Dnevno@RSE: Velika razmjena zatvorenika između Rusije i Zapada; Posljedice Hanijevog ubistva na razgovore o okončanju rata u Gazi

Na fotografiji koju je objavila američka vlada: novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich (lijevo), bivši američki marinac Paul Whelan (drugi s desna) i novinarka RSE/RL Alsu Kurmasheva (desno)u avionu nakon što su pušteni iz Rusije 1. avgusta.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa i novinar američkog Wall Street Journala Evan Gershkovich oslobođeni iz ruskog pritvora, u najvećoj razmjeni zarobljenika između Rusije i Zapada od okončanja Hladnog rata. Rusija, Sjedinjene Američke Države i nekoliko drugih zemalja provele su 1. avgusta razmjenu zatvorenika, među kojima je 16 osoba oslobođenih iz ruskog pritvora, saopštila je Bijela kuća. Zauzvrat, u Rusiju se vraća osam zatvorenika.
  • Pročitajte ko su razmijenjeni zatvorenici i zašto je vlada predsjednika Rusije Vladimira Putina oslobodila njih, i zašto baš sada.
  • Američki predsjednik Joe Biden, govoreći iz Bijele kuće povodom oslobađanja Amerikanaca zatočenih u Rusiji, rekao je da je "njihovo brutalno iskušenje završeno".
  • Sjedinjene Države su radile na razmjeni zatvorenika koja bi uključila i ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog prije njegove smrti, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Balkan na RSE

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je 1. avgusta odluku Višeg suda kojom se dozvoljava izručenje Do Kwona Južnoj Koreji, a odbija zahtjev za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama. Obje države potraživale su Do Kwona zbog krivičnih djela prevara sa kripto valutama u vrijednosti od najmanje 40 milijardi dolara.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u četvrtak da u Srbiji neće biti kopanja litijuma, dok država ne dobije sve garancije. On je rekao da će u projektu "Jadar" briga o zaštiti životne sredine biti dodeljena najvećim svetskim, evropskim i domaćim ekspertima.

Vladajući Pokret Samoopredeljenje se ne oglašava oko odluke da se lider te partije premijer Kosova Albin Kurti, ne pojavi na konsultacijama kod predsjednice Kosova Vjose Osmani oko određivanja datuma za održavanje redovnih parlamentarnih izbora. Politički analitičar Visar Ymeri ocjenjuje da Kurti u javnosti želi da se prikaže kao najvažnija politička figura, te se zbog toga nije odzvao sastanku koji je sazvala predsjednica Osmani.

Za nastavak gradnje druge dionice autoputa Bar-Boljare postoji veliko interesovanje međunarodnih kompanija, među kojima je i kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) koja je gradila prvu dionicu, a čija izgradnja je kasnila tri godine uz brojne ekološke probleme na šta je više puta upozoravano iz Brisela. Iz Vlade Crne Gore su krajem juna saopštili da ih raduje zainteresovanost CRBC. Evropska komisija finansirat će trećinu iznosa izgradnje druge dionice autoputa, dugu 23,5 kilometara. Izvođač radova tek treba da bude određen.

U jednom dijelu bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH, od 1. avgusta potrošači, odnosno njih 80 posto, plaćat će električnu energiju skuplju za deset posto. Šta kaži građani?

Kupalište Ada Ciganlija, nadomak centra Beograda, mnogima je ovog ljeta zamjena za more. Imaju li građani Srbije para za ljetovanje?

U video prilogu pogledajte priču o tome kako su na inicijativu neformalne grupe žena, u Gračanici postavljeni SOS sandučići za prijavu svih vrsta nasilja.

Advokati po službenoj dužnosti u Bosni i Hercegovini su stupili u štrajk u četvrtak, 1. avgusta zbog dugovanja za pravno zastupanje po službenoj dužnosti pred Sudom BiH i sudovima u bh. entitetu Republika Srpska, ali i zato što žele povećanje tarifa za ovaj vid zastupanja.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Brankica Janković osudila je u četvrtak govor mržnje, uvrede i prijetnje kojima se targetiraju novinarka agencije FoNet Tamara Skrozza i premijer Miloš Vućević. S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da riječ nije izgovorio o novinarki Tamari Skrozzi dok ga novinari nisu upitali tokom obraćanja medijima.

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale olimpijskog turnira u Parizu, nakon što je u duelu četvrtfinala pobijedio Stefanosa Cicipasa. Đoković će u petak, 2. avgusta, u polufinalu igrati sa Lorencom Muzetijem iz Italije.

Inače, na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine dostignut je jednak procenat takmičara i takmičarki.

Rat u Ukrajini

U ruskom granatiranju i napadima bespilotnih letjelica ubijeno je više ukrajinskih civila, objavili su 1. avgusta ukrajinski zvaničnici. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovno je uputio apel saveznicima da dopuste korištenje oružja, koje je Ukrajini dostavio Zapad, za napade na vojne ciljeve unutar Rusije. U intervjuu za francuske medije rekao je da je najvažnije da joj saveznici dopuste Ukrajini da koristi raketne sisteme dugog dometa za uništavanje vojnih ciljeva dublje unutar ruskog teritorija.

Rat Izraela u Pojasu Gaze

Izraelska vojska saopštila je u četvrtak da je potvrdila da je šef vojnog krila Hamasa Mohamed Deif ubijen u vazdušnom napadu na Gazu u julu. Saopštenje je uslijedilo dan pošto je u napadu u iranskoj prijestolnici, za koji se sumnjiči Izrael, ubijen Ismail Hanije, politički vođa Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je u četvrtak "sve strane" na Bliskom istoku da prekinu "eskalacione akcije" i postignu prekid vatre u Pojasu Gazi.

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da ubistvo Hanijea neće uticati na mirovni proces koji bi trebao voditi do okončanja rata između Izraela i Hamasa. "Ne mislim da će to na bilo koji način uticati na šanse za mir, jer on nije uopće na dnevnom redu u ovom trenutku", kazao je Olmert 31. jula u intervjuu za Radio Farda Radija Slobodna Evropa.

Pregovori u okončanju razornih izraelskih ratnih operacija u Pojasu Gaze posustajali su i prije ubistva Ismaila Hanijea. Sporazum o prekidu vatre, ili čak nastavak pregovora, sada djeluje još manje vjerovatan. Ovaj 62-godišnjak je imao ključnu ulogu u pregovorima uz međunarodno posredovanje o postizanju trajnog prekida vatre u palestinskoj enklavi i obezbjeđivanju oslobađanja desetina izraelskih talaca. Također je smatran relativno umjerenim u Hamasu. U Teheranu je u četvrtak završena pogrebna ceremonija sahrane Hanije.

Iranci na ispraćaju ubijenog vođe Hamasa Ismaila Hanijea, 1. avgust 2024.

Svijet

Nakon sve više poziva svjetskih lidera da se provjere rezultati predsjedničkih izbora u Venecueli, predsjednik Nicolas Maduro je Vrhovnom sudu zemlje povjerio taj zadatak. Inicijalni rezultati su pokazali da je Maduro dobio još jedan mandat, ali mnogi su izrazili sumnje u legitimnost izbora i sposobnost suda da bude transparentan u provjeri rezultata, pišu svjetski mediji.

Neograničen broj Rusa može da uđe u šengenski prostor preko Mađarske putem njene Nacionalne karte nakon minimalnog skrininga. Svrha nove mađarske uredbe kojom je to omogućeno nije jasna, a posebno je neshvatljivo zašto se ona odnosi i na bjeloruske državljane. Evropska narodna partija ocijenila je da je novonastala situaciju ozbiljna prijetnja i poziva na hitno djelovanje.

YouTube je izuzetno popularan u Rusiji, koriste ga glavni mediji, uticajne osobe i kulturne ličnosti, gledaju ga milioni ljudi. Regulatori sada testiraju mogu li ga "prigušiti", usporiti i preusmjeriti Ruse na druge, više kontrolisane platforme.

Šta ima?

U posljednjem podcastu za ovu sedmicu poslušajte više o komemorativnom skupu u Memorijalnom centru Donja Gradina povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta. Na Olimpijskim igrama u Parizu nastupaju džudistkinja Larisa Cerić i bacač kugle Mesud Pezer.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!