Dnevno@RSE: Sve zemlje, uključujući Srbiju, prihvatile EU deklaraciju; Optužnice za planiranje državnog udara u Njemačkoj

Palestinci u kampu za raseljene u Rafi, u južnom pojasu Gaze gdje se sklonila većina civila, 13. decembra 2023. godine.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Sve zemlje Zapadnog Balkana su se uskladile sa deklaracijom na samitu EU-Zapadni Balkan održanom u srijedu u Briselu. Ovo se navodi u deklaraciji koju je usvojilo 27 šefova država i vlada Evropske unije. Taj dokument poziva sve zemlje Zapadnog Balkana da uvedu sankcije Rusiji i rade na sprječavanju zaobilaženja restriktivnih mjera koje je Brisel uveo protiv Moskve kao odgovor na agresiju na Ukrajinu. Više izvora je potvrdilo da se i Srbija u potpunosti uskladila sa deklaracijom, ali da je premijerka te zemlje Ana Brnabić tokom samita iznijela svoju "nacionalnu poziciju".
  • Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izrekao je u srijedu da njegovu zemlju "ništa neće zaustaviti" na putu "pobjede", ni pogibije vojnika ni "međunarodni pritisak" u ratu protiv militantnog palestinskog pokreta Hamas. S druge strane, Izrael se suočava sa rastućom diplomatskom izolacijom zbog ofanzive u Gazi, jer UN zahtijevaju hitan humanitarni prekid vatre, a američki predsjednik Joe Biden kaže da "neselektivno" bombardovanje civila tu zemlju vodi ka sve manjoj međunarodnoj podršci. Najnovije informacije pratite na blogu uživo.
  • Predstavnici skoro 200 zemalja saglasili su se u srijedu na klimatskom samitu UN COP28 da počnu smanjivanje globalne potrošnje fosilnih goriva kako bi se spriječio najgori uticaji klimatskih promjena, što je prvi sporazum takve vrste koji naznačava eventualni kraj ere nafte.

Balkan na RSE

Koliko birača iz opština na Kosovu može da glasa na predstojećim izborima u Srbiji biće poznato nakon što se zaključi birački spisak, a zakonski rok da Republička izborna komisija to uradi je četvrtak, 14. decembra, u ponoć, kada u Srbiji počinje i izborna tišina. U međuvremenu, zvanični podaci po opštinama dostupni su samo na osnovu presjeka biračkog spiska. Međutim, ti presjeci koje vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ne slažu se sa konačnim brojem birača koji zaključuje Republička izborna komisija, pokazuje istraživanje RSE na osnovu podataka iz prethodnih godina. Neslaganja su najizraženija kada su u pitanju birači sa Kosova.

Sistematska zloupotreba institucija, javnih funkcija i najuticajnijih medija, kojom su izborni akteri stavljeni u neravnopravan položaj, obilježila je izbornu kampanju u Srbiji, ocjena je nevladinog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA). S druge strane, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) prognozira da mladi neće biti dovoljno predstavljeni u narednom sazivu Skupštine Srbije nakon izbora 17. decembra.

Četiri dana uoči izbora u Srbiji, predsjednik Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom. Gostujući na televiziji Happy, Dodik je u utorak izjavio da će izaći na izbore u Srbiji i glasati za Vučićevu Srpsku naprednu stranku.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je u srijedu da je podiglo optužnicu protiv četiri osobe, koje se sumnjiče da su počinile teroristički akt. Oni su optuženi za napad na Opštinsku izbornu komisiju u Sjevernoj Mitrovici u decembru prošle godine.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je izručenje bivšeg potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića Prištini "nemoguće". "Svi sudski procesi će se voditi pred domaćim sudovima", rekao je on komentarišući potjernicu koju je za Radoičićem izdao Interpol.

Američki ambasador na Kosovu Jeffry Hovenier ponovio je stav SAD da zvanična Priština mora da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, te da ona mora biti i u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill izjavio je 13. decembra da "Srbi treba da shvate da je njihova sudbina u njihovim rukama, a ne u Vašingtonu, Briselu i Pekingu".

Milan Trišić osuđen je pred Sudom Bosne i Hercegovine na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina na području opštine Bratunac, na istoku BiH, potvrđeno je za RSE. Radi se o prvostepenoj presudi. Ranko Draškić i Savo Manojlović oslobođeni su 13. decembra od optužbe za ratni zločin protiv čovječnosti na području prijeratne sarajevske opštine Ilijaš, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Ljubomir Ristić će i ovog 14. decembra posjetiti grob svog sina i zapaliti mu svijeću. Tada se navršava četvrt vijeka od kako je njegov, tada osamnaestogodišnji sin Svetislav, ubijen zajedno sa još pet prijatelja u Peći - zapadnom dijelu Kosova. Slučaj do danas nije dobio epilog. "U pitanju su 25 teških i bolnih godina", kaže Ristić za RSE.

Nekoliko osnovnih i srednjih škola u Beogradu od novembra su na meti novog talasa lažnih dojava o bombama koje stižu elektronskom poštom. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal nisu odgovorili na pitanja RSE dokle je stigla istraga o tome ko stoji iza lažnih prijetnji. Gostujući na Prva TV, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu uvečer da će biti "uhvaćena" mreža onih koji su najčešće slali lažne dojave o bombama.

Crna Gora nema ambasadore u više od 75 posto ambasada, ali ni šefove misija pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku i NATO-u u Briselu. Od posljednjeg imenovanja prošlo je više od dvije godine, a neizvjesno je koliko će trajati proces izbora novih diplomatskih predstavnika o čemu treba da postignu dogovor predsjednik države, vlada i Parlament.

Dvije osobe su preminule u požaru u staračkom domu u beogradskom naselju Mali Mokri Lug, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Evakuisana su 73 korisnika doma i osam zaposlenih.

Decembarske dane, još uvijek bez snježnog pokrivača, 74-godišnji Alija Mujić koristi da pripremi drva za zimu, koja njegovo selo, svake godine, odsiječe od svijeta. Njemu će ovo biti prva zima koju će provesti u kući u selu Krušev Do, udaljenom od Srebrenice 50 kilometara. Do sada je u selo, kako kaže za RSE, dolazio samo ljeti iz Dubrovnika gdje je radio i ostvario penziju. Pročitajte kako žive mještani u jednom od najudaljenijih sela Srebrenice.

Na jednoj od kuća u selu Krušev Do stoji i tabla na kojoj piše: "Ako vam je prahnulo divaniti, bujrum u selo. Rasim će vas gotiviti."

Rat u Ukrajini

Najmanje 53 osobe, uključujući devetoro djece, ranjene su u ruskom raketnom napadu na Kijev rano u srijedu uprkos tome što su oborene sve ispaljene rakete, saopštili su zvaničnici. Povrede su zadobile otpacima oborenih projektila, saopštile su službe za vanredne situacije i dodale da je 18 žrtava, uključujući nekoliko djece, hospitalizirano, prenio je Ukrajinski servis RSE-a.

Svijet

Njemački tužioci su optužili 27 osumnjičenih ekstremista krajnje desnice za planiranje državnog udara. Osumnjičeni su optuženi za članstvo u marginalnom pokretu Reichsburger ili Građani Reicha. Konkretne pripreme za državni udar počele su u ljeto 2021. Plan je bio da se osvoji vlast upadom u Bundestag, njemački parlament, s malom grupom naoružanih ljudi. Uključeni u planiranje državnog udara terete se za terorizam, izdaju i pokušaj ubistva, ali tokom istrage otkriveni su i novi detalji o njihovim vezama sa Rusijom, pišu svjetski mediji.

Premijer Velike Britanije Rishi Sunak osvojio je većinu u parlamentu na glasanju o nacrtu zakona koji bi omogućio da Velika Britanije šalje azilante koji ilegalno stignu u tu državu u Ruandu. Šta podrazumijeva britanski zakon o deportaciji migranata u Ruandu?

Presuda Vrhovnog suda Rusije, donesena 30. novembra kojom se zabranjuje "međunarodni LGBT društveni pokret" bila je najnoviji i vjerovatno najteži udarac LGBT zajednici u zemlji. "Atmosfera se promijenila: postalo je vrlo jezivo, kao da se neka vrsta viskozne tame nadvija nad svima nama", rekla je jedna žena.

Solidarnost i saosjećanje sa LGBT zajednicom u Rusiji izrazili su i aktivisti iz Srbije okupljanjem ispred ambasade Rusije u Beogradu.

Aktivisti iz Srbije su osudili potez ruskog Vrhovnog suda i zatražili od zvaničnog Beograda da prestane s podrškom Moskvi.

Tražimo odgovore

Kako se virus koji izaziva COVID-19 vremenom stalno mijenja, tako nastaju nove varijante koje mogu da se šire brže i efikasnije, te postanu češće u odnosu na druge. Dok se s jedne strane postavlja pitanje da li je i kada će korona virus postati sezonska gripa, s druge su stručnjaci zabrinuti.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte: Da li je COVID postao samo zimski grip?


Šta ima?

U podcastu poslušajte više o predstavljanju projekta "Zaključavamo cijene" u Federaciji BiH te o izložbi u Zemaljskom muzeju o inkluzivnosti mode u kojoj učestvuju ljudi u pokretu.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org


Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!