Dnevno@RSE: Prva posjeta čelnika NATO-a BiH; Smjena direktora i suosnivača OpenAI-a

U blizini kuće uništene u izraelskom napadu u Rafi u južnom pojasu Gaze, 19. novembra 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Rat Izraela i Hamasa

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je 31 beba bezbjedno prevezena iz bolnice Šifa u drugu bolnicu u južnoj Gazi. Evakuacija je obavljena u nedjelju, a bebe treba da budu prebačene u treću bolnicu preko granice u Egiptu. Više informacija čitajte na blogu-uživo.

Rat između Izraela i palestinske grupe Hamas, koji je počeo 7. oktobra odnio je veliki broj civilnih žrtava. Sukob potpada pod složen međunarodni sistem pravosuđa koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata, a veći dio je usmjeren na zaštitu civila. Čak i ako države kažu da djeluju u samoodbrani, međunarodna pravila o oružanom sukobu važe za sve učesnike u ratu. Pročitajte koji se zakoni o ratnim zločinima primjenjuju na izraelsko-palestinski sukob.

U Exposeu govorimo o rješenju o dvije države koji već dugo predlažu svjetski lideri kao najbolji plan za mir između Izraelaca i Palestinaca. Da li za to postoji volja i kako bi to izgledalo?

"Zašto se na našu djecu ne gleda kao na drugu djecu širom svijeta?" pita se čovjek iz Gaze koji je izgubio kćer i dvoje unučadi. Pogledajte više u videu Palestinci pregledaju štetu, tuga nakon izraelskih udara na Rafah u Gazi. U međuvremenu, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i sigurnost Žozep Borelj rekao je da se rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o humanitarnim pauzama u Gazi mora primjeniti.

Pogledajte i video o uništenim domovima u Khan Younisu nakon izraelskih zračnih napada.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je jednoglasno 19. novembra "Odluku o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uvjetima državljanima Palestine koji su srodnici državljana Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju ove institucije. U saopštenju se navodi da je na ovaj način omogućen je olakšani ulazak u BiH za 30 osoba koji su srodnici državljana BiH, a evakuirani su zajedno s državljanima BiH iz Pojasa Gaze.

Balkan na RSE

Mreža firmi koje se bave različitim djelatnostima registrovana je u Rusiji na ime Nenada Popovića, bivšeg ministra u dvije vlade Srbije kojeg su Sjedinjene Države stavile na listu sankcija zbog poslovnih veza sa sankcionisanim ruskim firmama. Nenad Popović, osnivač i predsjednik konzervativne i euroskeptične Srpske narodne partije, već godinama važi za glas Rusije na srpskoj političkoj sceni. Radio Slobodna Evropa je, uvidom u poslovne registre, analizirao široku mrežu firmi koje Popović kontroliše u Rusiji. One se bave različitim djelatnostima – od konsaltinga do isporuke opreme za nuklearne elektrane.

Sjedinjene Države su pored Nenada Popovića sankcionisale i lidera proruske ultradesničarske organizacije "Srpska desnica" Mišu Vacića. Na tu listu su dospjeli zbog, kako se navodi u obrazloženju, "korupcije i zlonamjernih aktivnosti u korist Rusije". Više u videu Ruske veze dvojice Srba sa crne liste.

Kosovo i Srbija moraju da postignu poseban dogovor kako bi pripadnici srpske zajednice na Kosovu, koji imaju dvojno državljanstvo, mogli da glasaju na teritoriji Kosova na srpskom parlamentarnim izborima zakazanim za 17. decembar. To je premijer Kosova Albin Kurti napisao u pismu upućenom Michaelu Davenportu, šefu OSCE-a na Kosovu, a u koje je RSE imao uvid.

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa sagovornice Omera Karabega su bile Edina Bećirević, profesorica Fakulteta za sigurnosne studije u Sarajevu, i Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke. Razgovarali su o odnosu Evropske unije prema Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske.

U emisiji TV Liberty govorimo o hidroelektranama, čija se gradnja na bosanskohercegovačkim rijekama nastavlja uprkos protestima građana i aktivista, ali i izmjenama zakona. Beznačajna korist i ogromna ekološka šteta, tako ove projekte opisuju ekološka udruženja, građani, ali i struka. Više od 120 je izgrađeno, a ima planova za gradnju još stotina hidroelektrana.

Pogledajte video priču o domu za djecu sa posebnim potrebama u selu Timjanik u Sjevernoj Makedoniji. U domu je smješteno petero djece o kojima se zaposleni brinu 24 sata. Mještani obilaze djecu, iako su prije pet godina, kada je dom otvoren, zbog njihovog dolaska burno reagovali.

Rat u Ukrajini

Kijev i Moskva su proteklog vikenda bili mete međusobnog napada dronovima, koje je uglavnom presrela protuvazdušna odbrana i nisu rezultirali žrtvama, saopštile su vlasti. Rusija je pokrenula nekoliko talasa napada dronovima na Kijev rano 19. novembra, drugu noć zaredom, pojačavajući napade na ukrajinsku prijestonicu poslije nekoliko sedmica pauze, saopštila je gradska vojna uprava.

Ukrajinski grad Herson, i godinu dana nakon oslobođenja gotovo svakodnevne trpi ruske napade. Budući da se tome još ne nazire kraj, roditelji su u dilemi: izdržati napade skupa kao porodica ili odvesti djecu na sigurno.

Fotograf RSE-a Serhij Nužnenko otišao je na linije fronta u Avdijivki, gdje ruske trupe već nekoliko sedmica pokušavaju da opkole razoreni grad, ali su naišle na žestok ukrajinski otpor.

Avdijivka, koja je ključno transportno čvorište, nalazi se samo 15 kilometara severno od grada Donjeck koji je pod ruskom okupacijom. Ovaj grad je pod opsadom otkako je Moskva pokrenula veliku ofanzivu ranije u oktobru.

Svijet

Sam Altman, izvršni direktor i suosnivač OpenAI-a, izbačen je u petak, 17. novembra iz vlastite kompanije nakon što ga je njen odbor optužio da "nije bio dosljedno iskren u komunikaciji". Altmanova smjena izazvala je veliki potres u Silicijskoj dolini, gdje se, u vrtoglavom zaokretu, već u nedjelju raspravljalo o njegovom povratku u kompaniju, pišu svjetski mediji. Nakon lansiranja ChatGPT-a, izuzetno popularnog chat bota koji je razvio OpenAI, Altman je postao jedan od najprepoznatljivijih ljudi u tehnologiji i traženi stručnjak za vještačku inteligenciju (AI).

Posljednjih sedmica, stotine hiljada Afganistanaca nasilno su protjerani iz Pakistana. Među njima su žene i djevojke koje su se bile preselile u Pakistan kako bi nastavile sa obrazovanjem. Mnoge od njih suočavaju se sa sumornom budućnošću u Afganistanu, gdje su talibani ozbiljno uskratili ženama pristup obrazovanju i radu. "

Usred rastućeg raskola sa donedavnim vojnim saveznikom Rusijom, Erevan je nedavno naručio velike količine novog oružja iz Indije. Posljednja prijavljena kupovina je indijski razvijeni sistem protiv dronova za koji se Erevan nada da će se uspješno suprotstaviti prijetnji bespilotnih letjelica iz Azerbejdžan.

Glasom mladih

U podkastu Glasom mladih poslušajte kako danas žive trans osobe u Srbiji, a kako je to izgledalo nekoliko decenija ranije. Da li su sigurne i da li se osjećaju prihvaćeno u društvu? O tome govori Agata Milan Đurić, aktivistkinja iz Beograda, koja godinama radi u LGBTI i mirovnim organizacijama.

Šta ima?

U Šta ima, dnevnom podcastu o aktuelnim dešavanjima u BiH, poslušajte više o prvoj posjeti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Bosni i Hercegovini, te o nastavku sjednice Vijeća ministara BiH. Dan je sjećanja na žrtve transfobije.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!