Dnevno@RSE: Gaza ponovno bez interneta i telefonskih veza; Prava na abortus u francuskom ustavu do sljedeće godine

Američki državni sekretar Antony Blinken i palestinski predsjednik Mahmud Abbas na sastanku u gradu Ramallah na Zapadnoj obali 5. novembra 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Evropska komisija ocijenila je 5. novembra da "Jevreji Evrope danas ponovo žive u strahu" te je osudila "ponovno oživljavanje" antisemitskih incidenata širom Evropske unije, nakon izbijanja sukoba na Bliskom istoku.
  • Ruski antiratni aktivista Ilja Zernov napustio je Srbiju nakon što mu je granična policija na beogradskom aerodromu 4. novembra zabranila ulazak u zemlju, rekao je za RSE njegov advokat. Zernov je u Beograd došao iz Njemačke kako bi 6. novembra prisustvovao suđenju povodom napada na njega koji se dogodio početkom godine u glavnom gradu Srbije, ali je zadržan na aerodromu Nikola Tesla.
  • Rusija je 5. novembra saopštila da je uspješno testirala interkontinentalnu balističku raketu koja može da ima nuklearne bojeve glave. Lansiranje rakete Bulava, prvo u godinu dana, sprovedeno je nakon što je Rusija povukla ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.
  • Na otvorenoj pijaci u sarajevskom naselju Otoka u nedjelju je u poslijepodnevnim satima izbio veći požar, a u njegovom gašenju sudjelovalo je oko 50 vartogasaca sa 17 vozila.

Rat Izraela i Hamasa

Izrael je u nedjelju navečer prekinuo internet i telefonske linije u Pojasu Gaze, treći put u mjesec dana. Izraelska vojska objavila je da je u njenom kopnenom napadu na Gazu ta palestinska teritorija podijeljena na dva dijela. Od 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je više od 9.700 ljudi, tvrdi tamošnje ministarstvo zdravlja. Najnovije informacije pratite na blogu uživo.

Palestinci traže preživjele nakon izraelskog bombardovanja u izbjegličkom kampu Maghazi u pojasu Gaze, u nedjelju, 5. novembra 2023.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da neće biti privremenog prekida vatre s Hamasom u Gazi dok svi izraelski taoci ne budu oslobođeni. Izraelski ratni avioni napali su izbjeglički kamp u pojasu Gaze, pri čemu su desetine poginule.

Američki državni sekretar Antony Blinken susreo se u nedjelju s Mahmudom Abbasom koji upravlja ograničenom palestinskom samoupravom. Abbas je pozvao na "momentalni prekid vatre", dok je Blinken rekao da Palestinci ne smiju biti prisilno raseljeni i ponovio podršku rješenju s dvije države. Blinken je, također, rekao da američki zvaničnici rade na osiguravanju humanitarne pauze kada je u pitanju rat u Gazi, koja bi omogućila dopremanje više pomoći i izvlačenje Hasmasovih talaca.

Američki državljani koji su evakuisani iz Gaze preko graničnog prelaza Rafah, stigli su u Kairo u ranim jutarnjim satima u subotu. Huar Muhamed Temraz, koja je izbjegla s djecom, kaže da je tokom bombardovanja Gaze jedva izbjegla smrt.

Hamas drži više od 200 taoca od 7. oktobra. Žene, djecu i starije osobe militanti drže na tajnim lokacijama u Gazi. Stručnjaci kažu da će misija njihovog spašavanja biti teška. Više o tome u Exposeu.

U drugom videu pogledajte dijelove razgovora s bratom i majkom otete žene iz Izraela koji se, uz samo jedan dokaz da je živa, nadaju ponovnom susretu s njom. Još pet članova porodice je oteto, ali o njima Moran i njegova majka Riki ne znaju ništa.

Širom svijeta proteklog vikenda su održane propalestinske demonstracije na kojima su okupljeni tražili prekid vatre u Gazi. Hiljade demonstranata marširalo je ulicama Vašingtona, Londona, Pariza, Berlina, Istanbula i Ankare

RSE intervju

Aleksandar Vulin je podnio ostavku na mjesto direktora Bezbjednosno-informativne službe (BIA) Srbije pod pritiskom Evropljana i Amerikanaca, ocijenio je za RSE Daniel Serwer, profesor na američkom Johns Hopkins Univerzitetu. On ipak misli da njegova ostavka ne predstavlja otklon u politici Srbije u podršci Rusiji već napor da se izbjegnu dodatne sankcije.

Vulin je 5. novembra za televizju Pink rekao da je podnio ostavku jer je smatrao da nema pravo "da žrtvuje Srbiju" zbog svog opstanka na funkciji.

Balkan na RSE

Nekadašnji bliski saradnici u ultranacionalističkoj Srpskoj radikalnoj stranci (SRS), razmijenili su teške riječi nakon što su sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov prethodnik Tomislav Nikolić napustili stranku svog političkog mentora Vojislava Šešelja, koji je osuđeni ratni zločinac. U međuvremenu su ublažili retoriku i najavili koaliciju na beogradskim i lokalnim izborima 17. decembra, dok će na parlamentarnim nastupati samostalno. Najavljenu koaliciju naprednjaka i radikala profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković vidi kao "biznis plan".

Nakon izlaganja na sjednici Skupštine Crne Gore 30. oktobra u kojem je iznijela kritički stav povodom izbora Andrije Mandića iz prosrpskog Demokratskog fronta za šefa parlamenta, poslanica opozicione Demokratske partije socijalista Aleksandra Vuković Kuč danima je meta teških uvreda i mizoginog govora na društvenim mrežama.

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je da li će nakon nedavnih razgovora u Briselu, koje su Aleksandar Vučić i Albin Kurti imali sa najvišim predstavnicima Evropske unije, dijalog Beograda i Prištine krenuti sa mrtve tačke. Sagovornici su bili politički analitičari Agon Maliqi iz Prištine i Ognjen Gogić iz Beograda.

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu i u Srbiji, Artan Muhaxhiri i Dušan Janjić, smatraju da se nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom krije od javnosti kako bi premijer Kosova i predsjednik Srbije dobili na vremenu da pripreme javnost da su prihvatili kompromise. Ovaj statut su Kosovu i Srbiji 21. oktobra predstavili izaslanici EU, SAD, Francuske, Njemačke i Italije. Potom su dvije strane navele kako je dokument "prihvatljiv" ali se u javnosti ne iznose nikakvi detalji o njegovoj sadržini.

U međuvremenu, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar poručuje da su sporazumi koje su postigli Kosovo i Srbija zakonska obaveza za obje strane i da njihovo potpisivanje ili ne, ne utiče na obavezu koju imaju za sprovođenje.

Pogledajte fotogaleriju sa otvaranja multimedijalne izložbe "Kako te vidim?" u Beogradu 3. novembra. Izložba je dio istoimenog projekta i predstavlja umjetnički odraz druženja mladih sa Kosova i iz Srbije.

"Budućnost mora biti naša", jedna je od poruka učesnika programa "Kako te vidim?".

Rat u Ukrajini

Nakon što je Ukrajina u drugoj polovini 2022. godine ostvarila značajne teritorijane dobitke porasle su nade u Kijevu, ali i među saveznicima za daljim ovogodišnjim uspjesima širom prve linije odbrane duge hiljadu kilometara. Takva očekivanja potaknuta su zapadnim naoružanjem, uključujući najsavremenije tenkove i projektile dugog dometa. Ali dosadašnji dobici su mali, budući da se poboljšana ruska odbrana pokazala učinkovitom, a svaki zamah stvoren na jugu i istoku izgleda da je za sada usporen.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov naredio je "punu istragu" nakon što su ruski projektili navodno ubili oko 20 vojnika koji su prisustvovali ceremoniji dodjele nagrada 3. novembra na prvoj liniji ratišta na jugu zemlje.

Fotograf Radija Slobodna Evropa Serhij Naznenko dokumentovao je teške uslove sa kojima se suočavaju ukrajinski vojnici koji se bore protiv ruskih snaga u regionu Donjecka dok se spremaju za još jednu zimu na liniji fronta.

Pogledajte i kako uprkos neselektivnima ruskim napadima, život civila u Hersonu na jugu Ukrajine teče dalje.

Tokom misije jurišnog helikoptera velike brzine, ukrajinski pilot Mi-8 dijeli tajne uspjeha svoje posade: letove na niskom nivou, brzi preokret i posvećen tim za podršku. Maryan Kushnir iz RSE-a bio je u avioni i snimio vazdušne napade koji su ciljali ruske trupe u istočnoj Ukrajini.

Nedavne fotografije pokazuju da simboli ruske sovjetske prošlost postaju sve prisutniji među vojnicima koji učestvuju u invaziji na Ukrajinu. Ian Garner, istoričar i stručnjak za rusku ratnu propagandu, kaže da je usvajanje sovjetskih simbola uglavnom inicijativa pojedinačnih vojnika i jedinica, ali da se implicitno ohrabruje kroz nedavne "propagandne događaje koje finansira Kremlj".

Svijet

Francuski predsjednik Emmanuel Macron želi izmijeniti francuski ustav kako bi do sljedeće godine "pravo žena na abortus postalo nepovratno". Time bi Francuska postala prva zemlja koja je eksplicitno označila pristup abortusu kao ustavno pravo što se posmatra kao odgovor na ukidanje prava na abortus u Sjedinjenim Državama prošle godine, pišu svjetski mediji.

Mnoge u Jevrejskoj zajednici Sankt Peterburga brinu sve veće napetosti u ruskom društvu zbog rata Izraela i Hamasa i potencijalnih posljedica jer je vlada sklona da krivi "vanjske uticaje" za incidente poput antisemitskog napada na aerodrom u Dagestanu 29. oktobra. "To je nastavak onoga što se događalo 2000 godina", rekao je Aleksandr, kipar i stanovnik St. Petersburga. "Ksenofobija i antisemitizam – muka mi je od toga."

Glasom mladih

Kakav je istorijski kontekst aktuelnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu te koliko je istorija zaista učiteljica života, poslušajte u novoj epizodi Glasom mladih, na času istorije sa Dženanom Dautovićem, istoričarem i koautorom nekoliko knjiga i desetina radova o srednjovjekovnoj Bosni.

Šta ima?

U podcastu poslušajte o Svjetskom forumu za demokratiju u Vijeću Evrope. U Mostaru konferencija o prevenciji nasilja. Obilježava se Međunarodni dan sprječavanja iskorištavanja okoliša u ratu i oružanim sukobima.

Šta ima još...

Za kraj pogledajte video priču o velikoj hladnoratovskoj bazi između BiH i Hrvatske koja je izgrađena u tajnosti 1960-ih u tadašnjoj Jugoslaviji. Baza Željava je projektovana da izdrži nuklearni udar, a u njoj su bile flote sovjetskih borbenih aviona. Decenijama je zanemarena, a lažni slovenački dokumentarac "Houston, imamo problem!" dao joj je novi život.

Zračna baza Željava uklesana je u planinu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske i godišnje je posjeti oko 150.000 turista.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!