Dnevno@RSE: Iz Gaze pobjeglo million ljudi; Sve češći sukobi Izraela i Hezbollaha; Dodik prvi put na optuženičkoj klupi

Palestinci stoje uz zgradu uništenu u zračnom napadu u kampu Nuseirat, u pojasu Gaze, ponedjeljak, 16. oktobra 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Rat Izraela i Hamasa

Najnovije informacije o sukobu Izraela i militanata Hamasa možete pratiti na našem blogu uživo.

Izrael je 16. oktobra upozorio da slijedi dug, ali pobjednički rat protiv Hamasa, u vrijeme kada u Tel Avivu boravi američki državni sekretar Antony Blinken koji je sa izraelskim zvaničnicima razgovarao o isporuci pomoći u Gazu.

Stanovnici pojasa Gaze sklanjaju se u bolnice i škole dok se nastavlja izraelsko bombardovanje, a hrane, vode i lijekova ima sve manje. Više od milion ljudi je pobjeglo iz svojih domova pred očekivanu izraelsku kopnenu ofanzivu. Bolnice upozoravaju da su na ivici kolapsa, da za generatore koji pokreću respiratore i inkubatore ima goriva za samo jedan dan, a da su medicinske zalihe gotovo potrošene.

Iako sporadični u poređenju s borbama koje su se odvijale oko Gaze, nastavljeni sukobi izraelske vojske na sjevernoj granici s proiranskim militanatima Hezbollaha produbili su zabrinutost da bi se sukob mogao proširiti na više frontova. Uz razmjere napada Hamasa na južni Izrael, izraelskog napada na Pojas Gaze i mogućeg širenja krize, ovo je najozbiljniji razvoj arapsko-izraelskog sukoba u posljednjih pola vijeka, pišu svjetski mediji.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je 16. oktobra da je Srbija dobila zahtjeve od šest država za dodatnu kupovinu naoružanja i vojne opreme koji proizvodi srpska namjenska industrija, od momenta kada je otpočeo sukob militantne grupe Hamas i Izraela.

Evakuaciju iz Gaze zatražila su 23 državljanina Bosne i Hercegovine, kao i članovi njihovih porodica, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH 16. oktobra. Za pomoć pri evakuaciji javili su se Ambasadi BiH u Kairu, a svi se trenutno nalaze na području Gaze, saopštilo je Ministarstvo.

Više od hiljadu putnika iz cijele regije evakuisano je iz Tel Aviva letovima Air Serbia od početka sukoba Izraela i Hamasa u oblasti Gaze 7. oktobra, prenosi Radio-televizija Srbije.

Balkan na RSE

Skup desničara iz evropskih država u Banjaluci, koji je za oktobar najavio predsjednik Republike Srpske Milorada Dodik, bio bi za ovog sankcionisanog lidera bh. entiteta prozor "ka bilo kakvoj vrsti internacionalnog konteksta". Ocjena je to analitičara sa kojima je Radio Slobodna Evropa razgovarao o "skupu suverenista" koje je Dodik najavio za kraj oktobra u najvećem gradu u RS.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 16. oktobra u Pekingu da je podrška Kine Srbiji kada je riječ o Kosovu "podrazumijevajuća". On je u izjavi za medije rekao da je prisutna uzajamna podrška Kine i Srbije kada je riječ o teritorijalnom integritetu. Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, koju je ova država proglasila 2008. godine. U tome ima podršku Kine.

Narod je sluđen, u beznađu, opisuje Milan iz Leposavića položaj pripadnika srpske zajednice na Kosovu nakon dešavanja u Banjskoj 24. septembra i niza političkih kriza. "Treba da vratimo vjeru u budućnost ali ne znam kako ćemo uspjeti u svemu tome", dodaje on u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE). Milan poručuje kako su on i njegovi sunarodnici "prepušteni sami sebi", te da nemaju predstavnike koji bi zastupali ili branili njihove interese.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 16. oktobra da je na samitu Berlinskog procesa u Tirani bilo riječi o situaciji na Kosovu, oružanom napadu u Banjskoj i dijalogu Beograda i Prištine, ali da "nije bilo pritisaka". Dodala je da su razgovarali i o tome šta slijedi u okviru dijaloga, Briselskom sporazumu, Zajednici opština sa srpskom većinom.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije uključio se u kampanju popisa stanovništva kako bi došlo do procentualne promjene nacionalne strukture u Crnoj Gori u korist Srba, ocjenjuje za RSE istoričar Miloš Vukanović. Naime, patrijarh Porfirije je 14. oktobra, u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, dvije sedmice pred početak popisa, pozvao građane da se identifikuju kao pripadnici srpskog naroda, vjernici SPC koji govore srpskim jezikom.

Antifašistički kafić "Crni ovan" u Novom Sadu u Srbiji ponovo je napadnut u noći između 13. i 14. oktobra. Na snimku u koji je agencija Beta imala uvid, napadač pokušava da provali u lokal, a zatim razbija izlog i ruši stolove. Kako se navodi, oštećen je i susjedni lokal u kojem je štamparija. Kafić "Crni ovan" je od početka godine u više navrata bio na meti napada desničarskih i neonacističkih grupa.

Ivana Rajičić iz Čačka, grada u centralnoj Srbiji kaže da je "nekada sam samo za ajvar kupovala 40 kilograma paprika" o čemu danas može samo da sanja naglasivši da da će zbog skupog povrća uobičajena količina zimnice "pretrpjeti drastičan rez". Opširnije u Ajvar kao kavijar: Ima li računice za zimnicu?

Akcijom "26 minuta ćutnje za 26 ubijenih žena" u ponedjeljak na Trgu slobode u Novom Sadu više desetina građana iskazalo je protest protiv, kako su istakli, "nesposobnosti države i njenih institucija" da zaustave femicid.

RSE Intervju

Ruski predsjednik Vladimir Putin će učiniti sve što može da zaustavi zemlje Zapadnog Balkana na njihovom evropskom i euroatlantskom putu, rekao je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa britanski političar David Lidington. RSE je sa Lidingtonom razgovarao u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, tokom prve Sarajevske sigurnosne konferencije.

Rat u Ukrajini

Rusija je 16. oktobra ujutro napala Ukrajinu projektilima i bespilotnim letjelicama, saopštila je ukrajinska vojska ističući da je lansirano deset projektila i 12 bespilotnih letjelica.

Mali grad na sjeveru Rusije pokušava da se nosi sa povratkom robijaša koji je pomilovan jer je otišao na ratište u Ukrajini i sada živi preko puta ulice u kojoj stanuje rodbina njegove žrtve. Ova situacija postala je sve češća od kada su plaćeničke vojske počele sa regrutovanjem zatvorenika koji se sada vraćaju iz rata. "Više nemam supruga. A on smatra da je heroj", rekla je Ruskinja nakon što se čovjek koji je optužen za ubistvo njenog supruga vratio iz Ukrajine sa pomilovanjem kazne.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da će u Pekingu ove sedmice lideri Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, razgovarati o svim aspektima bilateralnih odnosa. Lavrov je doputovao u Peking uoči dolaska Putina na skup Inicijative Pojasa i puta koje će biti u sjenci rata Izraela i Gaze. To će biti prvo Putinovo putovanje u veliku globalnu silu od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) saopštile su da je odložen koncert ruskog pijaniste Borisa Berezovskog, koji je bio predviđen za 16. oktobra navečer u Kolarčevoj zadužbini, u okviru festivala. Berezovski se našao na meti kritika međunarodne javnosti, jer je po početku ruske invazije na Ukrajinu pozvao na isključenje struje Kijevu.

Svijet

Iako su za sada samo poznati rezultati izlaznih anketa nakon parlamentarnih izbora u Poljskoj, čini se da će rezultati imati dramatične posljedice i za Poljsku i za širu Evropu, piše za Radio Slobodna Evropa Rikard Jozwiak ukazujući na šest zanimljivih stvari nakon historijske noći.

Pod pritiskom dolaska velikog broja migranata, Vlada Njemačke obavijestila je 16. oktobra Evropsku komisiju o uspostavljanju privremenog policijskog nadzora granica s Poljskom, Češkom i Švicarskom. Ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser naredila je prošlog meseca da se pojača policijska kontrola duž granica na istoku, ali tada nije bila spomenuta Švicarska.

Šta ima?

U podcastu o dešavanjima u BiH svijetu poslušajte više o mogućem štrajku doktora medicine i stomatologije Federacije BiH. Obilježava se i Međunarodni dan za iskorjenjivanje siromaštva.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pozdrav do sutra uz karikaturu Predraga Koraksića Coraxa.

Karikaturista Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez riječi.

Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!