Dnevno@RSE: Bosna i Hercegovina obilježava Dan nezavisnosti; Sahrana Alekseja Navaljnog u Moskvi

Improvizovani spomenik Alekseju Navaljnom, ruskom opozicionom političaru na Malti, 19. februara 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

"U posljednjih nekoliko godina vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) postepeno je urušavala politička prava i građanske slobode, stavljajući pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva." Ovom ocjenom nevladina međunarodna organizacija Freedom House počinje svoj izvještaj o stanju političkih sloboda i građanskih prava u Srbiji u 2023. godini. Srbija je zemlja u kojoj je Freedom House zabilježio najveći pad sloboda od svih država Evrope.

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je 29. februara da finalni izvještaj kancelarije OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o parlamentarnim izborima u Srbiji jasno ocjenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno ugroženo.

State Department nastavlja da apeluje na Vladu Srbije da radi na implementaciji preporuka ODIHR-a u izvještaju o decembarskim izborima u Srbiji. U Vašingtonu kažu da je ODIHR u svom finalnom izvještaju iznio jasne preporuke kako treba da se rješavaju nedostaci uočeni tokom izbora u Srbiji 17. decembra.

Sjedinjene Američke Države neće pružati neupitnu podršku bilo kojoj vladi Kosova, bez obzira na činjenicu što će uvijek podržavati nezavisnost i narod, rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier. Ponovio je da SAD ne dovode u pitanje zakonitost uredbe Centralne banke Kosova, već način na koji je donijeta i njen uticaj na srpsku zajednicu na Kosovu.

Podjela računa za struju počela je na sjeveru Kosova 29. februara, potvrdili su novinari Radija Slobodna Evropa na terenu. Račune je izdalo preduzeće Elektrosever koje se nalazi u vlasništvu energetske kompanije Elektroprivreda Srbije. Kompanija je 24. juna 2023. godine dobila licencu od vlasti na Kosovu. Stanovnici na sjeveru Kosova, naseljenog većinom Srbima, ne plaćaju struju od 1999. godine.

Snežana Gavrilović iz Gradiške je jedan od nekoliko desetaka roditelja koji su se okupili u Banjaluci 29. februara da bi protestovali zato što odlukom vlasti u bh. entitetu Republika Srpska ostaju bez statusa "roditelj-njegovatelj" i mjesečne novčane naknade koja ide uz njega, zato što njihova djeca manji dio dana idu u školu ili dnevne centre. Njena kćerka Ksenija ima autizam i ADHD (poremećaj hiperaktivnosti), a zato što ide dva sata i pedeset minuta u školu, Snežana je ostala bez pomoći od 651 marke (oko 332 eura).

Roditelji kažu da ostaju bez stečenih prava, iako njihova djeca imaju 100-odstotni invaliditet.

Nastavnici u Crnoj Gori nerado govore o nasilju koje trpe. A ono je nerijetko, kako od roditelja, djece i od uprave škole. Posljednji slučaj iz jedne podgoričke škole zavrijedio je reakciju policije. Naime, 14-godišnji učenik dobio je prekršajnu prijavu zbog verbalnog i fizičkog napada na nastavnika Osnove škole "Savo Pejanović". Za incident se saznalo tek kada su učenici podijelili snimak iz učionice. Na isti način o događaju je saznalo i Ministarstvo prosvjete.

Muharem Štulanović, imam i profesor iz Bihaća oslobođen je pred Okružnim sudom u Banjaluci optužbi "za povredu ugleda i časti Republike Srpske i njenih naroda". Štulanović je optužen da je u januaru prošle godine, tokom vjerskog obreda u Bihaću ovaj bh. entitet nazvao "genocidnom tvorevinom". Pogledajte video o tome kako je Okružni sud Banjaluka ispoštovao odluku Ustavnog suda BiH, koji je ovo djelo iz Krivičnog zakonika RS proglasio neustavnim.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora za Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite i Fikreta Hodžića, vlasnika firme "Srebrena malina". Solak je osuđen na šest, a Hodžić na pet godina zatvora u predmetu "Respiratori", za zloupotrebe tokom pandemije COVID-a 19, pri javnoj nabavci medicinskih respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka (5,4 miliona eura) u Federaciji BiH. U istom predmetu osuđen je i bivši predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, čiji je advokat također zatražio odgodu odlaska na izdržavanje četverogodišnje zatvorske kazne, potvrđeno je u četvrtak iz Suda BiH za RSE. Novalić je bio kandidat Stranke demokratske akcije na opštim izborima 2022. godine.

"Vratićemo se tri puta jači, bez sikiracije", poruka je ostavljena 26. februara ove godine na jednoj od nekoliko zatvorenih Telegram grupa preko kojih su komunicirali makedonski "prodavci" lažnih debitnih kartica sa likom Donalda Trumpa. Sa grupe je, kako je utvrdio Radio Slobodna Evropa (RSE), ubrzo obrisan sav sadržaj. Dva dana nakon što je RSE objavio detalje internet mehanizma uspostavljenog sa ciljem da desetine Makedonaca, mahom iz grada Velesa, izvuče novac od građana Amerike, uslijedilo je brisanje sadržaja sa većine Telegram kanala.

Informacione tehnologije (IT) i kriza dva su, na prvi pogled, nespojiva pojma. Međutim, upravo je kroz krizu prolazila IT industrija u protekle dvije godine. "Nije lijepo i nije prijatno", riječi su kojim generalni direktor kompanije Quantox Technology Filip Karaičić opisuje dolazak ove krize u Srbiju i neophodnost optimizacije ili davanja otkaza zaposlenima.

Protestna akcija "Stop femicidu!", povodom trećeg ubistva žene od početka godine, održana je 29. februara na Trgu slobode u Novom Sadu. Okupljeni su poručili da se nadaju da će se "uspavane i anestezirane institucije probuditi dok nas ne desetkuju".

Aktivistkinje su nosile transparente sa porukama "Femicid može biti spriječen", "Nasilnike u zatvore, ne u medije", "Bezbjednost je moje pravo" i "Ni jedna mrtva više".

Rat Izraela i Hamasa

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da do primirja u Gazi najvjerovatnije neće doći do ponedeljka, dodajući da SAD provjeravaju izvještaje o izraelskim vojnicima koji su pucali na ljude dok su čekali na humanitarnu pomoć u Gazi. Biden je naveo da vjeruje da će taj incident zakomplikovati pregovore o prekidu vatre.

Ministarstvo zdravlja Gaze, kojim upravlja Hamas, saopštilo je da je u izraelskim napadima ubijeno 104 Palestinca, koji su čekali na humanitarnu pomoć, a da je ranjeno njih 280. Ovim je broj ubijenih od početka rata Izraela i Hamasa, kojeg Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju za terorističku organizaciju, porastao na više od 30.000 saopštilo je. Humanitarne grupe kažu da je postalo gotovo nemoguće dostaviti humanitarnu pomoć u većem dijelu Gaze. Ujedinjene nacije kažu da se četvrtina od 2,3 miliona Palestinaca u Gazi suočava sa glađu.

Izrael razmatra moguća ograničenja pristupa džamiji Al-Aksa u Jerusalimu tokom predstojećeg mjeseca ramazana, saopštili su iz tamošnje vlade 29. februara. "Konkretno pitanje molitve na Brdu hrama u Al-Aksi još je predmet rasprave u vladi", rekao je novinarima portparol izraelske vlade Avi Hajman.

Palestinci se okupljaju dok čekaju kamione s vrećama brašna da stignu, u blizini izraelskog kontrolnog punkta, u gradu Gazi 26. februara 2024.

Rat u Ukrajini

Više pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga poginulo je tokom operacije u okupiranom dijelu regiona Herson na jugu Ukrajine, saopštile su u četvrtak Snage za specijalne operacije ukrajinske vojske. U saopštenju nije navedeno koliko je ukrajinskih vojnika poginulo tokom operacije, prenosi Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Vodstvo separatističke proruske regije Pridnjestrovlje u Moldaviji zatražilo je u srijedu, 28. februara, zaštitu od Moskve u trenutku kada se strahuje da će to postati novo krizno žarište uz dvogodišnji rat Rusije protiv Ukrajine. Na specijalnom kongresu u Pridnjestrovlju - prvom od 2006. godine - poslanici su usvojili rezoluciju kojom se od ruskog parlamenta traži da "zaštiti" Pridnjestrovlje od napada Moldavije. Pridnjestrovlje se otcijepilo od Moldavije 1990. prije raspada Sovjetskog Saveza, ali njegovu nezavisnost niko u svijetu ne priznaje, čak ni Rusija koja ga podržava.

Evropske države raspravljaju o tome kako mogu da ojačaju vojnu podršku Moldaviji koja se suočava sa sve agresivnijim i destabilizirajućim naporima Rusije, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Francuske. Zamjenik portparola francuskog ministarstva vanjskih poslova Christophe Lemoin kazao je da će narednih dana evropski ministri vanjskih poslova i odbrane o tome razgovarati na sastanku u Parizu. Dodao je da će tema sastanka biti i jačanje podrške Ukrajini.

Privredna komora Srbije, saopštila je u četvrtak da u potpunosti podržava deklaraciju sa samita "Ukrajina – Jugoistočna Evropa", na kojoj su lideri iskazali podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine. Učesnici samita "Ukrajina-Jugoistočna Evropa" usvojili su 28. februara u Tirani zajedničku deklaraciju u kojoj se izražava podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim granicama od 1991. godine i obavezuje na učešće u poslijeratnoj obnovi te zemlje.

Svijet

Izbori u Iranu 1. marta dovest će do formiranja novog parlamenta i Skupštine stručnjaka, tijela koje bira vrhovnog lidera zemlje. Ali u desetinama audio i pisanih poruka poslanih iz Irana Radio Fardi RSE prethodnih dana, mnogi ljudi su rekli da neće glasati na, kako su rekli, nepoštenim izborima.

Bivši australijski političar "prodao je" zemlju stranoj špijunskoj mreži, rekao je šef državne obavještajne službe Australije, što su navodi koji su potresli Canberru. Otkriće koje je iznio šef Australijske sigurnosno-obavještajne organizacije (ASIO) tokom godišnjeg obraćanja u vezi procjena prijetnji, 28. februara, spominje da su bivšeg političara obrađivali strani agenti. Pitanje koje je ostalo bez odgovora je ko je ta osoba i kakve će posljedice snositi, pišu svjetski mediji.

Čovječanstvu prijeti veća opasnost sa dna mora nego iz svemira u slučaju rata ili prirodnih katastrofa. Naime, 95 posto svjetskih komunikacija odvija se kablovima na dnu mora i okeana, odnosno finansijske transakcije u vrijednosti deset hiljada milijardi dolara dnevno. O 'Hladnom ratu' Rusije i Zapada na dnu okeana pogledajte u video osvrtu Dragana Štavljanina, urednika spoljne politike RSE.

Šta ima?

U posljednjem podcastu za ovu sedmicu poslušajte o obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Već deceniju se u svijetu obilježava Dan nulte diskriminacije. U Banjaluci počinje Četvrti međunarodni sajam turizma.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!