Dnevno@RSE: Nastavlja se potraga za preživjelima u zemljotresu u Maroku; Zabrana nošenja abaje u francuskim školama

Mještani pregledavaju ruševine kuća u Tafeghaghteu, 60 kilometara jugozapadno od Marakeša, 10. septembar 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić pozvao je "radikalni režim Srbije" da oslobodi novog direktora Administracije Opštine Leposavić Nikolu Radimirovića, za kojeg je rekao da je uhapšen 9. septembra u Raškoj na jugozapadu Srbije. Kosovski ministar odbrane Dželal Svečlja (Xhelal Sveçla) rekao je 9. septembra kasno uveče da je političar kosovskih Srba Radimirović uhapšen zajedno sa svojom vjerenicom.

Mjesecima policije Kosova i Srbije izdaleka posmatraju aktivnosti koje se odvijaju u neutralnoj zoni na graničnoj liniji Kamenica-Bujanovac. Najmanje sedam kockarnica izgrađeno je u posljednjih 12 mjeseci na takozvanoj neutralnoj teritoriji između dva sela - Karačeva na kosovskoj strani i Breznice na srpskoj. Prema riječima mještana tog kraja i zvaničnika opština Kamenica i Bujanovac, ove kockarnice su izgrađene u neutralnoj zoni, jer građani Kosova mogu da ih posjete bez graničnih procedura.

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je kakav je značaj nedavne presude Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se ukazuje na diskriminatorski karakter izbornog sistema u Bosni i Hercegovini. Sagovornici Omera Karabega su bili dva politička analitičara - Mladen Bubonjić iz Banjaluke i Adnan Huskić iz Sarajeva.

Više desetina građana naselja oko deponije Uborak, sjeverno od Mostara, na jugu BiH, održali su u subotu ujutro, 9. septembra, mirnu protestnu šetnju i okupljanje pred ulazom u to odlagalište otpada. Noseći transparente, mještani naselja Bijelo Polje i Vrapčići, koji stanuju u neposrednoj blizini Uborka, ponovo su zatražili zatvaranje, sanaciju i izmještanje odlagališta. Mještani su od juna 2019. godine u više navrata blokirali ulaz u deponiju Uborak, zbog čega su grad Mostar i okolna naselja bili doslovno zatrpani smećem.

Učesnici Parade ponosa prošetali su 9. septembra centralnim ulicama Beograda uz poruku da "nisu ni blizu" ostvarivanju prava. Šetnja je protekla bez incidenata, a trasu kojom su prolazili učesnici obezbjeđivale su jake policijske snage. Organizatori su ispred Skupštine Srbije kazali da je ovo "najmasovniji Prajd do sada". Na čelu kolone bila je poruka ovogodišnjeg Prajda kojom je LGBT zajednica poručila da nisu ni blizu ostvarivanja osnovnih prava.

Aktivisti su naglasili da se LGBT+ zajednica u Srbiji suočava sa povećanim nasiljem i diskriminacijom. Beograd, 9. septembar 2023.

Rat u Ukrajini

Rusija je lansirala vazdušni napad na Kijev rano u nedjelju, 10. septembra, a eksplozije su se čule u ukrajinskom glavnom gradu i cijeloj regiji skoro dva sata, dok su ostaci dronova padali na nekoliko naselja u gradu, navode ukrajinski zvaničnici. Ukrajinske kopnene snage su rekle da su sistemi protivvazdušne odbrane uništili 25 od 32 Šahed drona iranske proizvodnje koji su lansirani iz Rusije, a većina ih je gađala Kijev i okolnu regiju.

Krajolik između ukrajinskih sela Robotine i Verbove u južnoj regiji Zaporožja predstavljaju linije odbrane poznate pod nazivom "Suvorkinove linije", nazvane po ruskom generalu koji je prošle godine naredio njihovu izgradnju kako bi odbio bilo kakav pokušaj Ukrajinaca za proboj i preuzimanje inicijative nad ruskim snagama duž linije fronta dugačke 1.200 kilometara. Pročitajte koliki je značaj probijanja prve linije odbrane ruskih snaga u Ukrajini.

Pročitajte i kako su kritičari ruskog rata u Ukrajini na zatvorskoj 'vrtešci'. Jedan od njih je Timofej Rudenko koji je tokom ljeta hapšen i privođen pet puta u razmaku od dva mjeseca. Valeriya Vetoshkina, pravnica First Departmenta, ruske nevladine organizacije za prava specijalizirane za pravnu odbranu ljudi optuženih za špijunažu ili izdaju, rekla je da zna za oko 10 primjera takvih hapšenja do sada u 2023.

Rusija će se vratiti u sporazum o žitaricama "istog dana" kada uslovi Moskve za izvoz njenih žitarica i đubriva na globalno tržište budu ispunjeni, rekao je novinarima ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u nedjelju, 10. septembra.

Uprkos protestima, zvaničnici u glavnom gradu Bugarske Sofiji obećavaju da će nastaviti sa planovima za demontiranje i premještanje Spomenika Sovjetskoj armiji. Sovjetski spomenici su napadnuti ili demontirani otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

RSE intervju

Poznati američki politolog i filozof Francis Fukuyama kaže da bi slabija Rusija zbog gubitaka u ukrajinskom ratu uklonila sve teritorijalne prijetnje Kazahstanu i dala zemljama Centralne Azije više mogućnosti za postavljanje vlastite politike. U intervjuu za Kazahstanski servis Radija Slobodna Evropa (RSE), Fukuyama je govorio o stanju ukrajinskog rata, kako gubici na bojnom polju utiču na Rusiju i njenu vladu te scenarijima za kraj sukoba.

Svijet

Prvog dana školske godine oko 300 francuskih učenica nosilo je abaje, dugački ogrtač koji obično nose neke muslimanke, prkoseći najavi vlade o njihovoj zabrani koju je poslije potvrdio Vrhovni sud u Francuskoj. Odluka vlasti dolazi skoro 20 godina nakon zabrane nošenja marama u državnim školama dok pitanje šta muslimanski učenici smiju oblačiti i dalje izaziva raspravu o sekularnim zakonima zemlje i tretmanu muslimanskih manjina, pišu svjetski mediji.

Afganistan bilježi porast broja samoubistava žena od kada su talibani preuzeli vlast 2021. godine, što je učinilo ovu zemlju jednom od malog broja na svijetu gdje je stopa samoubistava žena veća od stope samoubistava muškaraca. Ovaj porast je došao usred strogih ograničenja talibana koja se odražavaju na živote žena, uključujući njihovo pravo na obrazovanje i zaposlenje.

Pogledajte i video o tome kako kenijska kompanija "Burn" nastoji proizvesti energetski efikasnije štednjake da bi se usporilo krčenje šuma i smanjila emisija ugljika.

Glasom mladih

Kako se boriti protiv predrasuda i postati jedna od najboljih nogometašica u BiH i regiji? U ovoj epizodi Glasom mladih poslušajte inspirativnu priču nogometašice Aide Hadžić.

Šta ima?

U današnjem podcastu poslušajte o početku vježbe “EUFOR brzi odgovor 2023” uz učešće vojnika iz 22 države. Danas je godišnjica terorističkog napada Al-Kaide u SAD, 11. septembra 2001., kada je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!