Dnevno@RSE: Izrael nastavio bombardovanje Gaze; Zapad poručio Lavrovu da neće dozvoliti uništenje OSCE-a

Izraelski vojnik cilja oružjem dok djeluju u Pojasu Gaze, nakon što je isteklo privremeno primirje između Izraela i palestinske islamističke grupe Hamas, na fotografiji objavljenoj 1. decembra 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Izraelska vojska saopštila je u petak ujutro da nastavlja borbu protiv Hamasa u Pojasu Gaze nakon što je isteklo privremeno primirje. Dan ranije je američki državni sekretar Antony Blinken posjetio Bliski istok treći put, od početka rata između Izraela i Hamasa. Upozorio je Izrael da mora poduzeti sve moguće mjere kako bi se izbjeglo stradanje civila. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će Izrael nastaviti rat sve dok svi taoci ne budu oslobođeni, a Hamas u potpunosti "eliminiran". Najnovije informacije čitajte na blogu uživo.
  • Direkcija policije Kosova za regiju sjever zatražila je od Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova da se rok za preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice produži za još 15 dana. Zamjenik direktora policije za regiju sjever Veton Elshani kazao je za Radio Slobodna Evropa da je takav zahtjev upućen centralnim vlastima jer je primijećena velika gužva u centrima za preregistraciju.
  • Ruska grupa za ljudska prava "Memorijal" označila je Alsu Kurmaševu, novinarku Radija Slobodna Evropa (RSE), političkom zatvorenicom. Ona je u ruskom pritvoru od 18. oktobra. Istražni komitet je saopštio da se Kurmaševa sumnjiči da nije "ispunila obavezu utvrđenu zakonodavstvom Ruske Federacije da nadležnom organu dostavi dokumente neophodne za upis u registar stranih agenata". Kurmaševa i RSE negiraju optužbe.

Samit OSCE-a u Skoplju

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak na ministarskom sastanku OSCE-a da se ta organizacija pretvara u produženu ruku NATO-a i Evropske unije. Početak govora ruskog ministra obilježio je izlazak nekoliko delegacija iz sale. Samit već bojkotuju ministri Ukrajine i nekoliko baltičkih zemalja zbog učešća Lavrova.

Bojkot dijela delegacija govora Lavrova, njegove optužbe da Zapad "uništava" OSCE, kao i poruke koje su mu zapadne diplomate prenijele zbog ruske invazije na Ukrajinu zasjenile su fokus 30. Vijeća ministara OSCE-a. Teme poput finansijske budućnosti OSCE-a i izbor Malte za predsjedavajuću državu za narednu godinu pale su u drugi plan. Zapad je poručio Lavrovu da neće dozvoliti uništenje OSCE-a.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski u četvrtak je na ministarskom sastanku OSCE-a u Skoplju izjavio da ruska invazija na Ukrajinu nastavlja da podriva temelje te organizacije. "Ovaj rat nastavlja da podriva temelje OEBS-a, tako da kao ključno bezbjednosno pitanje našeg regiona, centralni prioritet našeg predsjedavanja je suštinska podrška Ukrajini", rekao je Kovačevski.

Na 30. ministarskom samitu OSCE-a u Skoplju u četvrtak je potpisana izjava o borbi protiv korupcije kroz konfiskaciju imovine i digitalizaciju. Pratite blog uživo o ministarskom vijeću OSCE-a u Skoplju.

Trenutak kada je dio delegacija napustio salu i bojkotovao obraćanje ruskog ministra Sergeja Lavrova na ministarskom samitu OSCE-a u Skoplju

Balkan na RSE

Od početka ove godine Tužilaštvo Crne Gore je pokrenulo istragu u 27 predmeta zbog sumnje u falsifikovane diplome. Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović rekla je za RSE da su ove i prošle godine podnijeli 13 krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikat inostranih diploma visokog obrazovanja i 14 zbog sumnje u falsifikat inostranih isprava srednjeg obrazovanja.

U Srbiji je mnogo toga u izbornoj igri, pa i ono što nikako ne bi smjelo. Naime, na društvenim mrežama objavljen je intimni video snimak opozicionog političara Đorđa Miketića, koga je prethodno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, inače visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), na nacionalnoj televiziji insinuirao da "zna nešto" o njemu. Miketić je potvrdio da je snimak autentičan i optužio vlast da koristi službe bezbjednosti za targetiranje političkih protivnika.

Zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi izjavio je 30. novembra da Vlada Kosova neće dozvoliti održavanje izbora za Skupštinu Srbije na teritoriji Kosova, koji su planirani 17. decembra, bez zahtjeva Vlade Srbije.

Kosovska agencija za privatizaciju saopštila je da je uspjela da vrati svoju imovinu u Crnoj Gori. Radi se o osam nekretnina nekadašnjeg društvenog preduzeća PIK Kosovo eksport Industrija mesa-Kosovo Polje.

Zbog požara u krugu nekadašnje Elektronske industrije Niš, na jugu Srbije, bez posla je ostalo 1.500 radnika sedam firmi koje danas koriste taj prostor, izjavila je 30. novembra niška gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Ministarka prosvjete Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila da će beogradska Osnovna škola "Vladislav Ribnikar", u kojoj je u masovnoj pucnjavi u maju ubijeno devetoro đaka i radnik obezbjeđenja, imati memorijalni centar. Dan prije ministarkine izjave u Beogradu je održan protest roditelja djece koja su ubijena u masovnoj pucnjavi 3. maja u "Ribnikaru".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić najavio je da će u narednim danima biti otvoren štab policije u Preševu, na jugu države, kao i da će se pojačati akcije u graničnom području sa Sjevernom Makedonijom i Bugarskom. Gašić je izjavio da policija "čini sve da suzbije iregularne migracije i obeshrabri i uhapsi sve krijumčare ljudima", saopštilo je ministarstvo 30. novembra

Rat u Ukrajini

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se 30. novembra s ukrajinskim trupama na liniji fronta u oblasti Kupjanska u istočnoj regiji Harkiv, izvijestio je njegov ured na Telegramu, dan nakon što je posjetio trupe na jugu. "Čast je posjetiti i dodijeliti nagrade vojnicima. Borci u sektoru Kupjanska štite miran život Ukrajinaca i naroda regije Harkiv," navodi se.

Najmanje deset civila ranjeno je u noći sa srijede na četvrtak u ruskom granatiranju u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, potvrdio je regionalni guverner 30. novembra, dok je ministar unutrašnjih poslova u međuvremenu rekao da su ruske trupe granatirale pokrajine Pokrovsk, Novohrodivka i Myrnohrad te, također, ispucale šest raketa u Pokrovsku.

Svijet

Ruski Vrhovni sud presudio je da je LGBT pokret "ekstremistički", a taj potez će, prema upozorenjima iz organizacija za zaštitu ljudskih prava, omogućiti Rusiji još jači pristisak na gay i transrodne osobe.

Kanadska vlada je postigla dogovor sa Googleom o plaćanju medijskih sadržaja koji se mogu naći u pretraživaču. Dogovor je sklopljen tri sedmice prije nego što je u Kanadi trebao da stupi na snagu zakon koji bi obavezivao tehnološke gigante da daju kompenzacije medijima za njihove sadržaje, pišu svjetski mediji.

Henry Kissinger, kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade i moćni diplomata čija je služba za vrijeme dvojice predsjednika ostavila neizbrisivi trag na američku vanjsku politiku, preminuo je u srijedu, saopštila je njegova firma za geopolitički konsalting, Kissinger Associates Inc. Kissinger je u 101. godini umro je u svom domu u Kontektikatu, saopštila je firma, ne navodeći više detalja.

Odnosi između Pakistana i afganistanskih talibana, dugogodišnjih saveznika, nalaze se na ključnoj raskrsnici. Islamabad je afganistanskoj ekstremističkoj grupi postavio ultimatum: da prestane pružati zaklon pakistanskim talibanima ili će ih smatrati neprijateljem Pakistana.

Šta ima?

U podcastu poslušajte više o 18-oj godišnjici postojanja Oružanih snage BiH. Povodom Svjetskog dana borbe protiv SIDE, u Mostaru danas organizovano dobrovoljno i besplatno testiranje na HIV te hepatitis B i C. Google od danas briše neaktivne račune iz svog sistema.

Šta ima još...

I za kraj - u Umjetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu održava se protestna izložba zbog stanja u kojem se nalazi ta, gotovo sto godina stara, zgrada u centru Beograda. Pod zaštitom je i u vlasništvu države.

Iako za sanaciju postoje sredstva, umjetnici dvije godine čekaju na rekonstrukciju.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org


Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!