Dnevno@RSE: Hapšenje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić; Orbanova posjeta BiH

Mađarski premijer Viktor Orban s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, 4. aprila 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Premijer Mađarske Viktor Orban boravio je 4. aprila u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH) gdje se susreo sa Borjanom Krišto, predsjedavajućom Vijeća ministara BiH te članovima Predsjedništva BiH. Nakon Sarajeva, Orban je doputovao u Banjaluku, gdje ga je dočekao predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik. Mađarski populistički lider jedan je od ključnih saveznika proruski orijentiranog predsjednika RS. Pogledajte video o Orbanovoj posjeti BiH.
  • Vijeće Evropske unije (EU) i Evropski parlament (EP) postigli su dogovor o Planu rasta EU za Zapadni Balkan, najambicioznijem paketu financijske pomoći za zemlje regiona vrijednom šest milijardi eura. Dogovor je 4. aprila potvrdio evropski zastupnik Tonino Picula koji je bio glavni pregovarač u ime EP.
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uhapsilo je dvojicu osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić za kojom se tragalo od 26. marta, kada je nestala u mjestu Banjsko polje. Iz MUPa su rekli da su dvojica osumnjičenih u potpunosti priznali izvršenje tog krivičnog djela. Ministar policije Srbije Bratislav Gašić rekao je na konferenciji za medije da su osumnjičeni radnici javnog preduzeća "Vodovod" u Boru automobilom udarili Danku i njeno tijelo bacili na deponiju. Informaciju o smrti dvogodišnje djevojčice, na vanrednoj sjednici Vlade Srbije, saopštio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Od djevojčice Danke sinoć su se opraštali građani Bora.

Građani Bora pale svijeće i ostavljaju igračke i cvijeće u spomen na Danku Ilić, 4. aprila 2024.

RSE Intervju

Rusija koristi metode kojima pokušava izazvati destabilizaciju na mnogo većem nivou nego što je Balkan, dakle u samom NATO, kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) bivša crnogorska ministarka odbrane, Milica Pejanović Đurišić. "Pokazalo se da u tome ne uspijeva. Od kad je krenula ta vrsta uticaja, od tada je NATO sve jači", kaže Pejanović Đurišić, koja je predsjednica Atlanskog saveza Crne Gore.

NATO je 4. aprila obilježio 75. godišnjicu postojanja.

Balkan na RSE

Nije postignut dogovor o pronalasku prelaznog rješenja za primjenu uredbe Centralne Banke Kosova kojom se ukida korištenje dinara za gotovinska plaćanja, potvrdili su glavni pregovarači obje zemlje koji su se međusobno optuživali za nedostatak volje da se nađe rješenje. Naredni sastanak će biti održan za dvije nedelje, najvjerovatnije 18. aprila. Prema nezvaničnim naznakama, naredni susret bi trebao biti i posljednji.

Nakon što je posljednjih dana najavljivao "teške dane" pred Srbijom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 4. aprila na vanrednoj sjednici Vlade Srbije zatražio formiranje timova za "sadejstvo svih snaga" koji treba da uključe Vladu, parlament i predsjednika države. Vučić je kao predsjednik Republike bio jedini koji je govorio na sjednici iznoseći niz zahtjeva i sugestija Vladi. Pročitajte o čemu govori Vučić?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je 4. aprila na Instagramu da je na sastanku sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom ponovio podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu. Tim sporazumom se "ujedno poštuju i teritorijalni integriteti BiH i Republike Srpske u okviru BiH. Sve suprotno tome Srbija neće podržati", napisao je Vučić.

Termin "strani agent" na neki način predstavlja lijepljenje mete na čelo svim neistomišljenicima i onima koji argumentovano i opravdano kritikuju rad Vlade Republike Srpske. Tako za RSE objašnjava Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija RS programska direktorica Helsinškog parlamenta građana iz Banjaluke, Dragana Dardić. Ova nevladina organizacija mogla bi se naći pod prismotrom Ministarstva pravde RS koje je predložilo zakon, ukoliko on bude usvojen u Narodnoj skupštini ovog bh. entiteta.

Prijedlog zakona o "agentima stranog utjecaja", koji je utvrdila Vlada entiteta Republika Srpska, represivan je i nedemokratski zakon, koji bi, ako se provede, drastično narušio prava i slobode ljudi koji žive u Republici Srpskoj, rekli su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za RSE.

Agencija za administraciju zaplijenjene ili konfiskovane Imovine na Kosovu konfiskovala je 4. aprila dvije nepokretnosti u Sjevernoj Mitrovici i jednu u opštini Zubin Potok, koje se dovode u vezu sa napadom oružane grupe Srba na policiju Kosova u Banjskoj prošle godine. U međuvremenu, ministrica pravde Kosova Albulena Haxhiu saopštila je da je 31 prevozno sredstvo, koje su kosovske vlasti prošle godine zaplijenile u Banjskoj kod Zvečana, dato na korištenje policiji Kosova.

Pogledajte video Beograđani ponovo na glasanje 2. juna. Najveće opozicione koalicije u Beogradu ne isključuju mogućnost bojkota izbora, koji se ponavljaju jer 17. decembra niko nije osvojio dovoljno glasova da formira vlast. Vladajuća Srpska napredna stranka je demantovala optužbe opozicije o izbornoj krađi, a dijalog o unapređenju izbornih uslova je propao.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu privremeno je obustavio pružanje terapije onkološkim pacijentima zbog nedostatka citostatika, saopšteno je 4. aprila iz ove zdravstvene ustanove. Iz Kliničkog centra upozoravaju kako je nedostatak citostatika hronični problem, te dodaju da je nabavka i plaćanje ovih skupih lijekova u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Rat u Ukrajini

Nakon višemjesečnog odgađanja koja su umanjila snagu Ukrajine u borbi protiv ruske invazije, zakon o pomoći vrijedan više milijardi dolara mogao bi uskoro biti usvojen u Kongresu SAD. Mike Johnson, republikanski predsjedavajući Predstavničkog doma, rekao je za Fox News 31. marta da želi da se nova pomoć Ukrajini odobri "odmah" i sugerisao da će predložiti paket ubrzo nakon što se Kongres vrati sa pauze 9. aprila. Johnson je rekao da će prijedlog uključivati "važne inovacije", što ukazuje da će se značajno razlikovati od prijedloga zakona koji je Senat usvojio u februaru.

Ruske bespilotne letjelice napale su u četvrtak rano ujutro nekoliko regija širom Ukrajine, ubivši osam ljudi, uključujući četiri u Harkivu, a dvije stambene zgrade bile su mete dvostrukog napada koji je predsjednik Volodimir Zelenski nazvao "gnusnim". Troje od četvero poginulih u Harkivu bili su spasioci koji su odgovorili na prvi napad i bili ranjeni u drugom udaru, rekao je na Telegramu guverner, Oleh Siniehubov.Najmanje 12 osoba je ozlijeđeno, a troje ih je u teškom stanju, kazao je.

Svijet

Bijela kuća je u četvrtak objavila službeni zapis telefonskog razgovora između američkog predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Navodi se da su dvojica čelnika razgovarala o situaciji u Pojasu Gaze, a da je Biden "naglasio da su napadi na humanitarne radnike i ukupna humanitarna situacija – neprihvatljivi". Ističe se i da je Biden jasno stavio do znanja potrebu da Izrael "najavi i provede niz specifičnih, konkretnih i mjerljivih koraka za rješavanje problema stradanja civila, humanitarne patnje i sigurnosti humanitarnih radnika".

Izraelske obavještajni izvori su otkrili korištenje sistema "Lavanda" u ratu u Gazi i tvrde da je dato dopuštenje za ubijanje civila u potjeri za militantima Hamasa, kojeg su SAD i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom. Izraelska vojska je razvila program koji se bazira na umjetnoj inteligenciji poznat kao "Lavanda" i koristi se kako bi identifikovao mete. Sistem Lavanda je igrao ključnu ulogu u ranoj fazi rata u Pojasu Gaze, pišu svjetski mediji.

Pogubljenja u Iranu su 2023. dostigla osmogodišnji maksimum, prema novom izvještaju Amnesty Internationala. Prošle godine su u Iranu izvršena 853 pogubljenja, uz najmanje 481 pogubljenje zbog osude za narkotike, navodi se u izvještaju ove organizacije objavljenom 4. aprila.

Tražimo odgovore

Peru je imao šest predsjednika od 2018. godine dok je trenutna šefica države Dina Boluarte na političkoj vrućoj stolici suočena sa pozivima da siđe sa položaja u jeku propitivanja njene kolekcije Rolex satova. Desetine policajaca i tužilaca pretresli su njen dom i kancelariju tokom uskršnjeg vikenda tražeći dokaze u slučaju.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte: Kako su Rolex satovi otvorili aferu predsjednice Perua?

Šta ima?

U današnjem podcastu poslušajte detalje o memorijalnoj šetnji “Stazom sjećanja” u Sarajevu, u sklopu obilježavanja dana početka opsade grada.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!