Dnevno@RSE: Nove američke sankcije za kompanije povezane sa Dodikom; Kina istražuje antidampinški uvoz svinjetine iz EU

Posteri dobrodošlice sa Putinovim likom u Pjongjangu, 18. juni 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je 18. juna u Sjevernu Koreju, dok dvije zemlje namjeravaju produbiti saradnju, uz zabrinutost Vašingtona. Ruski mediji javljaju da je Putina na aerodromu u Pjongjangu dočekao sjevernokorejski lider Kim Džong Un. Ovo je prva Putinova posjeta Sjevernoj Koreji nakon 24 godine.
  • Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država je sankcionisala dvije osobe i sedam kompanija iz Bosne i Hercegovine, koje se povezuju sa Miloradom Dodikom, predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska, i njegovim sinom Igorom. Kako se navodi u saopštenju OFAC od 18. juna, oni su dio mreže koja obezbjeđuje "značajne izvore prihoda" za Milorada Dodika, i njegovu porodicu.
  • Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornim zakonom entiteta Republika Srpska nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bilo kojeg naroda, zaključeno je u utorak na sjednici Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS). Nenad Stevandić predsjednik entitetskog parlamenta je rekao da će odgovor Odbora za ustavna pitanja NSRS u srijedu, 19. juna biti proslijeđen Ustavnom sudu Republike Srpske na odlučivanje.
  • Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i sigurnost Josep Borrell predao je državama članicama bloka izvještaj o koji se bavi time da li su se stekli uslovi da se Kosovu ukinu mjere Brisela toj državi iz juna 2023. Detalji dokumenta nisu poznati a prva rasprava oko izvještaja održat će se 19. juna.

Balkan na RSE

Protiv migranata i liberalnih vrijednosti, za bližu saradnju sa Rusijom. Tako se u najkraćem mogu opisati stranke sa krajnjeg desnog spektra koje su ušle u Evropski parlament na izborima održanim početkom juna. Sa mnogima od njih ultradesničarske stranke iz Srbije, ali i vladajuća Srpska napredna stranka, već godinama unazad održavaju kontakte. Šta povezuje krajnju desnicu iz Srbije i EU?

Srđan Lolić bio je u Srbiji malo poznati biznismen koji je do 9. februara 2023. godine sjedio u Upravnom odboru beogradskog hotela Putnik Inn. Ima ograničen javni profil na društvenim mrežama, a nema javnih naznaka da je bio polarni avanturist ili uopće zainteresiran za ekstremne sportove ili putovanja. Sada je zastupnik u gornjem domu ruskog parlamenta. Pročitajte kako je opskurni srpski biznismen završio na Sjevernom polu manje od tri sedmice nakon što je navodno pomogao izvući politički povezanog ruskog biznismena iz talijanskog kućnog pritvora.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je 18. juna Miroslava Jenču, pomoćnika generalnog sekretara UN za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku, i "izrazio zabrinutost zbog nastavka jednostranih poteza Prištine, kojima se vrši konstantan pritisak na srpsko stanovništvo". S druge strane, izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je, boraveći u Prištini 18. juna, izjavio da dvije zemlje treba da preduzmu korake za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa, postignutog u februaru prošle godine.

Helikopter sa posadom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije ovog će ljeta biti stacioniran u Trebinju, na jugu Bosne i Hercegovine, a biće korišten za gašenje požara. To je saopšteno 18. juna nakon sastanka ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića, i ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta Republike Srpske Siniše Karana. Stacioniranje helikoptera je sastavni dio Memoranduma o saradnji dva ministarstva tokom turističke sezone, koji su ministri potpisali ranije tokom dana. Saradnja je već dogovorena na takozvanom "Svesrpskom saboru", održanom 8. juna.

Helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za gašenje požara, Trebinje, BiH, 18. juni 2024.

U video prilogu pogledajte kako i šest godina nakon usvajanja Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji parovi u Federaciji BiH i dalje svjedoče kako za mnoge usluge moraju sami plaćati. Mnogi su zbog sporosti u primjeni zakona i pravilnika bili prinuđeni odlagati postupke oplodnje. Istovremeno, od 10 miliona maraka koje je prošle godine izdvojila federalna Vlada nije iskorištena ni petina.

Vlada Crne Gore ove ljetnje sezone nije odobrila građanima Uzbekistana bezvizni režim, koji su imali prošle godine, od aprila do oktobra. Ne očekujući promjene, turističke agencije spremile su aranžmane, dogovorile čarter letove ka Crnoj Gori. Zbog ove Vladine odluke ispaštat će turistički radnici a državni budžet pretrpjeti višemilionsku štetu, ocjenjuje predsjednik Udruženja crnogorskih ugostitelja Žarko Radulović. Prošle godine Crnu Goru je posjetilo oko 2.600 putnika iz ove zemlje.

Na Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u sukobu, donosimo priče o borbi za naknadu nakon ratnog silovanja u Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Kosovu, Čečeniji i Afganistanu: kako se preživjeli suočavaju sa ovim i zašto je teško zaštititi njihova prava?

Rat u Ukrajini

Kineska podrška ruskoj odbrambenoj industriji produžava rat u Ukrajini i mora prestati, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken. "Podrška Kine omogućila je Rusiji da održi svoju odbrambenu industrijsku bazu, da održi rad ratne mašine. Dakle, to mora prestati", rekao je Blinken 18. juna na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Tokom dvodnevnog samita za mir u Ukrajini od 15. do 16. juna, visoki zvaničnici iz više od 90 zemalja fokusirali su se na najrazorniji sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata. Dok su se delegacije razilazile, učesnici su pohvalili pokretanje procesa za nastavak dijaloga i izglede za drugi samit u bliskoj budućnosti. Međutim, činjenica da Moskva nije bila pozvana na događaj i da ga je opisala kao gubljenje vremena i truda dovodi u sumnju budućnost bilo kakvog mirovnog procesa, piše redakcija RSE na engleskom jeziku.

Plenarna sjednica samita o miru u Ukrajini od 15. do 16. juna u Burgenstocku, Švicarska, na kojem je učestvovalo više od 90 zemalja.

Svijet

Kina je otvorila antidampinšku istragu uvoza svinjskog mesa i prerađevina iz Evropske unije, kao odgovor na najavu Evropske komisije da će uvesti carine do 38 posto na uvoz jeftinih kineskih električnih automobila. Brisel optužuje Peking da državnim subvencijama svojoj automobilskoj industriji narušava principe poštene tržišne konkurencije. Rastuća uzbuna zbog prevelikih kineskih industrijskih kapaciteta koji preplavljuju EU jeftinim proizvodima, uključujući električna vozila, otvara novi front u trgovinskom ratu Zapada sa Pekingom, koji je počeo 2018. američkim carinama na uvoz robe iz Kine, pišu svjetski mediji.

Američki predsjednik Joe Biden 18. juna je najavio jedan od najopsežnijih programa legalizacije u novijoj istoriji, nudeći put ka državljanstvu za stotine hiljada imigranata koji se nalaze ilegalno u SAD i koji su u braku s američkim državljanima. Program će biti otvoren za procijenjenih 500.000 supružnika koji žive u SAD najmanje 10 godina zaključno sa 17. junom, navode Bijela kuća i američko Ministarstvo za unutrašnju sigurnost u saopštenju za medije.

Vrhovni sud ruske Republike Tatarstan odbio je žalbu novinarke Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševe na odluku o produženju istražnog zatvora. Sudija Rizvan Jusupov 18. juna potvrdio je prošlomjesečnu odluku sovjetskog okružnog suda u Kazanu da joj produži istražni pritvor najmanje do 5. avgusta.

Šta ima?

U današnjem podcastu poslušajte o obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobima ispred dvorane Partizan u Foči. Delegacije BiH i Švedske potpisuju sporazum o izgradnji viznog kapaciteta u Bosni i Hercegovini. Univerzitet u Sarajevu promoviše 42 doktora nauka.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!