Dnevno@RSE: Kurti optužio Lajčaka za ‘pozicioniranje’ protiv Kosova; Novootkriveno pismo potvrđuje da je Vatikan znao za holokaust

​​​​​​​Albin Kurti, premijer Kosova sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU, 28. april 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Afere i zahtjevi za smjenu prate direktora BIA-e Aleksandra Vulina od 2012. godine i dolaska na vlast Srpske napredne stranke, čiji je koalicioni partner. Vulin je deceniju na političkim funkcijama - od direktora Vladine kancelarije za Kosovo, preko resora odbrane i unutrašnjih poslova koje je vodio, do pozicije prvog čovjeka srpske tajne službe.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istragu kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore Nikola Fatić na osnovu krivične prijave koju je protiv doktora podnijela porodica preminulog pacijenta, potvrdio je za RSE rukovodilac tog Tužilaštva Duško Milanović. Iz Tužilaštva nisu iznosili ocjene o pisanjima pojedinih lokalnih medija, po kojima je porodica pokojnika podnijela prijavu zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili dijelova tijela.

Grupa ultradesničara iz Srbije gostovala je nedavno na godišnjem festivalu italijanske neofašističke organizacije CasaPound. Pripadnici italijanske krajnje desnice već godinama održavaju dobre odnose sa grupama iz Srbije sa kojima dijele slične vrijednosti. Na manifestaciji, koja je od 7. do 9. septembra održana u gradu Grosetu u centralnoj Italiji, organizovali su debate na kojima su plasirali njihove teze o Kosovu.

"Ruski pogled" na Dejtonski sporazum. Između ostalog to će biti tema konferencije koju Fond blizak režimu Vladimira Putina, a u čijoj upravi sjedi i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, organizuje u Banjaluci u oktobru, pod nazivom "Balkanski dijalog". Radi se o Fondu za javnu diplomatiju "Aleksandar Gorčakov", sa sjedištem u Moskvi, koji je na listi sankcionisanih organizacija u Evropskoj uniji, od jula 2022. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine neće provoditi istragu o ukrajinskoj ikoni koja je prije tri godine u BiH poklonjena ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je za RSE iz ove pravosudne institucije.

Mehanizmi kojima Evropska unija može da izvrši pritisak na Milorada Dodika, predsjednika ovog bh. entiteta su "tihe" sankcije i smanjenje ekonomske pomoći Republici Srpskoj (RS), ocjenjuju analitičari u razgovoru za Radio Slobodna Evropa. Ipak, dodaju da će zbog korištenja tih mehanizama najviše da ispaštaju građani RS.

U Banjaluci su u užem centru grada postavljeni bilbordi kojim se ukazuje na administrativnu liniju između dva entiteta u BiH kao granicu, uz poruku "Granica postoji" i fotografije žandarmerije Republike Srpske. Bilbordi su postavljeni petnaestak dana nakon što su u nekoliko gradova u tom entitetu održani protesti pod nazivom "Granica postoji", a nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića. Oni su krivično optuženi za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Na jednom od plakata prikazan je pripadnik žandarmerije MUP-a RS i četa žandarmeriije koja maršira sa oružjem uz poruku "Zato što ne damo naše nadležnosti". Ispod stoji tekst da je "130 nadležnosti preneseno na BiH".

Rat u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina ne može Vladmira Putina, predsjednika Rusije "ostaviti na miru" i pozvao svijet da se suprotstavi ruskom predsjedniku kako bi izbjegli treći svjetski rat. Zelenski će se 19. septembra obratiti na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku. Skupština dolazi u trenutku kada Kijev tvrdi da su postigli uspjehe u kontraofanzivi protiv ruske vojske koja je u februaru prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinska vojska objavila je 18. septembra da nastavlja svoju kontraofanzivu oko Kliščivke, nakon što je objavila da je dan ranije oslobodila ovo ključno selo u istočnoj Ukrajini.

Čini se da Ukrajini ponestaje opcija u njenoj ofanzivi protiv ruske vojske. Poslije više od tri mjeseca borbe, postoje znaci odugovlačenja. Napredak je izolovan u malom broju sela. Da li je vrijeme da se da šansa diplomatiji, saznajte u novom izdanju Exposea kosovske redakcije RSE.

Ukrajina planira tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je u ponedjeljak ministar poljoprivrede Mykola Solsky. Varšava, Bratislava i Budimpešta kažu da djeluju u interesu svojih ekonomija i da su njihovi potezi namijenjeni zaštiti njihovih poljoprivrednika od prezasićenosti proizvodima. Poljska ne odustaje od embarga na ukrajinske žitarice, rekao je u ponedjeljak portparol poljske vlade.

Rumunsko ministarstvo odbrane postavilo skloništa za slučaj vazdušnih napada u Plauru nakon ponovljenih ruskih udara na ukrajinske lokacije preko rijeke Dunav i otkrića dijelova dronova na rumunskoj strani ovog mjeseca.

Svijet

Nedavno pronađeno pismo iz 1942. u vatikanskim arhivima upotpunjava dokumente za koji neki istoričari tvrde da pokazuje da je papa Pije XII tokom Drugog svjetskog rata znao da je u toku holokaust. Ovim se potkopavaju tvrdnje da Sveta stolica nije mogla da osudi masovna ubistva Jevreja u logorima smrti jer nije imala potvrdu o tim zločinima, pišu svjetski mediji.

Pet američkih državljana, četiri muškarca i jedna žena, stigli su u Dohu nakon što su Sjedinjene Države i Iran postigli dogovor o razmjeni. Iranska Press TV ranije je objavila da su dvojica od pet iranskih zatvorenika koje su oslobodile SAD sletjela u Dohu.

Pogledajte video iz Libije gdje preživjeli traže najmilije i obilaze razrušene domove nakon razornih poplava. Procjenjuje se da je više od 11.000 mrtvih, dok se još toliko vodi kao nestalo.

Tražimo odgovore

Indijska država Kerala bori se sa četvrtom epidemijom nipaha od 2018. godine. Od infekcije je do sada umrlo dvoje ljudi u ovoj južnoj indijskoj državi, dok su tri bile pozitivne, što je dovelo do ograničavanja javnih okupljanja, zatvaranja nekih škola i kancelarija i pokretanje masovnog testiranja.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte: Šta je nipah virus koji je izbio u Indiji i zašto je opasan?

Zdravstveni radnici nose zaštitnu opremu dok prebacuju ljude koji su bili u kontaktu sa osobom zaraženom virusom nipah u centar za izolaciju u vladinoj bolnici u Kožikodeu, u indijskoj državi Kerala 14. septembra 2023.

Šta ima?

U podcastu o aktuelnim dešavanjima u BiH poslušajte: Vijeće ministara BiH razmatra hoće li do kraja ove godine biti privremeno suspendovane i smanjene carinske stope prilikom uvoza. Ministri za ljudska prava i sigurnosti sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom o planu prenošenja odgovornosti na vlasti BiH za upravljanje migracijama.

Šta ima još...

Za kraj pogledajte video o Prespanskom jezeru, gdje su nivoi vode sada gotovo osam metara niže nego što su bile kasnih 1970-ih. Jezero se nalazi na tromeđi Albanije, Grčke i Sjeverne Makedonije, jedno je od najstarijih evropskih jezera i dom za više od 2.000 vrsta riba, ptica, sisavaca i biljaka. Mještani kažu da se plaše onoga što slijedi.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!