Dnevno@RSE: U Tirani počinje samit za podršku Ukrajini; Kanada u zakonskoj ofanzivi protiv štetnosti interneta

U Tirani 28. februara počinje samit za podršku Ukrajini

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik posjetio je Crnu Goru, gdje se 27. februara, od crnogorskih zvaničnika, sastao samo sa predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem. Dodik je predložio sporazum o specijalnim vezama, po uzoru na onaj koji Banja Luka ima s Beogradom. Zbog posjete Dodika, nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Skupštine sa porukom "Mandiću i Dodiku moramo reći NE! Da je vječna Crna Gora. Da je vječna BiH".

Protest ispred Skupštine u Podgorici. 27. februar 2024. zbog posjete Milorada Dodika

Da se u selu Pecka kod Mrkonjić Grada, proglašenom za jedno od najljepših u Bosni i Hercegovini, kopa ruda boksita bez ekološke dozvole, saznalo se tek kada su se ekološka udruženja zainteresovala za ovaj rudnik u centralnoj BiH. Koliko dugo se kopala ruda bez potrebnih dozvola nije poznato, a investitor i vlasnik kompanije "Rudnik boksita" Vlajko Pekez, u razgovoru za RSE tvrdi da samo mora da obnovi dozvole zbog promjene zakona.

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi optužio je Srbiju da odbija da sprovede sporazum o normalizaciji odnosa, koji su dvije strane prihvatile prije godinu dana na prijedlog Evropske unije. Portparol Evropske unije Peter Stano je rekao da Kosovo i Srbija ne mogu napredovati na evropskom putu, ukoliko ne bude napretka u implementaciji prošlogodišnjeg Sporazuma o normalizaciji odnosa, ali i svih drugih postignutih u okviru dijaloga.

Prethodnih dana dogodila su se tri manja incidenta u Prajd info centru u Beogradu, prostoru namijenjenom informisanju o LGBT zajednici u Srbiji, rekao je 27. februara za RSE Aleksandar Savić, koordinator Prajd info centra. Prema njegovim riječima, dan ranije, 26. februara aktivisti su primjetili da je išaran grafit na izlogu prostora. Savić kaže da su svi incidenti prijavljeni policiji, ali da je "evidentno da država nikog ne sankcioniše". Inače, Zaštitnik građana za prava djeteta i rodnu ravnopravnost saopštio je u utorak da je pokrenuo postupak zbog optužbe za policijsko zlostavljanje LGBT osoba u Srbiji.

Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, i vlasnik firme "Srebrena malina", Fikret Hodžić, podnijeli su molbu Sudu Bosne i Hercegovine za odgodu izvršenja kazne zatvora, potvrđeno je u utorak za RSE iz ove pravosudne institucije. Solak je osuđen na šest, a Hodžić na pet godina zatvora u predmetu "Respiratori", za zloupotrebe tokom pandemije COVID-a 19, pri javnoj nabavci medicinskih respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka (5,4 miliona eura) u Federaciji BiH. Sud Bosne i Hercegovine je otpremio presudu 26. januara.

U Podgorici je u utorak obilježena 31. godišnjica zločina u mjestu Štrpci, u Bosni i Hercegovini, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje Civilnim žrtvama ratova 1991. - 2001. Među okupljenima su bili rođaci otetih, članovi Bošnjačkog vijeća, nevladinih organizacija. Niko od crnogorskih zvaničnika nije prisustvovao obilježavanju godišnjice.

Pročitajte priču o dječaku Nuhu, porijeklom iz BiH, koji je sahranjen tamo gdje je proveo djetinjstvo – mjestu koje su Ujedinjeni narodi i brojne humanitarne organizacije ocijenile kao mjesto gdje su "stalna i nečuvena kršenja prava djeteta"- u kampu Roj na sjeveru Sirije.

Aktivistice Feminističkog antimilitarističkog kolektiva iz Sarajeva čitali su imena ubijene djece iz Gaze na gradskim ulicama u utorak 27. februara. Organizatori navode da se time žele pridružiti globalnim pozivima za hitno zaustavljanje rata.

Čitanje imena ubijene djece u Gazi na glavnoj sarajevskoj ulici, 27. februara 2024.

Rat u Ukrajini

Ukrajinske vlasti su u utorak optužile Rusiju da provodi kampanju dezinformacija koja ima za cilj da podijeli ukrajinske saveznike i "demorališe" ukrajinsko društvo prije "nanošenja poraza" na bojnom polju. Rusija je pokrenula "plan sabotaže, informativnih operacija i provokacija" kako bi "smanjila podršku Zapada" Kijevu, saopštile su ukrajinske službe bezbjednosti.

Visoki ukrajinski zvaničnik u utorak je pozdravio razgovore o slanju trupa evropskih zemalja u Ukrajinu, no Kremlj je naveo da bi sukob između Rusije i NATO-a bio neizbježan ako evropske članice Alijanse pošalju trupe na ukrajinsku frontu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je u ponedjeljak mogućnost da evropske zemlje pošalju trupe u Ukrajinu, ali je upozorio da ne postoji konsenzus o tome.

Sud u Sankt Peterburgu poslao je 18-godišnju aktivisticu u istražni zatvor pod optužbom da je ponovno diskreditirala rusku vojsku uključenu u invaziju na Ukrajinu.

Pročitajte priču o ratnim ispovijestima djece iz Ukrajine koji je, zajedno s igračkama i drugim predmetima, prikupio i digitalizirao Muzej ratnog djetinjstva, koji je prije sedam godina otvoren u Sarajevu, a u Kijevu ima ured od 2020.

Svijet

Predsjednik SAD Joe Biden izjavio je da je Izrael pristao da zaustavi vojne aktivnosti u Pojasu Gaze za muslimanski sveti mjesec Ramazan, ako se postigne sporazum da ekstremistički pokret Hamas oslobodi taoce koje je oteo u napadu na Izrael u oktobru. Rekao da se nada da će doći do prekida vatre u sukobu do sljedećeg ponedjeljka.

Kanada je predložila novi zakon koji cilja na borbu protiv zloupotreba na internetu sa strogim kaznama za zločine iz mržnje, među kojima je i doživotni zatvor za poticanje genocida. Predloženi zakon o nanošenju štete na internetu traži od platformi društvenih medija da u roku od 24 sata uklanjaju postove, poput onih koji seksualizuju djecu i čine ih ranjivim za predatore na mrežama, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Pristupanje Švedske NATO savezu dodaje zadnji komadić u slagalicu Alijanse oko obala strateški važnog Baltičkog mora, ali Rusija i dalje predstavlja prijetnju ispod i iznad površine vode.

U rubrici ZAŠTO koju možete pronaći i na Facebook stranici pročitajte: Da li ulazak Švedske u NATO od Baltičkog mora pravi 'NATO jezero'?

Šta ima?

Današnji podcast o aktuelnostima iz BiH, između ostalog, donosi detalje o posjeti predsjedavajuća Vijeća ministara Borjane Krišto Tirani, gdje učestvuje na dva samita, jedan je o Ukrajini i Jugoistočnoj Evropi, a drugi o putu zemalja Zapadnog Balkana prema EU. Danas se obilježava Svjetski dan rijetkih bolesti.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pozdrav do sutra ujutro uz karikaturu Predraga Koraksića Coraxa.

Karikaturista Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez riječi.

Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!