Dnevno@RSE: Srbin iz Bosne regrutuje plaćenike za rat protiv Ukrajine; Izrael priznao propuste koji su omogućili napad Hamasa

Dim se diže nakon izraelskog zračnog napada na grad Gaza, četvrtak, 12. oktobra 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Rat Izraela i Hamasa

Najnovije informacije o ratu Izraela i militantne palestinske organizacije Hamas možete pratiti na našem blogu uživo.

Suočen s najkrvavijim ratom u posljednjih 50 godina, Izrael je uspostavio vladu nacionalnog jedinstva nakon što je premijer Benjamin Netanyahu pristao da podijeli vlast s glavnim političkim rivalom i liderom centrističke opozicije Bennyjem Gantzom. Odluka dolazi usred žestokih kritika na račun premijera nakon iznenadnog napada Hamasa tokom vikenda, koji je predstavljao ogroman neuspjeh izraelske obavještajne službe u posljednjih nekoliko decenija. Netanjahu ujedno nastoji uspostaviti određeno jedinstvo u zemlji poslije perioda polarizacije u izraelskom društvu i politici, pišu svjetski mediji.

Izrael ima najobimniju i najopremljeniju obavještajnu agenciju sa najvećim budžetom na Bliskom istoku. Svoje agente ima unutar redova palestinskih militantnih grupa kao i u Libanu, Siriji i drugdje. U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte: Zašto izraelska obavještajna služba nije predvidjela napad Hamasa?

Načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general potpukovnik Herci Halevi potvrdio je u četvrtak, 12. oktobra, propuste koji su omogućili ubacivanje Hamasa i masovna ubistva u subotu.

Pogledajte video iz Gaze čiji stanovnici kopaju po ruševinama u potrazi za preživjelima, nakon serije zračnih napada Izraela i gdje prijeti humanitarna kriza dok se pregovara o humanitarnom koridoru ali i čeka odluka o izraelskoj ofanzivi na kopnu.

SAD su obećale nepokolebljivu podršku, dok se državni sekretar Antony Blinken sastao sa izraelskim liderima u Tel Avivu u četvrtak, 12. oktobra. On planira da se u petak sastane sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, čija je vlast ograničena na okupiranu Zapadnu obalu, i jordanskim kraljem Abdulahom Drugim.

Evropska komisija pokrenula je istragu o tome da li američka kompanija X poštuje nove regulative o objavi ilegalnog i štetnog sadržaja nakon širenja dezinformacija na ovoj platformi poslije napada militanata iz Hamasa na Izrael.

RSE Intervju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će morati da se odluči kojim putem želi da ide, kako u odnosu na to da li je za Evropu ili Rusiju, tako i u odnosu na Kosovo, rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Hannes Swoboda, predsjednik Međunarodnog instituta za mir sa sjedištem u Beču.

"Ne možete izbjeći donošenje odluke. Ne možete biti prijatelj sa svima. I morate također početi da govorite svojoj javnosti u Srbiji šta su vaše namjere", rekao je Svoboda.

Balkan na RSE

Aleksandar Velimirović, koji se ranije zvao Ljubiša Božić, iz Banje Luke, tvrdi da je u Ukrajini formirao odred Sova, jedinicu koja na ruskoj strani ratuje protiv ukrajinskih snaga na istoku zemlje. O Velimiroviću je RSE pisao u maju 2023., razotkrivši kako je ovaj državljanin Bosne i Hercegovine, koji je ranije kažnjavan, promijenio identitet i otišao na ratište u Ukrajinu u okvirima ruske vojske, što je prema Krivičnom zakonu BiH kažnjivo. Skoro pola godine nakon priče RSE, Velimirović javno, na društvenim mrežama, govori o razlozima promjene identiteta i detaljima svoga boravka u Ukrajini.

Crna Gora i Srbija nisu sigurna mjesta za ruske opozicionare, kaže za Radio Slobodna Evropa ruski antiratni aktivista, Maksim Novičkov. Bježeći od ruskog režima, on je prije desetak godina došao u Crnu Goru, ali se morao odseliti nakon što je, zbog svojih stavova, bio i fizički napadnut. Drugačiju atmosferu u Crnoj Gori i manje simpatija za politiku Vladimira Putina očekivale su Ruskinje Anastasija i Olena (prava imena poznata redakciji). "Čini mi se kao da proživljavam déjà vu. Ono od čega smo pobjegli u Rusiji, dobili smo ovdje", kaže Anastasija.

U organizaciji neformalne grupe građana, nazvane "Prijatelji države Palestine", nekoliko desetaka građana okupilo se u Sarajevu i vožnjom kroz grad iskazalo podršku narodu Palestine u Pojasu Gaze i Zapadnoj Obali. Osuđuju dugogodišnje uništavanje palestinskih civila te svaki vid nasilja i terorizma.

U više gradova Srbije prethodnih dana osvanuli su bilbordi na kojima se najavljuje otvaranje muzeja i otkrivanje spomenika "na mjestu porodične kuće đenerala Draže Mihailovića" u Bregalničkoj ulici u širem centru Beograda. Dok iz Grada Beograda za RSE tvrde da odluka o postavljanju spomenika komandantu četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata još uvijek nije donijeta i da nije podnijeta sva potrebna dokumentacija, udruženje "Naša Drina" koje postavlja spomenik nije odgovorilo na pitanja RSE-a o tome da li ima dozvolu za najavljenu akciju. Bilbordi sa likom četničkog vođe pojavili su se i u regionu Sandžaka na jugozapadu Srbije, gdje su Bošnjaci većinsko stanovništvo.

Bilbord u Beogradu koji najavljuje otkrivanje spomenika Draži Mihailoviću.

Rat u Ukrajini

Nakon smrti šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, navodno privatna vojna grupa pod nazivom Redut naširoko se promoviše kao Wagnerov potencijalni nasljednik i ključna plaćenička snaga Rusije. Nova istraga RSE otkriva da je Redut, zapravo, tajna mreža kojom upravlja ruska vojna obavještajna služba, GRU.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je u četvrtak, 12. oktobra, Rusiju zbog kršenja Olimpijske povelje inkorporacijom sportskih saveza iz četiri regiona u istočnoj Ukrajini. Olimpijski komitet Rusije (OKR) priznao je prošle sedmice regionalne olimpijske komitete četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija pripojila nakon invazije koja je počela u februaru 2022. godine - Luganjska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.

Šta ima?

Poslušajte Šta ima danas u BiH i svijetu. Detaljnije o dostavljanju pomoći Evropske unije domaćinstvima u Federaciji BiH zbog posljedica energetske krize. Međunarodni je dan smanjenja rizika od katastrofa. Počinje Sarajevo Open Dance Festival.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljak ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!