Dnevno@RSE: Akcioni plan EU za pomoć Italiji u rješavanju situacije s migrantima; Kalifornija tuži naftne divove

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i talijanska premijerka Giorgia Meloni posjetile su prihvatni centar za migrante, na sicilijanskom otoku Lampedusa, Italija, 17. septembra 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Nakon posljednjih neuspješnih razgovora Kosova i Srbije, Evropska unija je najavila konsultacije sa zemljama članicama i Sjedinjenim Američkim Državama o narednim koracima. Izvori u EU nisu precizirali da li se razmatraju mjere prema Kosovu i Srbiji, već su samo naveli da mjere, koje je EU uvela ranije Kosovu neće biti uklonjene. U međuvremenu su i SAD poručile da će se "interno posavjetovati sa evropskim partnerima o daljim koracima".

Širenje uticaja države na medije i obesmišljavanje uloge regulatornih tijela, glavne su zamjerke novinarskih udruženja u Srbiji na nacrte dva najvažnija medijska zakona. Naime, Ministarstvo informisanja Srbije uputilo je na javnu raspravu nacrte Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnom informisanju i medijima, navodeći da imaju za cilj da "unaprijede sistem javnog informisanja".

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je kako predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uspijeva da godinu po dana nakon ruske agresije na Ukrajinu i dalje vodi politiku balansa između Zapada i Rusije. Sagovornici su bili su Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije, i Vladimir Međak, član Evropskog pokreta u Srbiji i bivši glavni pravnik u timu Srbije za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Fotografija navodne NATO bombe sa porukom "Srećan Uskrs" povučena je, prema navodima organizatora, sa izložbe u Moskvi poslije upita Radija Slobodna Evropa o njenom porijeklu. Fotografija je bila dio postavke pod nazivom "NATO ratni zločini u bivšoj Jugoslaviji" koja je u Domu Ruskog istorijskog društva otvorena 30. avgusta u Moskvi.

Nakon višemjesečne istrage Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal Crne Gore podiglo je optužnicu protiv 21 osobe, među kojima su visoki policijski službenici i operativci, predsjednik Opštine Budva i navodni vođe i pripadnici crnogorskih narko klanova. Optuženi su za krijumčarenje više od četiri tone kokaina, pranje više miliona eura, zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružja.

Pogledajte video iz Podgorice gdje je otvoren klub samoodbrane za žene. To je redovan trening i obuka u fitnes centru, ali i način da polaznice steknu samopouzdanje i odupru se svakoj vrsti napada u društvu koje i dalje toleriše nasilje nad ženama.

Sizifovska borba s birokracijom, ignorancija, u konačnici tužba. To je put kojim gotovo godinu dana prolazi Sanjin Dževlan iz Mostara, ne odustajući od ideala o boljim uvjetima školovanja svoga djeteta s poteškoćama u razvoju. Pročitajte više u Roditelji djece s poteškoćama u razvoju bore se tužbama protiv diskriminacije u BiH.

Prespansko jezero, jedno od najstarijih evropskih jezera i dom za više od 2.000 vrsta riba, ptica, sisara i biljaka, brzo se povlači. Mještani, koji za život ovise o jezeru, strahuju od onoga što dolazi.

Čamac na obalama Prespanskog jezera koje se povlači.

Rat u Ukrajini

Čini se da su ukrajinske snage zauzele ključno selo Kliščijivka u sklopu svoje akcije oslobađanja simboličnog istočnog grada Bahmuta u danu obilježenom pojačanim napadima dronovima i raketama s obje strane. Fotografija koju je 17. septembra na Telegramu objavio Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, kako tvrdi, prikazuje ukrajinske vojnike koji drže zastavu u uglavnom uništenom selu, koje se nalazi u blizini već zauzete Andrijivka, samo nekoliko kilometara od Bahmuta.

Ukrajina je također saopštila da je Rusija rano 17. septembra pokrenula raketne napade i napade dronovima, ciljajući uglavnom na južne dijelove regije Odesa, dok su Moskva i drugi regioni Rusije izvještavali o ukrajinskim napadima dronovima.

Ruski rat protiv Ukrajine neće uskoro završiti, izjavio je generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO-a) Jens Stoltenberg u intervjuu objavljenom 17. septembra u njemačkom časopisu Die Welt.

Gotovo 19 mjeseci od početka rata u Ukrajini, Rusija se bori da zaustavi kontraofanzivu Ukrajinaca sa vojnicima koji se otvoreno žale na iscrpljenost i umor. Sve više se govori o novom talasu mobilizacije, a Kremlj pokušava to da zataška. Nakon niza pritužbi o uslovima na frontu, komandiri, vojni blogeri i nacionalisti kažu da da Rusiji očajnički treba više vojnika. “Biće nova mobilizacija“, rekao je jedan ruski vojnik u intervjuu. “To je neizbježno.“

Pogledajte video priču o ukrajinskom vojniku Artemu Holodkeviču koji kaže da nije bio zainteresovan za bezbjedno radno mjesto daleko od fronta nakon što je od ruske mine izgubio nogu. Poslije pet mjeseci hodanja sa protezom može da se kreće po odbrambenim rovovima sa svojim saborcima.

Tri mjeseca nakon oslobađanja sela Blahodatne u istočnoj Donjeckoj oblasti, ukrajinski dobrovoljci sakupljaju posmrtne ostatke ruskih vojnika koji će na kraju biti razmijenjeni za njihove saborce, žive i mrtve. Put do sela, koji dobio je nadimak "put smrti" zbog broja poginulih ruskih vojnika, pogledajte u fotogaleriji.

Svijet

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija objavljenom 17. septembra, broj žrtava poplava u libijskom obalnom gradu Derni porastao je na 11.300. Pozivajući se na libijski Crveni polumjesec, Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova dodao je da se 10.100 ljudi još uvijek vodi kao nestalo u razorenom gradu. Pročitajte šta je izazvalo poplave u Libiji i zašto su tako katastrofalne.

Država Kalifornija podnijela je tužbu protiv nekoliko najvećih svjetskih naftnih kompanija, tvrdeći da su decenijama obmanjivale javnost o rizicima fosilnih goriva koja se sada povezuju s klimatskim promjenama a koje uzrokuju oluje i šumske požare. Pravni postupak je uslijedio nakon desetina tužbi koje su posljednjih godina podnijele države, gradovi i okruzi širom Sjedinjenih Država protiv industrije fosilnih goriva, dok se kalifornijska tužba ocjenjuje kao jedan od najznačajnijih pravnih izazova s kojima se ta industrija suočava, pišu svjetski mediji.

Mnoge zemlje u azijsko-pacifičkom regionu oštro su reagovale zbog objave kineske mape kojom zvanični Peking polaže pravo na veći dio Južnokineskog mora i druge teritorije, uključujući i dijelove Indije i Rusije. Mapa je objavljena nekoliko dana nakon što je predsjednik Kine Si Đinping na posljednjem samitu BRIKS-a izjavio da "hegemonizam nije u kineskom DNK-u".

Šta ima?

U podcastu poslušajte o obilježavanju 20-te godišnjice od osnivanja Centra za obuku za operacije podrške miru. U Sarajevu počinje Pop Art festival. Danas je dan jednakih plata. Počinje sedmica posvećena osobama koje ne čuju.

Šta ima još...

Za kraj pogledajte foto priču Šampanjac u Samarkandu: Kada je francuska ekspedicija istraživala Centralnu Aziju, prije 120 godina

Nakon mjeseci provedenih u regijama današnjeg Uzbekistana i Kirgistana, ekspedicija je prešla u Kinu krajem 1906. godine. Na fotografiji su prikazani članovi ekspedicije koji jašu na konjima u Kašgaru, u zapadnoj Kini.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!