Dnevno@RSE: Novi protest u Beogradu zbog navoda o izbornoj krađi; Glasanje UN-a o Gazi odgođeno za srijedu; Istraga EU protiv platforme X

Jedna od poruka demonstranata na protestu u Beogradu, 19. decembar 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Izbori u Srbiji

Pobjeda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića negativna je i opasna, prvenstveno po stabilnost Bosne i Hercegovine, ali i Crne Gore i Kosova, jer će on preko saveznika u ovim zemljama predstaviti sebe i Srbiju kao veto igrača u regionu, ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa analitičar iz Podgorice Zlatko Vujović. Milorad Dodik iz BiH i Andrija Mandić iz Crne Gore, bili su pored Vučića na bini 17. decembra kada je u štabu Srpske napredne stranke (SNS) proglasio apsolutnu pobjedu na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Vozila firme preduzetnika koji je privođen uoči izbora u crnogorskom gradu Nikšiću prije dvije godine i kome je prošle godine zabranjen ulazak u Crnu Goru iz BiH, uočena su na lokaciji gdje su dovoženi glasači iz BiH na nedjeljnim izborima u Srbiji. Ko je finansirao ovo obezbjeđenje, prevoz glasača, kao i koliko je birača iz Republike Srpske glasalo na beogradskim biračkim mjestima još nije poznato.

Predsjednik SNS-a Miloš Vučević izjavio je da očekuje da njihov kandidat Aleksandar Šapić bude ponovo gradonačelnik Beograda jer je "lista okupljena oko SNS pobijedila u Beogradu". Opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" pak tvrdi da je pobjeda SNS-a u Beogradu rezultat izborne krađe i da je neće priznati.

Na poziv najveće opozicione koalicije, demonstranti su se 19. decembra ponovo okupili ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) u centru Beograda, tražeći poništavanje izbora u glavnom gradu. Uz zahtjev da se ponište izbori i raspišu novi, dvoje lidera koalicije "Srbija protiv nasilja" nastavilo je štrajk glađu.

"Glasački listići" preko kojih je ispisano - falsifikat na protestu ispred sjedišta Republičke izborne komisije u Beogradu, 19. decembar 2023.

I opozicione partije u Novom Pazaru zatražile su na protestu 19. decembra poništavanje lokalnih izbora u tom gradu u regionu Sandžaka na jugoistoku Srbije, ukoliko izborna komisija ne omogući uvid u cjelokupan izborni materijal.

Evropska poslanica Viola von Cramon, članica posmatračke misije Evropskog parlamenta na izborima u Srbiji, iznijela je sumnje u regularnost izbornog procesa. Istakla je da su izbori održani u nejednakim uslovima i sprovedeni uz česte nepravilnosti na dan i prije izbora, uključujući, kako je navela, zloupotrebu administrativnih resursa, kupovinu glasova i kršenje tajnosti glasanja.

Visoki predstavnik EU Josep Borrell i komesar za proširenje Oliver Varhelyi pozvali su u utorak Srbiju da "opipljivo unaprijedi" izborni proces. Poziv Srbiji da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima uputile su i Sjedinjene Države.

S druge strane, predsjednici Turske i Azerbejdžana Redžep Tajip Erdogan i Ilham Alijev uputili su 19. decembra čestitke predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom pobjede koalicije Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima.

Balkan na RSE

Šta je povezivalo još uvijek aktuelnog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića? To pitanje je postavljala bh. javnost u danu kada su obojica uhapšena 18. decembra. Rebus je riješio dan kasnije glavni bosanskohercegovački tužilac Milanko Kajganić, koji je na konferenciji za novinare izjavio da se sumnjiče za neovlašteno prisluškivanje sudaca i tužilaca u više predmeta s organizovanim kriminalom i korupcijom 2020. godine. Predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine "prijeti" suspenzija.

Za nekadašnjeg prvog čovjeka obavještajne službe BiH godinama su vezivane afere, vođeni ili se vode sudski postupci, a završio je i na američkoj crnoj listi. U video pogledajte ko je Osman Mehmedagić Osmica?

Narednih nekoliko sedmica je ključno za eurointegracije Bosne i Hercegovine nakon prošlosedmične odluke Evropskog vijeća da preporuči otvaranje pristupnih pregovora kada se postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo, ocijenili su u utorak evropski zvaničnici u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt izjavio je da će on nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH koji se tiču izbornog integriteta u ovoj zemlji, ukoliko ih zakonodavci ne izglasaju u narednim danima.

Više međunarodnih organizacija zatražilo je od crnogorske policije i tužilaštva da hitno procesuiraju prijetnje silovanjem koje je dobilo pet novinarki. Nepoznata osoba uputila je 12. decembra prijetnje na mail adresu urednice M portala Danice Nikolić. Prijetnjama su obuhvaćene i novinarke iz različitih medija Tamara Nikčević, Bojana Dabović, Mirka Dević i Slavica Kruščić Vasović. Slučaj je odmah prijavljen Upravi policiji i podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu.

Kosovska agencija za privatizaciju (AKP) preuzela je upravu nad kompleksom "Rajska banja" u Banjskoj kod Zvečana, kao imovinu društvenog preduzeća na Kosovu, i dala je u zakup Ministarstvu unutrašnjih poslova. Na ovu vijest oštro je reagovala Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije.

Sarajevo je u utorak ponovo dospjelo na vrh ljestvice gradova s najvećim onečišćenjem zraka, podaci su portala AirVisual koji prikuplja informacije s mjernih stanica iz država širom svijeta. Poslije Sarajeva slijede Lahore (Pakistan) i Kolkata (Indija). Koliko je zagađen zrak u drugim gradovima na Zapadnom Balkanu pogledajte u interaktivnoj mapi RSE.

Na izložbi u Prištini, umjetnice Renea Begolli i Luiza Thaqi su predstavile priče žena koje su postale majke tokom ratnog perioda na Kosovu, odnosno poteškoće sa kojima su se suočavale. Renea i Luiza smatraju da su ispovijesti žena isključene iz diskusija o ratu na Kosovu, te je to jedan od glavnih motiva što su organizovale izložbu. "Uvijek slušamo ratne priče o ratnicima, o različitim tragedijama – priče koje traju. Ali vidjeli smo da se o ispovijestima žena priča samo unutar kuće i među ženama", kaže Luiza za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Luiza Thaqi, u pozadini, i Renea Begolli, u izložbenom prostoru "Reci da me podsjeti, da ne zaboravimo".

Rat Izraela i Hamasa

Glasanje Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji o zaustavljanju neprijateljstava u Gazi odgađano je nekoliko puta 19. decembra uslijed intenzivne rasprave oko teksta Nacrta rezolucije, dok članovi Vijeća nastoje izbjeći bilo kakvu mogućnost da se na njega stavi veto. Glasanje je odgođeno za srijedu, 20. decembra. Najnovije informacije pratite na blogu uživo.

Izraelski predsjednik Isak Hercog rekao je da je Izrael spreman za još jednu humanitarnu pauzu u Pojasu Gaze kako bi osigurali oslobađanje još talaca koji se drže na toj teritoriji i isporuke humanitarne pomoći. Izraelska vlada je pod sve većim međunarodnim pritiskom da pristane na prekid vatre u Pojasu Gaze gdje se povećava broj civilnih žrtava i razmjere teške humanitarne krize.

Hamas i Izrael su optuženi za kršenje međunarodnog prava tokom njihovog trenutnog sukoba. Ujedinjene nacije kažu da prikupljaju dokaze o osumnjičenima za ratne zločine sa obje strane. Ali, ko može da odluči da li su takvi zaista počinjeni i ko se – ako iko – može smatrati odgovornim, saznajte u novom izdanju Exposea.

Američki državni sekretar Antony Blinken osudio je napade jemenskog pokreta Huti na komercijalne brodove u međunarodnim vodama u Crvenom moru, izvijestio je State Department. Huti, koje podržava Iran, ušli su u rat između Izraela i militantne grupe Hamas tako što su počeli da napadaju brodove na vitalnim plovnim putevima, a ispalili su dronove i projektile na Izrael. Huti su u ponedjeljak rekli da su izvršili napad dronom na dva teretna broda u novom napadu u ovom regionu. Sjedinjene Američke Države pokrenule su 19. decembra multinacionalnu operaciju za zaštitu trgovine u Crvenom moru.

Palestinci stoje na mjestu izraelskog napada na kuću, usred sukoba između Izraela i militantne grupe Hamas, u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, 19. decembra

Rat u Ukrajini

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk izjavio je da je njegova kancelarija dokumentovala najmanje 100 smrtnih slučajeva civila u ruskom pritvoru na ukrajinskim teritorijama koje su pod okupacijom Rusije, uključujući anektirano poluostrvo Krim. Pozivajući se na novi izvještaj UN, Turk je u utorak u Ženevi izvijestio da postoje znaci da je najmanje 39 civila mučeno prije smrti. Podaci koje navodi Turk odnose se na cijeli period od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022.

Bogdan Jermohin je u dobi od 16 godina prisilno odveden iz uništenog rodnog grada Mariupolja u istočnoj Ukrajini u Moskvu. Na njegov 18. rođendan, ispunila mu se želja i vratio se u Ukrajinu da popravi svoj život kao odrasla osoba. U Razgovoru za Ukrajinski servis RSE-a govori o naporima Moskve da ga indoktrinira i da ga regrutuje u rusku vojsku da se bori protiv svoje domovine i o njegovoj želji da pobjegne iz Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak da vjeruje da će dodatna vojna pomoć iz SAD da se zemlja odbrani od invazije Rusije uskoro stići uprkos indikacijama da veliki zakon za sredstva Ukrajini neće proći Kongres do kraja godine.

Svijet

Evropska unija je pokrenula istragu društvene mreže X, ranije poznate kao Twitter, koja je u vlasništvu milijardera Elona Muska, zbog navodnog kršenja pravila vezanim za objave sadržaja nakon napada Hamasa na Izrael.

Ovo je prva istraga pod Zakonom o digitalnim uslugama (Digital Services Act, DSA), koji je stupio na snagu u novembru prošle godine i obavezuje velike onlajn platforme i pretraživače da budu angažovaniji u borbi protiv nezakonitih sadržaja i rizika po javnu bezbjednost, pišu svjetski mediji.

Šta ima?

U srijedu, 20. decembra pred Sudom BiH trebalo bi početi suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS. Istog dana zakazani su i protesti ispred OHR-a i ispred Preventa u Sarajevu. Više o tome u današnjem podcastu 'Šta ima?'.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org


Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!