Dnevno@RSE: Istrage unutar crnogorskog sektora bezbjednosti; Francuska optužuje Rusiju za orkestriranu kampanju dezinformacija

Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore održana 9. februara 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore otvorilo je nekoliko istraga povodom međusobnih optužbi između članova aktuelne i prethodne Vlade, poslanika, visokih policijskih službenika. Akterima, koji su se preko medija i javno na skupštinskom Odboru optuživali za korupciju i povezanost sa organizovanim kriminalnim grupama zajedničko je da su, po funkcijama ili preko parlamentarnih tijela, uključeni u pitanja bezbjednosti Crne Gore.

Više od godinu nakon što joj je prodana tvornica eksploziva u srednjoj Bosni, zagrebačka kompanija "WDG promet" nije preuzela kupljene nekretnine. Krajem januara ove godine zemljižnoknjižni ured odbio je uknjižiti vlasništvo, uz obrazloženje da se radi o državnoj imovini čija je prodaja zakonom zabranjena. Prodaja tvornice u Vitezu, spominjala se, također, proteklih mjeseci, nakon pokretanja međunarodne istrage zbog nestanka ukrajinskog novca za naoružanje.

Zabrana uvoza robe iz Srbije na Kosovo odrazila se i na poskupljenje nekih proizvoda na tržištu, kaže Krešnik Bublaku, menadžer jednog tržnog centra na Kosovu. To pokazuje da se zbog zabrane određene isporuke moraju vršiti sa udaljenijih destinacija - što direktno utiče na rast cijena. Predstavnici privrednih komora u zemlji kažu da bi Vlada trebalo da ukine ovu mjeru, jer, kako navode, osim što utiče na cijene, utiče i na potencijalne investitore.

Sve je više nagovještaja iz Minska da Bjelorusija želi veću trgovinsko-ekonomsku saradnju sa Srbijom. Nekadašnji ambasador Srbije u Minsku Srećko Đukić ocjenuje da je Srbija uvijek interesantna kao izvozna destinacija za Belorusiju, od raznih gotovih proizvoda, traktora, kombajna, metala, do drveta. Bjelorusija je pod sankcijama Evropske unije zbog svoje uloge u invaziji Rusije na Ukrajinu, dok se Srbija selektivno priključivala tim sankcijama.

Kineska kompanija "Srbija Ziđin Koper" saopštila je 13. februara da je prinuđena da privremeno obustavi proizvodnju u rudniku "Novo Cerovo" zbog blokade puta koji vodi ka ovom rudniku na istoku Srbije. Kako je saopšteno, blokada puta koju meštani sela Krivelj sprovode od kraja januara dovela je do prekida snabdijevanja rudnika repromaterijalom, pošto su u utorak iscrpljene zalihe dizela, eksplozivnih sredstava, kugli i ostalog.

Državljani Sjeverne Makedonije od 13. februara mogu putovati samo s novim pasošima, pod novim imenom države. Izuzetak su neke zemlje regiona, u koje i dalje mogu ući sa starim ličnim kartama "Republike Makedonije". U videu pogledajte kakvo je stanje bilo jučer na graničnom prelazu Blace s Kosovom.

Rat Izraela i Hamasa

Izrael i Hamas napreduju ka dogovoru koji ima za cilj postići prekid vatre i osloboditi taoce držane u Pojasu Gaze, tvrde zvaničnici koji su upoznati s pregovorima, prenio je 13. februara AP. Razgovori su nastavljeni u Egiptu čak i nakon što je Izrael pojačao svoju ofanzivu u gradu Rafahu na jugu Gaze, gdje je 1,4 miliona raseljenih Palestinaca pobjeglo potražiti sklonište od borbi.

Palestinci na mjestu napada na kuću u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, 12. februar 2024.

Rat u Ukrajini

Rusko granatiranje i udari dronova ubili su najmanje tri osobe i nanijeli štetu kritičnoj energetskoj infrastrukturi u nekoliko ukrajinskih regija 13. februara, izvijestili su regionalni zvaničnici i vojska.

Američki Senat dao je odobrenje za paket pomoći od 95,3 milijarde dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan nakon višesedmičnih pregovora. Ali njegova sudbina u Zastupničkom domu koji kontroliraju republikanci daleko je od izvjesne, budući da je bivši predsjednik SAD-a i kandidat za predsjednika 2024. Donald Trump pozvao republikance da izbjegnu donošenje zakona koji bi predsjedniku Joeu Bidenu dao priliku "za zakonodavnu pobjedu", javlja DPA.

Biden je u utorak pozvao republikance u donjem domu Kongresa da odobre pomoć za Ukrajinu i upozorio da protivljenje usvojenom zakonskom prijedlogu "ide na ruku (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu".

Američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith, rekla je u utorak da ne očekuje da će Alijansa izdati poziv Ukrajini za članstvo na samitu u Washingtonu sljedećeg jula. Dok se bori protiv ruske invazije, Ukrajina je jasno dala do znanja da joj je cilj postati članica vojnog saveza predvođenog SAD.

U videu pogledajte kako su se novinari RSE našli pod prismotrom drona i policijskim ispitivanjem nakon što su se približili jahti vrijednoj 700 miliona dolara, za koju se vjeruje da je u vlasništvu Vladimira Putina. Luksuzni brod Šeherezada zaplijenila je Italija 2022. u okviru sankcija EU zbog invazije na Ukrajinu.

Svijet

Mreža koja djeluje u zapadnoj Evropi "utire put za onlajn manipulacije" u ključnoj izbornoj godini u kojoj će, po nekim procjenama, glasati gotovo polovina svjetske populacije. Francuski vojni i stručnjaci za cyber sigurnost kažu kako su identifikovali mrežu lociranu u Moskvi koja širi propagandu i dezinformacije po zapadnoj Evropi, pišu svjetski mediji.

Moskva je stavila estonsku premijerku Kaju Kallas na potjernicu Rusije, što je prvi put da je strani čelnik stavljen na popis Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog "uništavanja spomenika sovjetskim vojnicima", dok odnosi između Kremlja i Zapada i dalje pokazuju znakove pogoršanja. Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi potvrdilo je potez 13. februara.

S druge strane, estonska Vanjska obavještajna služba je u utorak saopštila da se Rusija priprema za vojni sukob sa Zapadom u sljedećoj deceniji. Šef obavještajne službe rekao je da se procjena temelji na ruskim planovima da udvostruči broj snaga stacioniranih duž svoje granice s članicama NATO-a Finskom i baltičkim državama Estonijom, Litvom i Latvijom.

Mađarska predsjednica Katalin Novak podnijela je ostavku nakon kritika javnosti zbog njenog pomilovanja muškarca osuđenog za saučesništvo u seksualnom zlostavljanju djece. Skandal je potresao Mađarsku i njenu vladajuću elitu i nagovještava prijeteće izazove za premijera Viktora Orbana i njegovu vladajuću stranku Fidesz.

Tražimo odgovore

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u novembru 2022. potpisao dekret kojim se potvrđuje dokument iz 2021. o ruskim "tradicionalnim duhovno-moralnim vrijednostima", uključujući "služenje domovini", "čvrstu porodicu" i "prioritet duhovnog nad materijalnim". Kako se to odražava na feministkinje u Rusiji pročitajte u rubrici ZAŠTO koju možete pronaći i na Facebook stranici.

Šta ima?

U današnjem podcastu, između ostalog, poslušajte o sjednici Vijeća ministara BiH na kojoj će se razmatrati zahtjev Ambasade Rusije za organiziranje ruskih predsjedničkih izbora na tlu BiH. Dan je oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org


Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!