Dnevno@RSE: Srpska lista bojkotuje Skupštinu Kosova, ne i plate; Pojas Gaze, 'smrtonosna zona' za novinare u 2023.

Prema izvještaju koji je 15. februara objavio Komitet za zaštitu novinara (CPJ) u izraelskim napadima na Gazu ubijena su 72 palestinska novinara, a u sukobu su nastradala i tri libanska i dva izraelska novinara.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE intervju

Bivša američka diplomatkinja i nekadašnja zamjenica šefa Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Jennifer Brush nije optimista da lideri Kosova i Srbije žele rješenja u dijalogu za normalizaciju odnosa.

Brush u intervjuu za RSE kaže da, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sebe "vidi kao predsjednika 'srpskog svijeta', ne može da bude pošten pregovarač ni za jednim stolom". Dodaje da bi Zapad trebalo više da pojača pritisak na Srbiju, jer, prema njenim riječima, Srbija je ta koja može učiniti više na destabilizaciji regiona, a ne Kosovo.

Balkan na RSE

Kako Srpska lista, najveća stranke Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, bojkotuje Skupštinu Kosova ali ne i plate? Deset srpskih poslanika, koji su većinom iz Srpske liste, pojavi se na par minuta na sjednicu Skupštine Kosova svakih šest mjeseci, kako im mandati ne bi bili oduzeti zbog neučestvovanja. Za ovakvo "strateško djelovanje", kako su ranije nazvali bojkot kosovskih institucija, svaki mjesec primaju poslaničku platu od oko 1.800 eura.

Pogledajte video o tome kako u jeku ponovnih poziva zvaničnom Beogradu da uvede sankcije Moskvi i da uskladi sigurnosnu i vanjskih politiku sa Evropskom unijom, u Srbiju i dalje stiže rusko naoružanje i vojna oprema. Antidron sistem Repelent posljednje je u nizu vojno sredstvo koje je iz Rusije dopremljeno u Srbiju i koje je predstavljeno 14. februara, na prikazu vojne opreme u Nišu.

Povodom Dana državnosti, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je 15. februara Vladimira Tolstoja, savjetnika za kulturu predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Opština Pljevlja, na sjeveru Crne Gore, svečanom akademijom obilježila je nacionalni praznik i istorijske datume kojima susjedna Srbija slavi Dan državnosti 15. i 16. februara. Na skupu u pljevaljskom Centru za kulturu je intonirana zvanična himna Srbije "Bože pravde". Lokalna opozicija i dio crnogorske javnosti ocijenio je da se ovim događajem podriva ustavni poredak i narušava suverenitet i Pljevalja i Crne Gore.

Snove najmanje 40 migranata koji su krenuli preko Bosne i Hercegovine ka boljem životu odnijela je rijeka Drina. Zahvaljujući ljekaru iz Bijeljine, volonteru iz Tuzle i pripadnicima Gorske službe spašavanja Bijeljina, dostojanstveno su pokopani. Sačuvani su i DNK uzorci kako bi se mogao utvrditi identitet.

Izgradnja autoputa u Makljenovcu, koje pripada općini Usora, na sjeveru BiH, "prijeti" da praktično podijeli ovo naselje. Kroz naselje prolazi regionalna cesta, kojom stanovnici putuju prema domu zdravlja i sjedištu općine. Međutim, u tom dijelu su u toku radovi na izgradnji autoputa zbog kojih će ova saobraćajnica biti presječena, dok mještani traže novi prilaz domu zdravlja i njivama.

U međuvremenu, mještani Lopara, na istoku Bosne i Hercegovine, održali su skup 15. februara izražavajući protivljenje otvaranju rudnika litijuma na planini Majevica, koja je prema prostornom planu Republike Srspke od 2015. do 2025. godine predviđeno da bude zaštićena kao 'Park prirode', o čemu još nema zvanične odluke.

Pokrenuta peticija protiv rudarenja u opštini Lopare na istoku BiH. 15. februar.2024. godine

Pogledajte i video prilog o tome kako, osim geografskog položaja, grijanja na čvrsta goriva i saobraćaja, zagađenosti Sarajeva doprinose i visoke zgrade. Posebno one izgrađene uz glavne koridore za provjetravanje grada u kotlini - rijeku Miljacku i glavnu cestu, upozoravaju stručnjaci. Kantonalna vlada najavljuje brojne projekte kojima će u narednih deset godina pokušati riješiti problem zagađenosti zraka.

Optički kabl za brzi internet još nije došao do kuće Ivice Jeremića iz Selevca u centralnoj Srbiji. Ovaj poljoprivrednik iz sela nadomak Smederevske Palanke internet konekciju ima na pametnom telefonu. Ali, ne zna da ga koristi. "Znam da uzmem mobilni, da se javim i pozovem, ovo drugo ne znam. Mi u 65 godina preko interneta da nešto tražimo, teško", priča za Radio Slobodna Evropa. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, petina seoskih domaćinstava u Srbiji je bez pristupa širokopojasnoj mreži, koja omogućava brzu internet vezu.

Kriza na Bliskom istoku

Izraelske snage upale su u četvrtak, 15. februara, u glavnu bolnicu u južnoj Gazi, nekoliko sati nakon što su usmrtila jednog pacijenta i ranile šestoricu u ovom kompleksu. Izraelska vojska je saopštila da je to bila ograničena operacija traženja ostataka talaca koje je uzeo Hamas, koga su SAD i EU označile kao terorističku organizaciju. Upad je uslijedio dan nakon što je vojska pokušala da evakuiše hiljade raseljenih ljudi koji su se sklonili u bolnicu Naser u Kan Junisu.

Izrael planira da proširi kopnene napade na grad Rafah, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od ofanzive na Pojas Gaze pokrenute nakon 7. oktobra i napada militanata Hamasa. Posljednjih dana, zračni udari Izraela počeli su da gađaju Rafah, koji se nalazi na južnom dijelu Pojasa Gaze i naslanja se na granicu sa Egiptom. Zašto Izrael planira ofanzivu na grad Rafah i šta bi ona značila?

Broj civilnih žrtava u dva izraelska zračna udara u Libanu porastao je na deset, javili su u četvrtak, 15. februara libanski državni mediji, čime je prethodni dan postao najsmrtonosniji u više od četiri mjeseca prekogranične razmjene vatre. Sedam članova porodice ubijeno je u izraelskom napadu u južnom Libanu, objavili su 15. februara mediji dodajući da je jedan dječak živ izvučen iz ruševina.

Više od tri četvrtine od 99 novinara i medijskih radnika koji su ubijeni širom svijeta tokom 2023. godine, ubijeni su u ratu između Izraela i Hamasa, prema izvještaju koji je 15. februara objavio Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Rat u Ukrajini

Ukrajina i Rusija su saopštile da su 15. februara na njihove teritorije izvedeni raketni i napadi dronovima u kojima je stradalo i povrijeđeno više civila i pričinjena materijalna šteta. Ukrajina je po drugi put proglasila potpunu uzbunu za zračni napad nakon što su otkriveni ruski ratni avioni MiG 31 koji su poletjeli sa vojnih aerodroma u Rusiji.

Ukrajina je u četvrtak saopštila da povlači trupe iz nekih dijelova istočnog grada Avdijevke na bolje položaje nakon višemjesečnih teških borbi, a u borbi su se uključili rezervni borci iz specijalnih jedinica.

Kazahstanska pozorišna trupa, koja se sastoji uglavnom od ruskih migranata koji su pobjegli iz svoje domovine nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022., dokumentirala je priče drugih koji su krenuli na isto putovanje. Pročitajte kako su iskustva Rusa koji su pobjegli zbog rata u Ukrajini postala materijal za predstavu.

Svijet

Sjedinjene Države su prikupile osjetljive obavještajne podatke o ruskom antisatelitskom naoružanju koji su podijeljeni sa visokim zvaničnicima američke vlade. Obavještajni podaci su izazvali, istovremeno hitno ali i nedovoljno jasno upozorenje administraciji predsjednika Joe Bidena da deklasifikuje informacije o onome što je okarakterisano kao "ozbiljna nacionalna sigurnosna prijetnja", pišu svjetski mediji.

Potpredsjednica SAD Kamala Harris i državni sekretar Anthony Blinken suočavaju se sa teškim zadatkom na godišnjoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja počinje u petak, 16. februara, da uvjere saveznike da Sjedinjene Države ostaju posvećene odbrani njihove sigurnosti. Oni bi trebalo da prisustvuju godišnjem skupu manje od nedelju dana nakon što je Donald Trump, kandidat za republikansku nominaciju za predsjednika, rekao da neće braniti saveznike iz NATO-a koji nisu potrošili dovoljno na odbranu.

Šta ima?

U današnjem podcastu poslušajte više o hitnoj sjednici Doma naroda BiH o Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i o učešću ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pozdrav do ponedjeljka uz karikaturu Predraga Koraksića Coraxa.

Karikaturista Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez riječi.

Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org


Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!