Dnevno@RSE: Protest radnika ArcelorMittala u Zenici; Elitni američki univerziteti u nemilosti zbog antisemitizma

Protest radnika ArcelorMittala u Zenici, 11. decembar 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

State Department proširio je listu osoba kojima je zbog sumnje u korupciju zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države i na nju dodao bivšeg šefa obavještajne agencije Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića i bivšu državnu tužiteljicu Dianu Kajmaković. Kajmaković je zabranjen ulazak u SAD zbog njenog učešća u značajnoj korupciji, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića podnijela je pismenim putem žalbu Sudu BiH zbog odbijanja da se sudski proces prebaci iz Sarajeva u Osnovni sud u Banja Luku, potvrdio je 11. decembra za Radio Slobodna Evropa Dodikov advokat, Goran Bubić. Premještanje procesa odbrana je zatražila zbog, između ostalog, "sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH".

Usklađivanje vanjske politike i nastavak puta Srbije ka Evropskoj uniji ili "redefinisanje odnosa" sa Zapadom i okretanje Istoku? Nastavak dijaloga sa Kosovom ili odbacivanje evropskog plana? Pogledajte kako na ova pitanja odgovaraju učesnici u izbornoj trci za mjesta u Skupštini Srbije 17. decembra.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije Brankica Janković ocijenila je da su elementi nasilja i govora mržnje u predizbornoj kampanji uznemirili javnost i ponovila da su postupci kojima se podstiče diskriminacija ili nasilje nedopustivi i zakonom zabranjeni.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković rekao je da je razgovarao sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom o do sada postignutim sporazumima Kosova i Srbije, posebno uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi izjavio je da je potpisivanje ugovora Elektrosevera i Kosovske kompanije za distribuciju električne energije još jedan korak ka normalizaciji snabdijevanja električnom energijom i ispostavljanju računa građanima u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Pročitajte detalje o potpisanom sporazumu te šta kažu građani?

Osnovni sud u Prištini odredio je 11. decembra pritvor za T.D., četvrtog osumnjičenog za koga se vjeruje da je povezan sa ubistvom Ljiridone Murselji koja je ubijena 29. novembra u selu u blizini Prištine. Za trojicu muškaraca, za koje se sumnja da su umiješani u ubistvo - uključujući njenog supruga Naima Murseljija - sud je prije nekoliko dana odredio istu mjeru pritvora.

Kancelarija glavnog javnog tužioca Balikesira u Turskoj odredila je ekstradicioni pritvor Ljupču Palevskom u trajanju od 40 dana, saopštilo je makedonsko Ministarstvo pravde. Palevski je osumnjičen za ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske i 74-godišnjeg Panča Žežovskog. Prema dosadašnjoj istrazi, nakon ubistava Palevski je pobjegao iz zemlje, prvo u Srbiju, zatim u Bugarsku, a potom u Tursku. Tamo je uhapšen prošlog utorka.

Austrougarska tvrđava Arza na poluostrvu Luštica u Herceg Novom i 11 hektara zemljišta uz obalu Jadrana, skoro dvije decenije je u vlasništvu rusko-srpskog konzorcijuma, koji je 2005. najavio da će na tom prostoru sagraditi luksuzni turistički kompleks uz 100 miliona eura investicija. Iako je više puta najavljivala, država nije do sada zaštitila tvrđavu Arza iz 19. vijeka kao kulturno dobro, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Vladi Crne Gore.

Tvrđava Arza na istoimenom rtu, na ulazu u Bokokotorski zaliv.

RSE intervju

Kolumnista za međunarodne odnose Washington Posta, David Ignatius za Gruzijski servis RSE govori o ratovima u Ukrajini i Gazi, o tome kako američki izbori iduće godine mogu da utiču na međunarodnu podršku Ukrajini i zašto svijetu treba "policija ali ne policajci".

"Evropa brine da li se Amerika okreće neoizolacionizmu, antiglobalizmu i politikama Amerika na prvom mjestu", rekao je David Ignatius. "Moj odgovor je ne, ne mislim da se to dešava."

Rat Izraela i Hamasa

Dok se žestoke bitke nastavljaju, Izrael tvrdi da se desetine pripadnika Hamasa predalo u sjevernoj Gazi gdje su njegove snage počele svoju kopnenu ofanzivu prije šest sedmica. Hamas je negirao te tvrdnje. U gradu Khan Younis, izraelski tenkovi su stigli do glavne gradske ceste sjever-jug, dok su ratni avioni napadali područje na zapadu. Najnovije informacije pratite na blogu uživo.

Zvaničnici UN ponovili su pozive na prekid vatre kako bi se spriječila humanitarna katastrofa u Gazi. Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebala bi danas glasati o nacrtu rezolucije kojom se traži prekid vatre. Poslije izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije o "katastrofalnoj" zdravstvenoj situaciji u Gazi, palestinski aktivisti pozvali su u ponedjeljak na globalni štrajk u okviru koordinisanih napora da se Izrael primora na prekid vatre.

Palestinka peče lepine u ruševinama kuće u Rafahu na jugu Pojasa Gaze 11. decembra 2023. godine.

Rat u Ukrajini

Ukrajinska protuzračna odbrana odbila je raketni napad na Kijev i okolinu prijestolnice u kojem su ranjene najmanje četiri osobe, saopštila je ukrajinska vojska i zvaničnici. Ukrajinske zračne snage saopštile su da je osam krstarećih projektila oboreno iznad Kijeva 11. decembra, prenio je Ukrajinski servis RSE-a.

Nakon posjete Argentini, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u Vašington dok traži kontinuiranu podršku pred drugu tešku ratnu zimu tokom ruske agresije na Ukrajinu. Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Zelenskog kako bi potvrdio podršku njegove administracije Ukrajini usred spora s republikancima u Kongresu koji blokiraju desetine milijardi dolara prijeko potrebne vojne i ekonomske pomoći za tu zemlju.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je u ponedjeljak Uniju da pojača podršku Ukrajini, dok Mađarska prijeti da će staviti veto na veću podršku toj ratom razorenoj zemlji na samitu ove sedmice.

Evropska unija će 12. decembra predstaviti plan za izdvajanje profita ostvarenog od zamrznute ruske imovine u EU s ciljem da se na kraju prikupi 15 milijardi eura u korist Ukrajine, izvještava The Financial Times 11. decembra.

Roditelji na teritorijama pod ruskom okupacijom čija djeca nastavljaju školovanje na ukrajinskom jeziku suočavaju se s opasnošću da im djeca budu oduzeta i data na usvajanje u Rusiji ili da budu poslata u škole za "prevaspitavanje" u kojima se nastava izvodi na ruskom, saopštio je Amnesty International. U istraživanju "Ukrajina: Obrazovanje djece još jedna žrtva ruske agresije" koje je objavljeno 11. decembra, Amnesty je naveo da je pored tragičnog gubitka života i razaranja koje je donijela invazije Moskve na Ukrajinu, sistemsko kršenje prava djece na obrazovanje dodatna posljedica s kojom su Ukrajinci suočeni.

Svijet

Pitanje da li studenti univerziteta treba da budu kažnjeni ako pozivaju na genocid nad Jevrejima i odbijanje predsjednice jednog od elitnih univerziteta da na njega da direktan odgovor, razbuktalo je raspravu o antisemitizmu u američkoj akademskoj zajednici. Ovo pitanje postavljeno je tokom saslušanja u Kongresu na kojem su se istraživale tvrdnje o porastu antisemitizma u kampusima kada je predsjednica Univerziteta u Pensilvaniji, inače jednog od najstarijih i najprestižnijih u Sjedinjenim Državama, rekla da sve zavisi od "konteksta". Njen odgovor je izazvao dalje kontroverze u trenutku kada su u posljednja dva mjeseca, univerzitetski kampusi epicentar rasprava i protesta zbog rata Izraela i Hamasa, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Donesena kao jedan od temelja međunarodnog poretka nastalog nakon užasa iz Drugog svjetskog rata, Deklaracija sa 30 članova je proglašena "zajedničkim standardom dostignuća za sve narode i sve nacije". U praksi, pak, situacija je drugačija, pogotovo posljednju deceniju.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte: Šta je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima koja obilježava svoju 75. godišnjicu?

Šta ima?

U podcastu poslušajte više o današnjem zasjedanju Narodne skupština Republike Srpske, gdje je na dnevnom redu i nacrt zakona o imunitetu. U Sarajevu sjednica Vijeće ministara BiH. U Trebinju protest radnika Elektroprivrede Republike Srpske.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org


Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!