Dnevno@RSE: Rusija upozorava na rizik od trećeg svjetskog rata; Bjeloruski novinar pred sudom u Beogradu; Macron odbacuje ljevičarsku vladu

​​​​​​​Antiratne aktivistkinje sa transparentima ispred zgrade Apelacionog suda u Beogradu, na kojima traže da Srbija ne izruči bjeloruskog novinara Andreja Gnjota, 27. avgust 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Zvanična Moskva je saopštila da se Zapad igra vatrom razmatrajući da dozvoli Ukrajini da udari njegovim projektilima po ciljevima duboko u Rusiji, upozorivši Sjedinjene Države da treći svjetski rat ne bi bio ograničen na Evropu.
  • Izraelska vojska javila je u utorak da je spasila taoca koga je palestinski Hamas oteo u napadu na Izrael 7. oktobra. Kako je saopšteno, vojnici su spasili izraelskog državljanina arapskog porijekla Kaida Farhana Alkadija (52) u kompleksnoj operaciji u južnom dijelu Pojasa Gaze.
  • Apelacioni sud u Beogradu održao je završno ročište, nakon kog bi trebalo da donese pravosnažnu odluku o tome da li će isporučiti Bjelorusiji Andreja Gnjota, bjeloruskog novinara, reditelja i opozicionog aktivistu. Ispred suda održan je i protest sa kojeg je od pravosudnih organa Srbije zatraženo da ne izručuju Gnjota Bjelorusiji jer bi tamo, kako navode, bio izložen političkom progonu.

Balkan na RSE

Ono o čemu se spekulisalo, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je potvrdio – u Srbiji postoji spisak "nepoželjnih", odnosno građana susjednih i drugih država koji nisu po mjeri vlasti zbog svojih političkih stavova. Priznanje je uslijedilo nakon što je pjevačica iz Hrvatske Severina Vučković saopštila 26. avgusta da su je pripadnici policije Srbije zadržali četiri sata na granici i ispitivali o njenim stavovima o različitim političkim i istorijskim temama, nakon čega je odustala od dolaska u Srbiju. Dačić je izjavio da Severini Vučković ulazak u zemlju nije zabranjen niti je ona bila privedena, već da ju je policija na granici sa Hrvatskom zadržala na osnovu, kako je rekao, "spiskova o verbalnim deliktima".

Nula optužnica, jedna naredba o sprovođenju istrage, i nešto manje od 130 krivičnih prijava. To je rezultat godinu dana primjenjivanja izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske (RS), kojima je u ovom bosanskohercegovačkom entitetu ponovo kriminalizirana kleveta. Kako pokazuju podaci koje je Radio Slobodna Evropa prikupio od šest okružnih javnih tužilaštava (OJT) u RS, najviše prijava je bilo na području koje obuhvata OJT Banjaluka, 71, a najmanje u Prijedoru, samo tri. Banjalučki advokat Aleksandar Jokić, koji je radio analizu primjene zakona, kaže da je u pitanju "mrtav propis", i da se krivične prijave samo gomilaju dok svi žive u strahu.

Više od 20 posto ilegalnih cigareta koje su zaplijenjene prošle godine na granicama Evropske unije stiglo je iz Crne Gore, utvrdila je Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF). Od 333 miliona zaplijenjenih cigareta, za više od 60 miliona Crna Gora je označena kao "zemlja porijekla". Zbog čega Crna Gora, koja je članica NATO i najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, ne uspijeva da spriječi šverc cigareta?

Pogledajte priču o Grevistu Bytyqiu (Bitići) koji je uprkos nesreći koju je doživio sa 11 godina, postao uspješan sportista, a sada ispisuje istoriju kao prvi kosovski paraolimpijac. Na Paraolimpijskim igrama u Parizu će učestvovati 184 zemlje sa više od 4.400 sportista. Kosovo sve nade polaže u Grevista koji će trčati na 1.500 metara.

Pogledajte i fotogaleriju Smeće guši rijeku Lepenac na Kosovu. Lepenac je, kao i druge rijeke na Kosovu, suočen sa stalnim zagađenjem i degradacijom. Na toku Lepenca izgrađeno je nekoliko hidroelektrana. U nju se također odlažu i otpadne vode i smeće.

Nagomilani otpad u rijeci Lepenac

Svijet

Francuska tone u dublji politički haos nakon što je predsjednik Emmanuel Macron odbio imenovati premijera iz lijeve koalicije koja je osvojila najviše parlamentarnih mjesta na vanrednim izborima prošlog mjeseca. Predsjednik se nadao da će konsultacije dovesti do pomicanja s mrtve tačke nakon izbora u julu kada je parlament ostao podijeljen na tri približno jednaka bloka - ljevicu, centar i krajnju desnicu - od kojih nijedan nema većinu mjesta, pišu svjetski mediji.

Rat u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Kijev testirao prvu balističku raketu domaće proizvodnje dok je Rusija drugi dan za redom pokrenula smrtonosne napade širom Ukrajine. Zelenski je to saopštio na konferenciji za novinare nakon foruma u Kijevu 27. avgusta, ne navodeći detalje.

Najmanje dvije osobe poginule su u ruskom raketnom napadu na hotel u ukrajinskom gradu Krivi Rih, objavio je načelnik okruga Jevhen Sitničenko na Telegramu. Rano ujutro 27. avgusta ukrajinske snage su javile da desetine bespilotnih letjelica i projektila drugi dan zaredom napadaju njihovu teritoriju.

Zbog približavanja ruskih trupa gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine, dio stanovništva je evakuiran. Dopisnik Current Timea Andrij Kuzakov razgovarao je s civilima koji su se 24. avgusta usred sporadičnog granatiranja ukrcavali u vozove za Dnjipro zajedno s volonterima koji su im došli pomoći.

S ruskom invazijom na Ukrajinu u trećoj godini, Ukrajinci se prilagođavaju životu tokom rata. Ni crnomorsko ljetovalište Odesa nije izuzetak.

Djevojka hoda po pijesku u blizini barijera postavljenih protiv ruskih vojnih desantnih brodova u Čornomorsku, regija Odesa, u julu.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!