Dnevno@RSE: Joe Biden se povukao iz predsjedničke utrke i podržao Kamalu Harris; Kipar obilježava 50 godina od grčkog puča i turske invazije

Potpredsjednica SAD Kamala Harris i američki predsjednik Joe Biden drže se za ruke na sastanku Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) 2023. u Filadelfiji, Pensilvanija, 3. februara 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Aktuelni američki predsjednik Joe Biden objavio je 21. jula da povlači svoju kandidaturu na izborima zakazanih za novembar 2024. i podržao svoju potpredsjednicu Kamalu Harris kao kandidatkinju Demokratske stranke.
  • Bidenova politička karijera proteže se preko pet decenija, uključujući 36 godina koje je proveo kao američki senator i dva mandata kao potpredsjednik Baracka Obame. Tokom predsjedničkog mandata suočio se sa zastrašujućim izazovima s pandemijom COVID-19, prikupljanjem međunarodne podrške Ukrajini nakon ruske invazije i izvlačenjem SAD-a iz ekonomske krize.
  • Potpredsjednica Kamala Harris mogla bi postati prva obojena žena koju je velika stranka nominirala za predsjednicu. Harris, 59, mogla bi dobiti demokratsku nominaciju na konvenciji stranke koja će trajati od 19. do 21. avgusta u Chicagu ako dovoljan broj delegata pristane prenijeti svoje glasove s Bidena na nju, što bi bio razvoj bez presedana u modernoj predsjedničkoj politici SAD-a.
  • Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastat će se u utorak sa predsjednikom SAD Joeom Bidenom, saopšteno je iz ureda izraelskog čelnika 21. jula. Očekuje se da će Netanyahu u ponedjeljak otputovati u Sjedinjene Države.

Balkan na RSE

Policija Kosova je potvrdila je da je u nedelju bačena eksplozivna naprava na sjeveru Kosova u blizini jezera Gazivode. Zamjenik direktora policije za region sjever, Veton Elshani je za Radio Slobodna Evropa rekao da nema povrijeđenih, ali da je pričinjena materijalna šteta na dva automobila.

Udruženje "BH novinari" je od 2018. godine zabilježilo 420 različitih napada na novinare. Među njima je i 27 fizičkih napada, 206 prijetnji smrću ili nasiljem. U posljednje tri godine je zabilježen i porast broja sajber napada i uništavanja imovine novinara. Tek svaki četvrti napad, prijavljen Liniji za pomoć novinarima, bude riješen u korist napadnutih novinara i novinarki, pokazuju podaci udruženja "BH novinari". To govori o ukorijenjenoj praksi nekažnjivosti ovih krivičnih djela, što destabilizira novinarsku profesiju i doprinosi prihvatanju i jačanju kulture nekažnjivosti kao modela ponašanja pojedinaca i društva prema novinarima, smatraju u ovom udruženju. Sigurnost novinara je jedan od 14 ključnih prioriteta koje BiH treba ispuniti ako želi postati članica Evropske unije.

NATO je pojačao svoje prisustvo na Kosovu nakon septembarskog oružanog napada u Banjskoj, na sjeveru Kosova. Tada je organizovana, naoružana grupa Srba ubila kosovskog policajca. Sjevernu granicu između Kosova i Srbije čuvaju NATO trupe. Kosovske vlasti sumnjaju da je preko te granice kriminalna grupa, odgovorna za napad, ušla i unijela oružje. U posljednje vrijeme upozoravaju da postoji rizik od novih napada iz Srbije. Ekipa Radija Slobodna Evropa pratila je tim američkih vojnika u patroli duž ove granice.

Crnogorski premijer Milojko Spajić pozvao je predsjednika Skupštine Andriju Mandića da odustane od ideje o obnovi Njegoševe kapele na Lovćenu. To je saopšteno u pisanom odgovoru premijera na poslaničko pitanje Socijaldemokrate Nikole Zirojevića, koji je ocijenio da "ova Mandićeva ideja gura crnogorsko društvo u ambis". Mandić je 12. jula najavio da će formalizovati inicijativu da se na Lovćenu izgradi i kapela, u koju bi bili premješteni Njegoševi posmrtni ostaci, a koji pola vijeka počivaju u Mauzoleju na toj planini. Inicijativa je nastavak zahtjeva Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, koja duže od deceniju traži obnovu kapele.

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je koliko su mladi u Srbiji i Bosni i Hercegovini opterećeni nacionalizmom. Sagovornici Omera Karabega su bili Sofija Todorović, programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, i Adi Selman, jedan od osnivača pokreta Karton revolucija iz Tuzle.

Na teritoriju Sjeverne Makedonije u nedjelju je gorjelo devet aktivnih šumskih i požara na otvorenom, saopštio je 21. jula direktor Centra za upravljanje krizama Stojanče Angelov, dodajući da je kao strana pomoć ostao samo crnogorski helikopter.

Rat u Ukrajini

Ukrajina je ojačala svoju protuzračnu odbranu od ruskih napada još jednim njemačkim raketnim sistemom Patriot. "Njemački Patriot je stigao", rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju u nedjelju, prenosi njemačka novinska agencija dpa. Njemačka je time Ukrajini isporučila tri sistema protuzračne obrane Patriot, a prema Zelenskom, on je spreman za raspoređivanje.

Rusija je izvela svoj peti napad dronovima na Kijev u dvije sedmice, pri čemu su ukrajinski sistemi protuzračne odbrane uništili svo zračno oružje prije nego što su stigli do ukrajinske prijestolnice, saopštila je u nedjelju ukrajinska vojska. Nije bilo žrtava i nije prijavljena značajna šteta, rekao je Sergej Popko, šef vojne administracije glavnog grada Ukrajine.

Suočena s akutnim nedostatkom ljudstva na bojnom polju, Ukrajina je počela da regrutuje zatvorenike. Da bi mogli da služe u vojsci, zatvorenici moraju proći intervju, ljekarski pregled i razmatranje osude. Više od 3.000 zatvorenika je uslovno pušteno na slobodu i raspoređeno u vojne jedinice pošto je njihovo regrutovanje odobrio parlament kontroverznim zakonom o mobilizaciji.

Ukrajinski parlamentarni povjerenik za ljudska prava rekao je da je "velika većina" ukrajinskih zatvorenika koji su vraćeni u zemlju u razmjeni s Rusijom rekla da nisu komunicirali s predstavnicima Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) dok su bili zatočeni.

Telegram kanal sa hiljadama pratilaca sakuplja male, ali opasne antiratne poruke koje se pojavljuju na ulicama Rusije i, kako izgleda, na ruskim vojnim položajima u Ukrajini. U fotogaleriji pogledajte više o tihim antiratnim protestima u Rusiji.

Znak mira napravljen od municije, navodno na ruskom položaju u Ukrajini. Ovo je jedna od nekoliko fotografija za koje se navodi da su ih snimili pripadnici ruske vojske, a koje su ranije ove godine objavljene na Telegram kanalu "Wake Up Russia" (Probudi se Rusijo!).

Znak mira napravljen od municije, navodno na ruskom položaju u Ukrajini. Ovo je jedna od nekoliko fotografija za koje se navodi da su ih snimili pripadnici ruske vojske, a koje su ranije ove godine objavljene na Telegram kanalu "Wake Up Russia" (Probudi se Rusijo!).

Svijet

Kiparski Grci i Turci su proteklog vikenda obilježili 50. godišnjicu grčkog puča koji je pokrenuo tursku okupaciju sjevernog dijela ostrva i njegovu podjelu 20. jula 1974. godine. Pregovori o ponovnom ujedinjenju Kipra propali su 2017. i od tada su u pat poziciji dok turski i kiparski lideri i dalje imaju radikalno različite vizije o budućnosti podijeljenog ostrva, pišu svjetski mediji.

Vrijednost akcija na Volstritu je drastično pala prošle sedmice nakon snažnog rasta koji sa povremenim prekidima traje od 2022. Na to su uticale procjene da je dugoročno neodrživ rekordni rast podstaknut velikim ulaganjima u razvoj veštačke inteligencije. Tome su doprinijela i strahovanja od novih trgovinskih tenzija između SAD i Kine.

Raskošna zabava povodom vjeridbe nećakinje kirgiskog predsjednika krajem juna postala je glavna tema u centralnoazijskoj državi. Mladoženja je iskoristio vladin helikopter kako bi zaprosio mladu, što je navelo predsjednika Sadira Žaparova da javno objavi izvinjenje. Nekoliko sedmica kasnije, bogati mladoženja je uhapšen pod optužbom da je rasturao drogu.

Šta ima?

U dnevnom podcastu poslušajte o Međunarodnoj konferenciji MOSTAR 2024: Dijalog za budućnost” koja počinje u Mostaru. Obilježava se Svjetski dan mozga.

Šta ima još...

Legendarna rumunska gimnastičarka Nadia Comaneci bila je prva osoba koja je postigla savršenih 10 na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. i to sedam puta. U videu pogledajte njen razgovor za Radio Slobodna Evropa u kojem je otkrila kako podržava reprezentaciju svoje zemlje u Parizu.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!