mnogo poteškoća i mnogo razlika" koje osiguravaju da su saveznici na istoj strani.

Učenici jedne škole u Zaporižju u Ukrajini obilježili su 1. septembra prvi školski dan samo nekoliko sati od oglašavanja vazdušne opasnosti. Pošto je linija fronta udaljena samo 40 kilometara, rat nikada nije daleko od nastavnika i porodica u toj školi. Zbog zabrane velikih okupljanja u gradu, koji redovno gađa ruska artiljerija, na paradi su bili dozvoljeni samo učenici prve i posljednje godine.

Svijet

Hiljade ožalošćenih i ljutih Izraelaca izašli su u nedjelju navečer na ulice nakon što je još šest talaca pronađeno mrtvo u Pojasu Gaze, tražeći da premijer Benjamin Netanyahu dogovori prekid vatre sa Hamasom kako bi preostale zarobljenike vratio kući. Moćni radnički savez Histadrut, koji predstavlja stotine hiljada radnika u javnom sektoru, sazvao je generalni štrajk za ponedjeljak kako bi izvršio pritisak na vladu. U Pojasu Gaze u toku je humanitarni prekid vatre kako bi se djeca u tom području vakcinisala protiv dječije paralize.

Demonstranti ispred izraelskog Ministarstva odbrane zahtijevaju povratak talaca iz Pojasa Gaze, u Tel Avivu, 1. septembra 2024.

Najviši brazilski sud naredio je suspenziju platforme društvenih medija X, dok tenzije nastavljaju da eskaliraju između Elona Maska i najveće zemlje Južne Amerike oko granica slobode govora, pišu svjetski mediji.

Izvori iz sektora medicine u Turkmenistanu kažu da zvaničnici nastavljaju da ograničavaju ženama pristup abortusu uz prijetnje ljekarima koji izvode ove zahvate. Ženama se takođe uskraćuju konsultacije na kojima bi mogle da čuju kakve su im mogućnosti u slučaju neželjene trudnoće.

Nakon što su talibani nedavno objavili niz pravila koja se tiču morala, ativistice u i van Afganistana objavile su svoje videozapise na društvenim mrežama kako pjevaju revolucionarne pjesme protiv strogih zakona talibanske vlade.

Pogledajte video o neispričanoj priči vezanoj za dešavanja nakon masakra 2004. godine u Beslanu, u Sjevernoj Osetiji, koji je postao svjetski poznat kao jedan od najkrvavijih trenutaka u borbi Rusije s čečenskim militantima.

Šta ima još...

Za kraj pogledajte video o tome kako u otmjenom predgrađu Nairobija novo gastronomsko iskustvo privlači ljude. Roboti pomažu osoblju Robot Cafea - prvog takve vrste u istočnoj Africi.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!