Dnevno@RSE: Meta bez obavještenja trenira vještačku inteligenciju na podacima građana Balkana; Sukobi i hapšenja tokom protesta u Britaniji

Sukob policajaca i demonstranata tokom protesta protiv ilegalne imigracije, u Liverpulu, Britanija, 3. avgusta 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Teniser Novak Đoković nakon pobjede na Olimpijskim igrama u Parizu, 4. august 2024.

Balkan na RSE

Objave, komentari, video klipovi, fotografije, brojni lični podaci koji se javno dijele preko Instagrama, Facebooka i drugih aplikacija u vlasništvu kompanije Meta, od kraja juna nisu samo sadržaji koje dijelimo sa prijateljima. Izmenom politike privatnosti Mete mogu postati materijal za treniranje vještačke inteligencije koju razvija ova američka kompanija. Sve je prošlo bez najave i objašnjenja, a milioni korisnika na Zapadnom Balkanu nisu ni obaviješteni o novoj Metinoj "Politici privatnosti", koja je objavljena 26. juna. U dokumentu koji je analizirao Radio Slobodna Evropa (RSE), kompanija Meta navodi pokretanje nove usluge - a to je mogućnost kreiranje teksta, zvuka, slika i video zapisa putem vještačke inteligencije.

Osumnjičeni državljanin Srbije Predrag Ratković predat je 3. avgusta u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, izvijestilo je ovo tužilaštvo 4. avgusta. Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona navodi da su pripadnici Upave policije došli do obavještajnih podataka da se na području Tuzle nalazi državljanin Srbije, koji je u bjekstvu, a dovodi se u vezu sa ubistvom počinjenim u ranijem periodu na području Srbije.

Tone brašna, ulja, povrća, mesnih, ribljih i drugih proizvoda dio su posljednje humanitarne pošiljke iz Sarajeva, pristigle tokom jula, od koje će se svaki vikend, naredna tri mjeseca, praviti 1.400 obroka u javnoj kuhinji "Mozaik prijateljstva" u Banjaluci. Radi se o pomoći koju već gotovo dvije godine Banjaluci šalje humanitarna organizacija Pomozi.ba iz Sarajeva. Kako je počela saradnja?

U Minsku je 2. avgusta obavljena prva transplantacija bubrega crnogorskom državljaninu o trošku države. Fond za zdravstveno osiguranje do sada nije pokrivao troškove transplantacije u Bjelorusiji pa su pacijenti mogli da je obave samo o svom trošku, koji je iznosio oko 70 hiljada eura. "Ovo je veliki dan i velika pobjeda za sve nas. Hvala svima koji su se izborili za to da nam se produži život", kazala je Sanja Pešalj iz udruženja Hrabro za novi život. U Crnoj Gori na transplantaciju bubrega čeka 57 osoba.

Tema Mosta Radija Slobodna Evropa bila je da li je nedavno potpisivanje Memoranduma između Evropske unije i Srbije o iskopavanju litijuma ojačalo poziciju Aleksandra Vučića u Srbiji i regionu. Sagovornici Omera Karabega su bili Ivana Stradner, savjetnica u Fondaciji za zaštitu demokratije iz Vašingtona, i Srećko Đukić, bivši diplomata i ambasador iz Beograda.

Cijena litijum karbonata, koji se koristi za proizvodnju baterija, pala je na svjetskom tržištu više od 80 posto od 2022. kada je zabilježena najviša vrijednost ovog metala u istoriji. Litijum je osnovna komponenta za proizvodnju baterija za mobilne telefone, laptopove i druge uređaje široke potrošnje, kao i električne automobile. "Litijumski sektor u Evropi se nalazi u krizi", ocjena je ekonomiste i člana Odbora za ekonomske nauke u okviru Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Boška Mijatovića za Radio Slobodna Evropa.

U Bosni i Hercegovini, državna imovina je opet u fokusu, kako vlastima i investitorima, tako i Ustavnom sudu. Na Jahorini je državno zemljište otišlo u privatne ruke, uprkos sudskoj odluci. Neustavna je bila i dodjela zemljišta stranoj kompaniji u Varešu, ali ni to ne sprječava započete eksploatacije. Čija je odluka bitnija, i čija će biti zadnja saznajte u novom izdanju magazina TV Liberty.

U podcastu Glasom mladih poslušajte kako je voziti bicikl po nekonvencionalnim terenima u Srbiji i okruženju, o čemu govori Pavle Krivokuća iz grupe avanturista Serbia Upside Down.

Kriza na Bliskom istoku

U izraelskim vazdušnim udarima rano u nedjelju u Pojasu Gaze poginulo je 18 ljudi, dok je u napadu nožem palestinskog militanta u predgrađu Tel Aviva ubijeno dvoje. Izraelci su izveli napade na izbjeglički kamp unutar bolničkog kompleksa u centralnom Pojasu Gaze i na sjeveru te teritorije. Žena od 70 godina i muškarac u 80-im ubijeni su u napadu nožem u Tel Avivu, još dvoje je ranjeno, a policija je navela da je ubica palestinski militant, koji je "neutralisan".

Ubistvo Ismaila Hanija, političkog vođe palestinskog pokreta Hamas – kojeg su SAD i EU označile kao terorističku organizaciju, bacilo je Bliski istok u krizu. Međutim, njegovo ubistvo u napadu na Iran 31. jula za koji se sumnjiči Izrael i povećani rizik od šireg rata također imaju implikacije u širem regionu, uključujući istočne susjede Irana, Afganistan i Pakistan. Stručnjaci kažu da će Kabul i Islamabad vjerovatno imate muke s bezbjednosnim, ekonomskim i političkim posljedicama velike eskalacije na Bliskom istoku.

Rat u Ukrajini

Ukrajina je dobila prve borbene avione F-16 sa Zapada, na koje se čekalo više od dvije godine, potvrdio je u nedjelju predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski, ali je dodao da ih još nema dovoljno.

Rusija tvrdi da su njene oružane snage zauzele selo Novoselivka Perša na istoku Ukrajine. Rusko ministarstvo odbrane izvijestilo je u nedjelju da je Moskva "oslobodila naselje" u Donjeckoj oblasti, posljednje u nizu sela za koja Kremlj posljednjih sedmica navodi da ih je zauzeo.

Ukrajinske snage drže se u istočnom ukrajinskom gradu Toretsku uprkos ruskim tvrdnjama da su njihove trupe zauzele susjedno područje. Toretsk, koji se nalazi sjeverno od grada Donjecka pod ruskom okupacijom, posljednjih dana je sve više na meti ruskih snaga.

Dmytro Lubinets, ukrajinski zvaničnik za ljudska prava, apelirao je na Međunarodni odbor Crvenog križa i Ujedinjene narode da istraže fotografiju koja se pojavila na internetu 3.v, za koju je rekao da vjerovatno prikazuje ukrajinskog ratnog zarobljenika kojeg su ubile ruske snage.

Ukrajinska kuća u Parizu prikazuje muke ukrajinskih sportista sa kojima su se sretali tokom priprema za Olimpijske igre, uključujući i pravljenje opreme za treniranje pod ruskom okupacijom. U videu pogledajte kako nacionalni paviljon, u kojem se održavaju koncerti uživo i umjetničke izložbe, prikazuje ukrajinsku kulturu i nastoji da skrene pažnju na tekući rat Rusije protiv te zemlje.

Svijet

U nekoliko gradova širom Velike Britanije tokom antiimigrantskih protesta i kontraprotesta proteklog vikenda došlo je do sukoba ekstremno desničarskih aktivista i policije. Uhapšeno je na desetine ljudi dok vlada upozorava da će izgrednici "platiti cijenu". Napetosti su tinjale u pojedinim mjestima i gradovima nakon napada nožem u sjevernom gradu Southportu prošlog ponedjeljka, poslije čega su se internetom proširile dezinformacije o identitetu napadača.

Pročitajte više o 288 dana zatvora Alsu Kurmaševe, novinarke Tatarsko-baškirskog servisa Radija Slobodna Evropa, koja je u maju prpšle godine otputovala u svoj rodni grad Kazanj da posjeti bolesnu majku. Namjeravala je da se početkom juna vrati kući u Prag, ali su je na aerodromu u glavnom gradu Tatarstana zadržale snage bezbjednosti.

U videu pogledajte ko je JD Vance, republikanski kandidat za potpredsjednika SAD.

Dječiji brakovi su porasli za oko 25 odsto od kada su talibani ponovo preuzeli vlast u Afganistanu, prema podacima Ujedinjenih nacija, što je dovelo do skoka udaje maloljetnica.

Alžirska bokserka Imane Khelif dospjela je u centar podjela po pitanju polova u sportu, nakon što je Talijanka protiv koje se borila na Olimpijskim igrama predala meč poslije samo nekoliko sekundi. Kritike su stigle od konzervativaca poput Donalda Trumpa, republikanskog kandidata za američkog predsjednika, i talijanske premijerke Giorgie Meloni. Ko je Imane Khelif, bokserka u centru kontroverzi na Olimpijskim igrama?

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!