Dnevno@RSE: Sastanak ministara OSCE-a u Skoplju; Rusi povezani sa Kremljom zaposleni u najvišem evropskom sigurnosnom tijelu

Dvodnevni samit OSCE-a počinje 30. novembra u Skoplju.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE Istraživanje

Samo dva dana prije nego što je Rusija započela punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, zamjenik ministra vanjskih poslova Andrei Rudenko obratio se Donjem domu parlamenta govoreći o tome šta će biti prvi koraci Kremlja kako bi aneksirao teritoriju istočnih ukrajinskih regija Donjecka i Luganjska.

Njegove uvodne riječi uključivale su optužbe da Ukrajina "sabotira" pregovore Trilateralne kontakt grupe koju čine Rusija, Ukrajina i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), regionalno sigurnosno tijelo od 57 zemalja sa sjedištem u Beču, koje se trenutno i samo nalazi u krizi zbog veta Rusije uoči ključnog sastanka Ministarskog vijeća 30. novembra.

Rudenkova supruga, žena porijeklom iz Kirgizije, po imenu Saltanat Sakembaeva, jedna je od nekoliko ruskih državljana čije je zaposlenje u OSCE-u izazvalo zabrinutost zbog insajderskog pristupa Kremlja izvršnom tijelu organizacije koja je igrala centralnu ulogu u praćenju ruske agresije u Ukrajini i pokušavala da posreduje između Moskve i Kijeva, otkrila je istraga Radija Slobodna Evropa (RSE).

RSE Intervju

Dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na samit OSCE-a u Skoplju te blokada izbora Estonije za sljedećeg predsjedavajućeg ove organizacije, može da izgleda kao pobjeda Moskve nad Zapadom, kaže za RSE Stefan Meister, šef programa u Njemačkom vijeću za spoljne odnose (DGAP) za međunarodni poredak i demokratiju.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije i predsjedavajući OSCE-a Bujar Osmani odbacio je ocjene da je Rusija ostvarila pobjedu dogovorom da Malta bude sljedeća zemlja koja će predsjedavati tom organizacijom pošto je Moskva uložila veto da to bude Estonija, članica NATO-a. Osmani je u intervjuu za RSE rekao da je riječ o "pobjedi međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", budući da se rad OSCE-a zasniva na konsenzusu.

Rat Izraela i Hamasa

Posrednik Katar rekao je da su se obje strane složile o još jednom danu privremenog primirja. Pregovori o produženju po drugi put sveli su se na posljednje momente pred istek primirja, uz nesuglasice u posljednjem trenutku oko talaca koje Hamas treba osloboditi. Hamas oslobađa 10 izraelskih talaca dnevno u zamjenu za 30 palestinskih zarobljenika, a Izrael dozvoljava dodatnu pomoć u Gazi. Najnovije informacije pratite na blogu uživo.

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila 29. novembra da je prekid vatre između Izraela i Hamasa moguć, ali oni koji imaju uticaj ne čine dovoljno da ga osiguraju. U SZO su izrazili zabrinutost i zbog "osakaćenog" zdravstvenog sistema Gaze.

Dok se posljednjeg dana produženog primirja očekivala razmjena preostalih zatvorenika i talaca, raseljeni u Gazi pokušavali su, bar na kratko, osjetiti duh slobode.

Šef njemačke obavještajne službe upozorio je 29. novembra da je rizik od islamističkih napada "stvaran i veći nego što je bio dugo vremena" zbog rata između Izraela i Hamasa.

Balkan na RSE

Kosovska policija saopštila je kasno u srijedu da je žena pronađena ubijena u automobilu u Prištini. Prema prvim podacima, vjeruje se da je ubijena vatrenim oružjem dok Okolnosti ubistva još uvijek nisu poznate.

Policija Kosova uhapsila je više osoba na protestu u Prištini 29. novembra organizovanog zbog posjete Ekaterine Trendafilove, predsjednice Specijalizovanih vijeća, koji istražuju navodne zločine Oslobodilačke vojske Kosova. Tom prilikom je bačen suzavac u blizini hotela gdje je najavljen sastanak sa civilnim društvom. Protest je organizovala vanparlamentarna Socijaldemokratska partija na Kosovu.

U Beogradu je 29. novembra održan protest roditelja djece koja su ubijena u masovnoj pucnjavi 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Oni su se okupili jer još ništa nije urađeno povodom inicijative dijela roditelja da škola postane Memorijalni centar. Ninela Radičević, majka ubijene djevojčice, izjavila je da zgrada u kojoj je ubijeno deset osoba ne može više da bude škola, jer je mjesto zločina.

Osamnaest izbornih lista je Republička izborna komisija (RIK) Srbije za sada proglasila za učesnike na vanrednim parlamentarnim izborima 17. decembra. Rok za prijavu istekao je 26. novembra u ponoć, a RIK ima rok do 2. decembra da utvrdi zbirnu listu. Pročitajte ko se takmiči na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Crnogorski premijer Milojko Spajić izjavio je da je Vlada Crne Gore odlučila da početak popisa stanovništva bude odložen za 3. decembar, što je bio zahtjev opozicione Demokratske partije socijalista (DPS). Na konferenciji za novinare poslije elektronske sjednice Vlade 29. novembra uveče, Spajić je rekao da "dobar dio" parlamentarne većine podržava odluku o odlaganju početka popisa, koji je trebalo da počne 30. novembra.

Ustavni sud Republike Srpske na sjednici 29. novembra ocijenio je da Ustav RS "nijednom svojom odredbom ne predviđa mogućnost da visoki predstavnik interveniše u zakonodavni postupak u Republici Srpskoj koji, pored usvajanja zakona, uključuje i donošenje ukaza kojim se zakon proglašava".

U posljednjih deset godina u okviru Regionalnog stambenog programa osiguran je trajni smještaj za 36.000 raseljenih osoba iz četiri države regije - Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, rečeno je na završnoj regionalnoj konferenciji koja se održala u Sarajevu, 29. novembra.

Zbog nepoštovanja rokova da postavi radar velikog dometa na planini Bjelasica, Crna Gora bi mogla izgubiti ovu više desetina miliona eura vrijednu donaciju NATO. Iako je trebalo da bude postavljen 2021. godine, sada se u dokumentu o stanju u Ministarstvu odbrane kao rok završetka postavljanja navodi septembar 2025.

Četristo miliona kubnih metara gasa biće dopremljeno u Srbiju tokom 2024. kao rezultat sporazuma kojeg su vlasti u Beogradu potpisale s Azerbejdžanom 15. novembra. To je najkonkretniji korak u smanjenju zavisnosti od ruskog gasa, na kojeg se Srbija u potpunosti oslanjala više od četvrt vijeka.

Rat u Ukrajini

Ukrajina je saopštila 29. novembra da su ruske snage pojačale napade na gotovo opkoljeni industrijski grad Avdijevku u istočnoj oblasti Donjecka, nedavnu žarišnu tačku invazije Moskve.

Avdiivka, koja je nekada bila dom za oko 30.000 ljudi, nalazi se na prvoj liniji fronta od 2014. i dio je Donjecke oblasti, za koju Kremlj tvrdi da je pripojio zajedno sa još tri regiona.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je u srijedu da je Rusija na Ukrajinu tokom prethodne noći ispalila 21 dron iranske proizvodnje i tri krstareće rakete H-59. Te izvještaje nije bilo moguće nezavisno potvrditi, navodi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Rusija je saopštila da je njena protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski dron koji je išao ka Moskvi.

Ruski političari posljednjih mjeseci pojačavaju retoriku protiv migranata pozivajući više radnika rođenih u inostranstvu da se bore u ratu protiv Ukrajine. Međutim, kako ističu stručnjaci, moskovskoj ekonomiji kojoj nedostaje radne snage potrebni su migranti isto koliko i vojska.

Svijet

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Dermanin je rekao kako će predložiti zabranu tri ultradesničarske grupe nakon nasilnih demonstracija koje su se desile tokom proteklog vikenda. Navedeno je da se, pored dvije neimenovane grupe, cilja na neonacističku grupu Division Martel, koja je dobila ime po Charlesu Martelu, franačkom vojskovođi iz 7. vijeka koji se borio protiv muslimanskih osvajača u Evropi. Francuska vlada je pozvala na smirivanje tenzija nakon ubistva tinejdžera na jednoj seoskoj zabavi koje se desilo u novembru, a nakon kojeg su izbile nasilne demonstracije ekstremnih desničara. Smrt 16-godišnjaka krajnja desnica je iskoristila kao simbol sve nesigurnijih uslova u francuskom društvu, pišu svjetski mediji.

Šta ima?

U podcastu poslušajte više o učešću ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića na Ministarskom vijeću OSCE-a, gdje će u ime BiH potpisati zajedničku izjavu o borbi protiv korupcije. Poslušajte više i o akciji "Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH".

Šta ima još...

Za kraj pogledajte fotogaleriju o Festivalu svjetla u Sarajevu.

Festival svjetla održava se u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u naredna tri mjeseca.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org


Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!