Dnevno@RSE: Protesti u BiH zbog nasilja nad ženama na poslu; Kina ograničava upotrebu tehnologije prepoznavanja lica

Šetnja Jablanicom u znak podrške Enisi Klepo i protesta protiv nasilja nad radnicama i radnicima u BiH, 9. avgust 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE intervju

Ne možemo si priuštiti više grešaka na Zapadnom Balkanu, kaže holandski poslanik u Evropskom parlamentu Thijs Reuten, jedan od potpisnika poziva diplomatskom vrhu SAD, Velike Britanije i Evropske unije (EU) na promjenu pristupa Zapada. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Reuten - koji je i član Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu - prokomentarisao je poziv desetina poslanika američkog, britanskog i evropskog bloka za novi pristup Zapada Kosovu i Srbiji, jer, po njima, sadašnje politike ne funkcionišu.

Balkan na RSE

Građani iz gradova širom Bosne i Hercegovine okupili su se 9. avgusta u Jablanici na protestnoj šetnji u znak podrške pretučenoj radnici hotela Jablanica. Enisu Klepo pretukao je i nanio joj teške tjelesne povrede vlasnik hotela u kojem je radila. Pogledajte šta su poručili učesnici protestne šetnje u gradu na jugu BiH.

Slučaj Enise Klepo je "ekstreman, ali nije jedini" kaže Slađana Milovanović, pravna zastupnica Fondacije Lara. Skoro polovina žena u BiH iskusilo je neki oblik nasilja od svoje petnaeste godine pokazalo je OSCE-ovo istraživanje o nasilju nad ženama u BiH. "Nisam mogla ni da zamislim da može doći do fizičkog napada na mene na poslu, ali ni ogromnu podršku koja je uslijedila sa svih strana nakon napada", rekla je ranije Enisa za RSE, koju je poslodavac napao 1. avgusta.

Samo u prvih šest mjeseci 2023. policija je na Kosovu identifikovala 41 dijete koje je prosilo na ulici. U izvještaju američkog Stejt departmenta o trgovini ljudima na Kosovu, navodi se da su meta ove trgovine uglavnom djeca iz marginalizovanih zajednica Roma, Aškalija i Egipćana. Ako ovaj trend nastavi da raste, broj djece koja prose na Kosovu biće najveći u posljednjih nekoliko godina.

Brod sa više od 30.000 tona amonijum nitrata iz Rusije, namijenjenih za Azotaru Pančevo, napustio je 8. avgusta Luku Bar i usidrio se na nekih kilometar od obale. To je urađeno dok se ne utvrdi da li postoji bezbjedan način pretovara tereta, saopštili su lokalni mediji. Amonijum nitrat, koji se uglavnom primjenjuje kao đubrivo, u određenim uslovima može biti zapaljiv, posebno ako se neadekvatno skladišti. Brod je od 28. jula sa teretom stacioniran u barskoj luci.

Kada je prije više od tri godine počela rekonstrukcija zgrade tržnice u Kragujevcu izgledalo je da će to biti rutinski posao, koji će vratiti stari sjaj jednoj od prvih pokrivenih tržnica u Evropi. Međutim, ubrzo su počeli da se redaju problemi koji su cijeli projekat doveli u pitanje.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet povodom prijetnji radiju Antena M, potvrdio je rukovodilac ovog tužilaštva Duško Milanović. Prijetnja uredništvu radija Antena M plasirana je u komentaru na Facebook stranici ovog medija, gdje je jedan od komentatora pozvao na likvidaciju urednika. Uredništvo Antene M je saopštilo da je ponovo na meti ekstremista, a da prethodno postupanje nadležnih pravosudnih institucija nije uticalo na zaustavljanje prijetnji.

Bivša novinarka ruskog studentskog časopisa "Doxa" Natasha Tyshkevich bila je, prema njenim riječima, zatvorena na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu oko 40 sati. Ona je rekla da je sa Malte doputovala u Beograd 7. avgusta koristeći "Pasoš za turiste", koji joj je izdala Njemačka, gdje sada živi. Međutim, ulazak u Srbiju joj je odbijen. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na upit RSE-a da potvrdi informaciju o zatvaranju ruske novinarke.

Pročitajte i kako je hajka protiv knjižare u Skoplju zbog gej pisca povećala prodaju. Izdavačka kuća "Polica" iz Sjeverne Makedonije godinama podržava ljudska prava, a podržava i Paradu ponosa. Ove godine u junu, kada se inače održava Parada ponosa, pola mjeseca je bio snižen roman "Edijev kraj" mladog francuskog autora Édouarda Louisa, u drugoj polovini mjeseca snižena je još jedna njegova knjiga - "Istorija nasilja". Kada su stavili knjigu "Edijev kraj" sniženje od 50 posto u knjižari nisu ni sanjali da će to izazvati takvu reakciju.

Rat u Ukrajini

U ruskom napadu na stambeni blok jugoistočnog ukrajinskog grada Zaporožje ubijene su dvije osobe, a sedam je ranjeno, rekao je 9. avgusta ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko dok se operacije kontraofanzive ukrajinske vojske nastavljaju duž linije ratišta. U međuvremenu, Rusija je okrivila Kijev za, kako je rekla, napad dvostrukim dronovima usmjeren na Moskvu koji je "osujetila" bez žrtava ili štete u glavnom gradu.

U video prilogu Na Ukrajinskom frontu čak i leševi ubijaju pogledajte razgovor s ukrajinskim deminerima koji prepričavaju kako su nakon pronalaska tijela ruskih vojnika na napuštenom položaju, shvatili da su okupatorske ruske trupe postavile tijela na mine.

Vlasti u Srbiji se još ne izjašnjavaju o navodima da pojedine ruske firme registrovane u Srbiji zaobilaze međunarodne sankcije i u Rusiju izvoze robu koja se može koristiti u vojnoj industriji. Na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) nisu odgovorile institucije nadležne za izdavanje dozvola za izvoz takve robe. Sjedinjene Države su 20. jula stavile na listu sankcija srpsku firmu MCI Trading iz Beograda, a kao razlog navele tehnološku podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Svijet

Kinesko tijelo za regulisanje sajber prostora objavilo je nacrt pravila za nadzor korištenja tehnologije prepoznavanja lica, pošto je poslije masovne upotrebe te tehnologije širom Kine sa sveprisutnim kamerama za nadzor, u javnosti izražena zabrinutost zbog njenog pretjeranog korištenja i zadiranja u privatnost građana. Uprkos uvođenju strogih mjera zaštite u novim propisima su ostavljeni izuzeci za upotrebu te tehnologije u vezi s nacionalnom sigurnošću, pišu svjetski mediji.

Tri godine nakon protesta, demokratska opozicija u Bjelorusiji je raspršena, zatvorena ili marginalizirana. Sedmicama nakon izbora održanih 9. avgusta, Bjelorusija je bila na ivici revolucije jer je masovni, demokratski opozicioni pokret koji je nastao kako bi izazvao autokratskog lidera Aleksandra Lukašenka, odbio da prihvati zvanične rezultate izbora za koje milioni vjeruju da su pokradeni. Bjeloruski servis Radija Slobodna Evropa napravio je serijal "Lukašenkovi lakeji" o događajima iz ljeta 2020. godine.

Rumunske vlasti su novčano kaznile popularnog hip-hop izvođača uslijed višednevnog negodovanja nakon njegovog nastupa na muzičkom festivalu, gdje su tinejdžeri pjevali njegove “neprimjerene” tekstove. Uz milione mladih obožavatelja, romski reper Gheboasa ima i one koji ga brane.

Šta ima još...

Za kraj pogledajte foto priču BiH stotinu i 'kusur' godina unazad kroz fotografije Františeka Topiča. Jedan od najistaknutijih pionira fotografije u BiH bilježio svakodnevni život građana i seljaka između dvije imperije 1885. – 1919. godine, od berbe opijumskog maka u Hercegovini do iskopavanja prethistorijskog čamca na sjeveru BiH. Njegove fotografije čuva Monografija Zemaljskog muzeja BiH.

"Selfie" Františeka Topiča u bosanskohercegovačkom paviljonu na Milenijskoj izložbi u Budimpešti, 1896. godina.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!