Dnevno@RSE: Korupcija koči strane investicije na Zapadnom Balkanu; Moskva krivi Zapad za slab odziv na rusko-afričkom samitu

Vatrogasac se bori s plamenom u okrugu Fier. Fier je sedmi grad po broju stanovnika u Albaniji i nalazi se na oko sto kilometara južno od Tirane. 26. juli 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Helikopterom u vlasništvu Srbije, a bez ikakvog službenog obavještenja institucija Bosne i Hercegovine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 25. jula letio iz BiH u Hrvatsku. Dodik je, nakon susreta sa predsjednikom Hrvatske na Hvaru, preletio u Srbiju. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je potvrdilo za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako nije dobilo zahtjev za prelet helikoptera kojim je Dodik išao u Hrvatsku, gdje se istog dana susreo sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Zakon o lokalnoj samoupravi na Kosovu djelimično daje osnovu za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru te zemlje. Ipak, konačno rješenje se može postići samo ako postoji politička volja lokalnih vlasti, ocjenjuju za RSE Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu i Miodrag Milićević, izvršni direktor nevladine organizacije Aktiv iz Sjeverne Mitrovice.

Predstavnici Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, u četvrtak su u State Departmentu imali sastanak sa zamjenikom pomoćnika sekretara i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan, Gabrielom Escobarom. Prenijeli su stav srpske zajednice o političko-sigurnosnoj situaciji na Kosovu, potrebi da se poštuju potpisani sporazumi uključujući i dogovore o formiranju Zajednice općina sa srpskom većinom, kao i mapi puta za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.

Promocija i objašnjavanje različitih političkih inicijativa Vlade Srbije kroz kontakt sa medijima i relevantnim grupama sa sjedištem u SAD - obaveza je američke PR kompanije KARV Communications iz ugovora potpisanog u julu. Ovo je drugi ugovor o lobiranju, koji vlasti Srbije imaju sa lobističkim kućama u Americi. Vrijednost ugovora sa KARV, koji je oročen na godinu dana sa mogućnošću produžavanja, iznosi 60 hiljada dolara mjesečno. O kakvoj kompaniji je riječ?

Skupština Crne Gore konstituisana je 27. jula, mjesec i po poslije parlamentarnih izbora. To će, iz dosadašnjeg iskustva, biti povod da desetine dotadašnjih poslanika zatraže da im se po prestanku mandata godinu dana isplaćuje funkcionerska naknada. Osim poslanika i drugi funkcioneri imaju zakonsko pravo na godišnju nadoknadu u visini zarade koju su primali u posljednjem mjesecu prije prestanka imenovanja. Ove naknade su se prošle godine kretale od 1.100 i do 3.700 eura mjesečno, kazali su iz Ministarstva finansija za RSE.

Teniski kompleks u Banjaluci na kojem se prije tri mjeseca održao turnir "Srpska open" u organizaciji porodice jednog od najboljih tenisera svijeta Novaka Đokovića danas je bez teniske podloge, tribina, ograđen žicom i izložen vremenskim neprilikama. U kompleks je do sada, prema podacima Grada, Vlade Republike Srpske i predsjednika RS, uloženo oko 45 miliona maraka (23 miliona eura). Da bi bio završen, potrebni su krov, tribine i prateća infrastruktura. Nepoznanica je ko će upravljati ovim objektom i koliko će koštati završetak radova.

Pogledajte video prilog o uticaju rudarenja na životnu sredinu u Boru na istoku Srbije. Nakon najave mještana sela u okolini Bora da će doći u Beograd da nadležnima "objasne kako izgleda život kraj rudnika" koji se širi ka naseljenim mjestima, Ministarstvo zaštite životne sredine obišlo je kineski Ziđin. Nakon posjete Ministarstvo nije preciziralo zaključke, a Ziđin tvrdi da je čuo pohvale o svojim rezultatima rada na zaštiti životne sredine. Mještani, međutim, ne stiču takav utisak.

Rat u Ukrajini

Ukrajinska vojska povratila je od ruskih snaga selo na južnom frontu gdje je pojačala svoju kontraofanzivu posljednjih dana, rekla je zamjenica ministra odbrane Gana Malijar. "Staromajorske u regionu Donjecka je oslobođeno. Naši branioci sada provode operacije čišćenja" ruskih trupa, napisala je ona na Telegramu. Ovo je jedan od prvih opipljivih rezultata ukrajinske ofanzive u tom sektoru fronta od juna.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je 27. jula u grad Dnjepar, koji je više puta bio izložen zračnim napadima, dok su ruske snage noć ranije pokrenule novi talas udara dronova i raketa na ciljeve u Ukrajini, uzrokujući civilne žrtve i štetu.

Uništavanje brane Kahivka izazvalo je katastrofu na jugu Ukrajine i otkrilo dugo poplavljenu zemlju koja se naziva Kozačka Atlantida. Arheolozi očekuju da će na ovom području naći mnoga nova otkrića, ali veliki dio teritorije sa kojeg se povukla rijeka Dnjepar još uvijek je pod kontrolom Rusije. Ubrzo nakon što se povukla voda arheolozi amateri, poznati kao "kopači" krenuli su u potragu za blagom, u plićacima odakle se povukla rijeka Dnjepar otkrili su lobanju na kojoj je još uvijek stajao nacistički šljem.

Ukrajinski arheolozi pronašli su i sačuvali kozačke brodove iz rusko-turskih ratova. (RFE/RL)

Svijet

U Moskvi je 27. jula počeo drugi rusko-afrički samit kojim Vladimir Putin nastoji da pokaže da ga rat u Ukrajini nije ostavio potpuno izolovanog i da još uvijek ima vanjskopolitičku moć. Međutim, uprkos njegovom stalnom djelovanju na kontinentu čini se da su afričke zemlje sve kritičnije prema vanjskoj politici Moskve, dok su propali dogovor o žitu i neizvjesna sudbina Wagnerovih plaćenika bacili sjenu nad dvodnevnim samitom, pišu svjetski mediji.

Post Scriptum

Pjongjang obilježava 70-tu godišnjicu korejskog rata kao pobjedu u bobi za oslobođenje. Korejski rat prvi sukob u Hladnom ratu i, istovremeno, najveći nakon Drugog svjetskog rata jer je u njemu poginulo pet miliona ljudi. Borbe su okončane primirjem, ali ne i potpisivanjem mirovnog sporazuma, tako da je ratno stanje i dalje formalno na snazi. Mnoge porodice su ostale razdvojene, granice dvije zemlje su među najmilitarizovanijim na svijetu sa sve učestalijim raketnim testovima Sjeverne Koreje.

Tražimo odgovore

Više od polovine svjetske populacije danas živi u urbanim područjima. Koncentracijom stanovništva u gradovima i urbanizacijom, s jedne strane, ubrzan je ekonomski razvoj na mnogo načina, ali sa druge kreirani su brojni ekološki problemi. Jedan takav problem je stvaranje efekta urbanih ostrva vrućine koji nastaje kada povećanje temperature izaziva gradnja u okruženju.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte: Šta je efekat 'urbanih ostrva vrućine'?

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!